De regels bij ons vroeger thuis. Aan welke regels moest jij je vroeger thuis houden? En deed je dit dan ook netjes? In elk gezin vind je wel een aantal regels waaraan de kinderen zich behoren te houden. Het ene gezin zal die regels alleen wat strenger hanteren dan het andere. In deze blog zullen we een paar algemene regels beschrijven die voor ons vroeger thuis van toepassing waren en waar ook jij je misschien wel in herkent. We zijn natuurlijk heel benieuwd welke regels er bij jou thuis gelden of vroeger golden en in hoeverre dat verschilt met de onze. Laat dus gerust je reactie achter, dat vinden we leuk!

Je kamer opruimen
Ik denk dat dit toch wel de meest herkenbare regel is. Je eigen slaapkamer opruimen en netjes houden. Het huis schoonhouden met kinderen lijkt me vreselijk veel werk. De meeste ouders hebben een baan en moeten daarnaast ook nog ontzettend veel doen. Ik merk nu dat het best veel tijd in beslag neemt om naast onze fulltime baan en hond ook het huis op orde proberen te houden. Je beseft pas hoeveel werk dit eigenlijk is wanneer je op jezelf gaat wonen en ineens alles alleen moet gaan doen. Werken, school, sport, vrienden, koken en dan ook je huis nog eens netjes zien te houden. Ik vind het dan ook een hele redelijke regel om je kinderen bij te brengen dat ze hun eigen kamer zo af en toe moeten opruimen en schoonmaken.

♥ Joyce: Bij ons in huis moesten we zeker onze eigen kamer netjes houden en zo nu en dan stofzuigen. Ik ben van nature een opruimer, waardoor mijn kamer eigenlijk nooit echt een zooitje was. De meesten zullen deze regel vreselijk vinden en er vaak lak aan hebben, maar bij mij was dit dus geen enkel probleem.

♥ Scarlet: Ik weet niet zo goed meer hoe vaak ik mijn kamer moest opruimen. Ik denk dat dit ook kwam omdat mijn moeder vaak gewoon veel opruimde, dan ging het namelijk op de juiste manier, haha. Ik moest wel altijd netjes de sprei (bestaat dit nu nog?) over mijn bed leggen en er vrolijk mijn knuffels bovenop zetten, allemaal in de juiste volgorde. Stofzuigen hoefde ik niet te doen, ook dat deed mijn moeder liever zelf. Eigenlijk hoefde ik dus vrij weinig in huis of in mijn kamer op te ruimen. Joyce is vandaag de dag trouwens wel een heel stuk netter dan ik.

regels vroeger thuis

Afwassen en afdrogen & koken
Inmiddels hebben de meeste mensen in dit tijdperk een vaatwasser in huis en hoeven ze de afwas niet meer met de hand te doen. In onze kindertijd waren die dingen nog niet zo vanzelfsprekend waardoor we nog lekker ouderwets de afwas in een teiltje moesten doen. Vroeger was helpen met de afwas verschrikkelijk, tegenwoordig vinden kinderen de vaatwasser in- of uitpakken zelfs al vreselijk.

♥ Joyce: Wij hadden vroeger geen vaatwasser. Ik hoefde tot een jaar of 10 eigenlijk nooit te helpen met de afwas. Mijn moeder deed dit allemaal voor ons. Koken en daarna ook nog eens alleen afwassen en afdrogen. Toen ik wat ouder was, rond mijn dertiende, werd er wel van ons verwacht dat we zo nu en dan meehielpen. Koken hoefde ik nooit te doen. Scarlet en ik hebben nu een vaatwasser en dat is toch wel echt heel erg fijn! Koken doen we meestal omstebeurt.

♥ Scarlet: Yes! Wij hadden wel een vaatwasser. Ik hoefde lekker niet af te wassen. Ik dekte soms wel de tafel en hielp met afruimen, maar de rest deed mijn moeder meestal. Koken hoefde ik ook nooit te doen, al had ik dat best eens willen doen vroeger.

Op tijd thuis komen
Na school gelijk naar huis, op tijd zijn voor het eten en wanneer je uitgaat maximaal om 00:00 weer in huis zijn. Deze regel kennen de meesten van jullie waarschijnlijk ook wel. Je houden aan bepaalde tijden. Sommige kinderen krijgen hele stricte tijden opgelegd en weer bij anderen wordt hier veel losser mee omgegaan.

♥ Joyce: We hadden vroeger geen hele strenge regels hierover. Het was vanzelfsprekend dat we na school even langs huis gingen en niet op 16 jarige leeftijd pas om 04:00 thuiskwamen na het stappen. Nou ging ik sowieso niet heel veel uit, maar ik had ook geen enkele behoefte om zo laat thuis te komen. Er werd wel duidelijk gemaakt dat we het niet te laat mochten maken, maar echte strikte regels hierover hadden we niet. Er werd wel verwacht dat we altijd op tijd waren voor het eten. Een half uur voor etenstijd zeggen dat je bij een vriendinnetje ging eten werd dan ook niet echt op prijs gesteld 🙂

♥ Scarlet: Omdat we in het bos woonden mocht ik na een feestje niet alleen naar huis fietsen. Heel soms ging ik weleens naar de plaatselijke discotheek. Ik werd dan uiterlijk om half 1 opgehaald. Na schooltijd mocht ik nog wel dingen doen met vrienden, als ik dit maar op tijd liet weten en als ik mijn huiswerk maar goed deed.

Schoenen uit in huis
Bij de voordeur je schoenen uittrekken en sloffen aandoen. Het houdt je huis je in ieder geval net iets schoner. Herken jij dit of ben je weleens bij iemand in huis geweest waar je dit moest doen?

♥ Scarlet: We hadden vroeger witte vloerbedekking in huis en we woonden in het bos. Nee, dat is geen handige combi. We droegen daarom in huis geen schoenen, maar liepen gewoon op sokken. Dat doe ik vandaag de dag nog. Ik weet niet, dat voelt gewoon gezelliger en huiselijker.

♥ Joyce: Wij hadden deze regel niet. Althans niet voor de benedenverdieping. Het werd wel gewaardeerd als we onze schoenen uitdeden wanneer we naar boven gingen.

regels vroeger thuis

Beperkt televisie kijken
Vreselijk veel kinderen hangen tegenwoordig hele dagen voor de buis en hun spelcomputer. ‘s Ochtends wel of geen televisie aan wanneer je uit bed komt of is het zelfs toegestaan om te eten bij de tv. Ook hier zijn weer verschillende regels voor. Er zijn kinderen die bijvoorbeeld maar een beperkt aantal uur televisie mogen kijken, maar er zijn ook genoeg kinderen die zelf mogen bepalen wanneer ze dat ding aanklikken. Het zal tegenwoordig sowieso een beetje anders zijn met al die moderne electronica en technieken. Mocht of mag jij onbeperkt tv kijken?

♥ Joyce: Wij mochten ‘s ochtends best even tv kijken wanneer we uit bed kwamen. Hele dagen tv kijken was echter zeker een no-go. In de middag na school was ik voornamelijk buiten of bij vrienden te vinden. ‘s Avonds keken we dan meestal samen een film of tv programma.

♥ Scarlet: Omdat we in het bos woonden hebben we een lange tijd geen – toen nog – schotel televisie gehad. We hadden dus alleen Nederland 1, 2 en 3. RTL en andere commerciële zenders waren er bij ons thuis dus niet. Ik mocht enkel ‘s avonds televisie kijken en niet té lang. Ik denk ook nadat ik klaar was met mijn huiswerk, maar dat weet ik niet zo goed meer. Toen er op een gegeven moment in het weekend ‘s morgens ‘Black Beauty’ op televisie was mocht ik daar af en toe wel naar kijken. Ik keek in die tijd soms naar Onderweg naar Morgen (toen nog niet op RTL dacht ik), The Flying Doctors, Dr. Quinn, Little House on the Prairie, oppassen en 12 steden 13 ongelukken. Ook keek ik, toen ik nog een stukje jonger was, naar series als Boes en De Smurfen, De Snorkels en Het Klokhuis.

Doordeweeks geen frisdrank en chips
Sommige mensen kiezen er bewust voor om hun kinderen doordeweeks geen frisdrank te laten drinken en bijvoorbeeld geen chips te laten eten. Deze producten worden dan speciaal voor het weekend gekocht. Ik heb het idee dat deze regel niet veel meer van toepassing is tegenwoordig. In de supermarkten zie je veel kinderen van een jaar of 10 al tig blikjes energie drank, koeken en chips kopen, om dit vervolgens op de hoek van de straat met een hele groep hangjongeren te nuttigen. Ik vind het een prima plan om kinderen doordeweeks wat gezondere dingen te laten eten en drinken. Kinderen staan tegenwoordig strak van al het suiker. Ik zou deze regel, al dan niet al te streng, zeker invoeren.

♥ Joyce: Ik kan me niet herinneren dat we doordeweeks helemaal geen frisdrank mochten drinken of chips mochten eten. Het was echter niet vanzelfsprekend dat we dit de hele dag door zelf mochten bepalen en pakken wanneer we dit wilden. Als we erom vroegen kregen we meestal wel een klein bakje chips, maar zeker niet gewoon de hele zak. In het weekend haalde mijn moeder wel meestal wat meer lekkere dingen zoals toastjes met Paturain en brie. Wat ik in die periode dronk, weet ik eigenlijk niet meer.

♥ Scarlet: Thuis aten we vroeger best gezond. Natuurlijk hadden we een koektrommel waar veelal chocoladekoekjes inzaten van het merk Digestive, maar chips en frisdrank was er doordeweeks niet te vinden in onze keuken. Ik dronk meestal Roosvicee, Djoezz (bestaat dat nog?) en Taksi. Op zaterdagochtend, als mijn moeder boodschappen ging doen, mocht ik altijd 1 fles frisdrank uitkiezen en 1 soort chips. Dit nam ze dan mee voor het weekend. Cola was trouwens geen optie. Chips mocht ik niet uit de zak eten, maar gewoon netjes uit een schaaltje. Koekjes van een schoteltje zodat er niet overal kruimels lagen. Wat mijn moeder niet wist is dat ik altijd veel meer koekjes pakte na het avondeten dan ik mocht. Ik verstopte die dan onder het elastiek van mijn pyjamabroek en nam ze mee naar mijn kamer.

Aan tafel eten met elkaar en met vriendinnen
Het klinkt heel vanzelfsprekend om gewoon met zijn allen aan tafel te eten, maar veel mensen zie je tegenwoordig met een bord op schoot voor de tv eten.

♥ Joyce: Wij aten vroeger altijd aan tafel. Dat is gewoon wel zo huiselijk en gezellig. Mijn moeder zette dan de pannen op tafel en dan mochten we zelf opscheppen. Ontbijt mochten we in het weekend vaak wel op de bank opeten. Eens per week aten we meestal wel patat. Als ik geen trek meer had, mocht ik wel wat laten staan. Ik was best een moeilijke eter vroeger. Als ik een vriendinnetje wilde meenemen naar huis, kon dat bijna altijd. Ze mocht dan ook best mee-eten, ook al was daar niet echt op gerekend.

♥ Scarlet: Thuis aten we vroeger altijd aan tafel. Ontbijten, lunchen of avondeten voor de televisie of op de bank was geen optie, al had ik dat zelf best gezellig gevonden. De tafel werd netjes gedekt, de kaarsen werden aangestoken bij het avondeten en dan konden we eten. De pannen bleven netjes in de keuken staan en mijn moeder schepte de borden op. Ik moest altijd mijn bord leegeten, waardoor ik – ik was een trage eter – nogal eens bij het acht uur journaal nog in mijn uppie aan tafel zat. Netjes eten met mes en vork en geen ellebogen op tafel, “want stel dat je nog eens wordt uitgenodigd bij de koningin, dan moet je immers wel weten hoe het hoort.” Zomaar, zonder het in ieder geval een dag van te voren te vragen, kon er niet een vriendinnetjes mee-eten. Als ik het op tijd vroeg, kon het wel, maar wel maximaal 1 vriendinnetje.

Tegenwoordig eten Scarlet en ik niet heel veel aan tafel. We eten vaak pas laat en doen doen dit dan meestal op de bank, kijkend naar een serie op de laptop. Slecht hè? We proberen af en toe wel wat bewuster aan tafel te gaan zitten. Even geen afleiding van de tv en computer, maar gewoon eten en wat kletsen.

regels vroeger thuis

De meest voorkomende regels hebben we nu wel besproken denk ik, maar mocht jij er nog meer kennen, laat het ons dan even weten in de reacties! We zijn sowieso benieuwd naar de regels waar jij je vroeger aan moest houden, of misschien nog steeds wel aan moet houden. Leuk in ieder geval dat je deze blog gelezen hebt!

liefs joyce en scarlet