Mijn haar is vandaag de dag mooi lang en natuurlijk bruin, maar het heeft in de loop der jaren heel wat te verduren gehad. Ik heb in mijn leven al veel verschillende kapsels gehad. Van een kort geschoren gemillimeterd en geblondeerd koppie tot lange dreadlocks en haren in alle kleuren die je je maar kan bedenken. Het meest trots was ik op mijn dreadlocks, geweldig vond ik die. Als über-fan van Ani DiFranco moest en zou ik die ook hebben.

Samen met mijn toenmalige vriendin hebben we dagenlang ons haar plukje voor plukje lopen touperen en uit elkaar lopen trekken en knopen. Wat een vreselijk werk was dat. Of we het goed deden, daar hadden we geen idee van, maar het resultaat was in ieder geval erg leuk. Heel lang haar hadden we beiden niet, dus we besloten er extensions bij in te zetten. Na een aantal vermoeiende en pijnlijke dagen had ik een mooie volle bos met dreads. En dan ben je klaar en hoef je lekker niks meer aan je haar te doen. Uhm, ja… niet dus…!

Ik had werkelijk geen flauw vermoeden van hoe veel werk het is om dreads te hebben en er dan ook nog voor te zorgen dat ze ook mooi blijven. Veel mensen denken dat alleen luie werkloze sloebers met vieze stinkende dreads lopen, maar ik kan je vertellen dat die dreads niet vanzelf zo mooi blijven. Oké, echt heerlijk fris zoals pas gewassen haar zullen ze nooit ruiken, want dreads wassen is een hele klus op zich. Ook na het wassen blijven ze altijd een beetje muffig ruiken. Logisch natuurlijk, want die drengels kan je niet helemaal lekker uitwassen. Je hebt er wel speciale shampoos voor, zoals bijvoorbeeld “Let’s dred”. Te veel wassen wil je niet doen, want het nadeel van wassen is dat je dreads enorm gaan pluizen. Kleine plukjes laten los uit je dreads waardoor er een soort pluiscoupe overheen valt. Ik was na het wassen uren bezig al die kleine plukjes weer door mijn dreads heen te haken en alles te waxen zodat het weer een strak geheel werd. Ik deed dit plukje voor plukje met een haaknaald.

dreadlocks

Inmiddels heb je vast meer manieren om dreads te zetten en kan je dit ook gewoon door een kapper laten doen. Het kost dan wel wat, maar het scheelt jezelf een hoop werk. Heb je hier nou het geld niet voor of vind je dit gewoon zonde en heb je wel zin in een uitdaging.

Hier wat tips om mooie dreads te maken:

  • Was je haar een aantal keer met afwasmiddel of een ander krachtig ontvettend middel, zodat je haar lekker stroef wordt.
  • Verdeel je haar met elastiekjes in plukjes, de grootte is afhankelijk van de gewenste dikte van de dreads
  • Nu ga je alle plukjes flink touperen, draaien, uit elkaar scheuren, verder touperen en alles in elkaar haken totdat je een mooie stevige ronde dread krijgt.
  • Elke dread even lekker inwaxen

Tenslotte nog wat handige tips om je dreads te verzorgen:

  • Was je haar met dreadlock shampoo
  • Rol je dreads tussen je handen om ze goed stevig te houden
  • Droog je haar na het wassen goed met een föhn, anders gaan ze stinken
  • Na het wassen en drogen smeer je een beetje wax in de dreads
  • Draag iets over je hoofd tijdens het slapen zo krijg je geen wax op je kussen en hierdoor pluizen je dreads minder
  • Gebruik muntolie op je hoofdhuid tegen eventuele jeuk

Denk wel goed na voordat je ze zet, want uitkammen is niet eenvoudig. Bij mij is dit wel gelukt, maar erg gezond zag het er niet meer uit. Houd er ook rekening mee dat de dreads pas na enige tijd, wanneer ze goed gaan vilten, mooier worden. Het is zeker geen eenvoudige coupe, maar ik vind het nog altijd erg tof wanneer ik iemand op straat zie lopen met een mooie volle bos met dreads.

Wat vinden jullie van dreads, of heb je ze zelf (gehad)?

liefs joyce