Ik zit in de trein richting Amsterdam. Schuin tegenover me zit een groepje meisjes. ik denk dat ze zo rond de 17 jaar oud zijn. Hip zien ze eruit. Ze lachen allemaal en praten over hun plannen van die dag. “Eerst een terrasje pakken, daarna even wat shoppen en tenslotte chillen in het Vondelpark”. Ik merk dat ik naar de meisjes begin te staren, doordat ik verzink in mijn eigen gedachtes, herinneringen. Terwijl ik hen zo zie zitten, zie leven, denk ik terug aan hoe mijn leven toen was. Even wordt het stil in mij. Stil van verdriet en verlies. Jaren uit mijn jeugd verloren. Jaren die ik nooit meer over kan doen, hoe graag ik dat ook zou willen.
Ik ben een meisje, maar was vroeger afgezien van mijn geslachtsorganen, echt een jochie. Ik wilde stekels en meedoen met de jongens. Niet van die stomme barbiepoppen en elkaars haar doen. Nee, ik wilde oorlogje spelen, boomhutten maken en met G.I. Joe spelen. Mijn moeder moet zich destijds meerdere malen hebben afgevraagd wat dat later nog zou worden. Ondanks mijn niet helemaal voor de maatschappij correcte voorkomen, werd ik op school prima opgenomen in de groep. Ik werd eigenlijk door iedereen leuk gevonden en was dan ook altijd met een clubje vrienden buiten te vinden. Ik was eigenlijk altijd vrolijk, deed het goed op school, deed aan sport en was de grootste lolbroek in de familie.
Hoe dit zo plots kon veranderen is voor mij soms nog steeds een raadsel. De vrolijke en actieve lolbroek die ik eerder was, veranderde in groep 8 in een teruggetrokken en stil meisje. Waar je eerder een bom tot ontploffing kon laten brengen in de klas, was ik nu al afgeleid bij het laten vallen van een naald. Ik kon me niet meer concentreren en voelde me het meeste van de tijd gewoon letterlijk ziek. Ik had vaak hoofdpijn, was moe, misselijk en bleef hierdoor steeds vaker thuis. Mijn moeder stond voor een raadsel en bracht me meerdere malen naar de huisarts. Diagnose, geen idee, dus ik werd doorgestuurd voor diverse testen. Bloedonderzoek, hersenscans, de hele rataplan. Ook hier werd geen oorzaak gevonden, behalve erg drukke hersenen en daardoor een te vol hoofd. Zo voelde het ook.
Vol in mijn hoofd
Het volgende station werd jawel, op bezoek bij de psycholoog. Ik weet nog goed dat ik in een kamer werd neergezet met daarin een schoolbord met krijt en een grote boksbal. De psycholoog nam mijn moeder mee naar een kamertje verderop, zodat ze mij door zo’n leuk spiegelglas konden observeren. Ik ging zitten en deed helemaal niks. Ik snapte er geen zak van en wachtte maar totdat ze terugkwamen. Vervolgens kreeg ik 3 brievenbussen en wat briefjes voor geschoven. Een voor mijn moeder, eentje voor mijn zus en de laatste voor mijn vader. Ik mocht bepalen bij wie ik de briefjes in de bus deed. Mijn vader kreeg geen post, daar was de diagnose.
Ik ging naar de brugklas, de eerste klas van de MAVO. Veel van groep 8 heb ik niet meegemaakt, zo ook de Cito-toets niet, maar ze besloten mij groep 8 niet over te laten doen en door te sturen naar de MAVO, in de hoop dat ik daar weer zou opbloeien. Dat gebeurde. Ik kwam bij mijn beste vriendin in de klas, die ook nog eens het populairste meisje van school was. Dat scheelde in ieder geval al iets, want ik was hierdoor automatisch ook cool. Mijn uiterlijke identiteitscrisis leek over en ik besloot mijn haar te laten groeien. Ik wist dat ik nog steeds niet helemaal was zoals het hoorde te zijn, maar een jongen willen zijn, hoorde daar niet meer bij. Eerste klas, appeltje eitje.
Hoe goed het ook leek te gaan, in de tweede klas herhaalde het hele riedeltje zich. Ik voelde me vaak ziek en was steeds vaker afwezig van school. Dit ging door tot het moment waarop ik helemaal niet meer naar school wilde. Niet alleen wilde ik niet meer naar school, ik wilde niet eens meer naar buiten. Ik voelde me lelijk, minderwaardig, depressief en eenzaam. Op zo af en toe een blokje om en wat frisse lucht uit de tuin na, ben ik zo ongeveer een jaar niet uit huis gekomen. Een veilige plek waar ik niemand onder ogen hoefde te komen. Mijn beste vriendin kwam weleens langs met wat huiswerk, maar echt praten deden we niet. Ze begreep het simpelweg niet en we verloren contact. Ik had sowieso niet veel behoefte aan contact en kwalijk nemen kon ik het haar ook niet echt. Ik snapte het zelf niet, laat staan dat ik iemand anders kon uitleggen waarvoor ik zo angstig was dat ik mijn voordeur niet uit durfde te komen. Verdriet deed het me wel. Verdriet dat ik niet gewoon normaal zoals alle tienermeisjes kon winkelen, uitgaan of kletsen over normale dagelijkse dingen. Ik sliep overdag en werd ‘s avonds wakker om vervolgens tv te kijken of een stukje te lopen wanneer de straten uitgestorven waren. Alsof ik in een hele andere wereld leefde.
In dit jaar zijn er vele therapeuten aan huis gekomen. Sommigen oprecht aardig en met de allerbeste bedoelingen. Anderen waar ik letterlijk mijn bed niet voor uitkwam. Na vele pogingen met weinig effect en een moeder met haar handen in het haar, werd er beslist om mij op te laten nemen. Ik was toen 14 jaar oud. Het heeft me zeker 5 jaar van mijn leven gekost. Jaren waarin ik in plaats van de muren van de H&M of een gezellig café, veel te vaak de muren van hulpinstanties zag. Terwijl de wereld voor andere tieners open lag, had ik mijn wereld geminimaliseerd tot de kaders van mijn eigen negatieve denken. Ik leefde niet, ik genoot niet, ik was enkel aan het overleven.
Eindstation. We komen aan in Amsterdam en het groepje met meiden loopt al lachend het perron af. Ik neem de trap naar beneden en bedenk me nog even hoe het zou zijn geweest. Hoe zou mijn leven eruit hebben gezien zonder al die problemen? Soms zou ik willen dat ik de tijd kon terugdraaien en alles anders kon doen. Helemaal opnieuw beginnen zonder al die obstakels. Gewoon een normale puber zijn die zich druk maakt om wat ze aan moet doen naar school.
De tijd terugdraaien kan ik helaas niet. Ik besef me nu wel steeds meer dat het leven veel te kort is en te snel voorbij gaat. Terugdenken aan het verleden en aan alles wat ik heb moeten missen levert me behalve verdriet en een gevoel van falen, niet veel op. Me inzetten voor een gelukkige, mooie en positieve toekomst wel. Inmiddels woon ik al heel wat jaartjes samen met Scarlet, Sjors en poes én heb ik een fulltime baan. Iets wat ik me in die tijd maar nauwelijks kon voorstellen. Een toekomst. Sommige dingen overkomen je en daar heb je helaas niet altijd invloed op, maar waar je wel invloed op hebt is hoe jij de rest van jouw leven wilt invullen. Leef in het nu en besef wat je nu hebt, want voor je het weet ben je 10 jaar verder en heb je net als ik jaren verloren.
59 Comments
Katja
Super goed stuk! Je bent echt sterk, Joyce!
Sophie
Jeetje zeg, wat een goed stuk weer. Ik vind jullie blog echt geweldig omdat jullie écht diepgang hebben in de meeste artikelen. Jullie denken verder na dan de gemiddelde nederlander. Doordat ik ook wat heb meegemaakt heb ik dit ook en ik prik de laatste tijd erg snel door mensen heen die het leven nog niet snappen. Jij snapt het leven in ieder geval wel en haalt er op dit moment alles uit wat er in zit! Super echt, bewondering!
Eline
Prachtig stuk!
Kajetan
Heel mooi stuk. Biedt troost.
Libanees
Mooi!
Annelot
Hee, ik zit nu ook in zo’n periode. Ik ben 14 jaar en ik zit in de tweede. Als ik iedereen zie lachen, dan lach ik maar nep mee. En iedereen die zegt dat ik geen lol in mn leven heb, maar als diegenen in mijn schoenen staan, dan zouden ze weten dat je dan geen lol kan hebben. Ik ben heel moe, en kan me niet meer concentreren.
Groetjes Annelot
jacoline
Hoi annelot,
Ik reageer toch even op je post, ondanks dat ik niets van je situatie af weet. Ik hoop dat je door het lezen van de blog van Joyce wat hoop vind en moed om hulp te zoeken in je omgeving. Of misschien heb je die al. Je eigen plekje en geluk vinden is een hele reis en soms heb je even een reisleider nodig om je de weg te wijzen of op pad te sturen. Ook anderen in je omgeving kunnen er voor je zijn. Een vriendin, familielid of een persoon op school.
Je gevoel van moe zijn herken ik en ik heb de ervaring dat je daar ook weer uit kunt komen. Ik hoop dat je deze ervaring ook op gaat doen en ik wens je daar veel kracht voor toe. Succes meid !
Groetjes
Jacoline
Anouk
Heel mooi beschreven! De pubertijd is niet alleen ontzettend lastig qua lichamelijke veranderingen maar ook psychisch kun je een aardige klap krijgen. Ik ben heel blij dat je je nu een stuk beter voelt, kan genieten en kan richten op een fijne toekomst.
denise
wat mooi en openhartig geschreven zeg.
je mag trots zijn op wie je bent,
en lekker genieten van het leventje waar je zelf het beste van aan t maken bent!
liefs,
denise
Kim
Wat een mooi en open stuk Joyce! Respect dat je dat zo beschrijft hier.. En goed hoe je er nu tegen aankijkt. Sommige dingen kun je helaas niet terug draaien.
Laura
Knap geschreven! Fijn dat het nu weer goed met je gaat. Jullie zijn mooie, sterke vrouwen.
Wen90
Zo herkenbaar.. Ik zou zoveel dingen van mijn jeugd anders willen doen, andere keuzes hebben gemaakt. Helaas kan dit niet.. Ondanks dat ik het anders zou willen doen, ben ik er ook dankbaar voor, dit heeft mij namelijk gevormd tot wie ik nu ben en heeft mij een stuk sterker en inlevender gemaakt. Soms hoor ik meiden al miepen als ze hun nagel breken en dan denk ik “meid als dit het ergste is in je leven…” Ik vind het knap dat je het op deze manier hebt kunnen opschrijven, aangezien het toch een stukje van jezelf is.
Saskia
wauw, ik kan alleen maar zeggen dat ik blij ben dat je nu een leuk leven hebt!
Eline
Mooi geschreven maar ook herkenbaar …
Carlijn
Tranen in mijn ogen. Je mooie verhaal doet beseffen dat ik zo echt niet al te lang door kan blijven gaan en iets moet veranderen. Bedankt!
Xaviera
Heel erg mooi geschreven en indrukwekkend om te lezen. Het is inderdaad goed om te beseffen wat je hebt. Wat je schrijft over verloren jaren is herkenbaar, zo voelt het voor mij ook als ik naar de afgelopen jaren kijk (door ziekte) en ik ben nu gelukkig goed bezig om dit jaar anders te laten worden zodat ik er met plezier op kan terug kijken. Fijn dat jij je nu kunt richten op een mooie toekomst!
Marieke
Het enige wat ik kan zeggen is: Wauw…
Angela
Echt bewondering voor jou! Ik kan dingen in h we t verhaal herkennen. Voor mijn gevoel heb ik ook stilgestaan en begin stap voor stap het leven weer op te. Bedankt voor deze blog en gun jou en natuurlijk Joyce(snor en poes natuurlijk ook) een mooi leven!
Wilke
Aw wat een prachtige blog! Ik ben blij dat het nu een stuk beter met je gaat Joyce 🙂
Heel herkenbaar allemaal, ik ben dan wel niet opgenomen geweest maar ik heb ook heel wat psychologen gezien en ben vanaf mijn 17e ook ruim anderhalf jaar de deur niet uitgeweest.. Gelukkig gaat het nu goed maar af en toe heb ik ook nog weleens het gevoel dat ik een paar jaar van m’n leven gemist heb.. Echt jammer maar het is niet anders. Nu maar dubbel proberen te genieten 🙂
sofie
Wat een mooie open en dapper artikel Joyce! Ik hoop dat ik snel ook kan zeggen dat ik echt geniet van mijn leven. Maar jou verhaal geeft me wel echt hoop <3
Beaudine
Wat mooi geschreven! En zo herkenbaar!
Ik ben ook opgenomen geweest enzo.
Maar zie nu in hoe leuk het leven kan zijn!:) heb nu een heerlijk leven met mijn vriendin!❤️
luna
Wat mooi geschreven! Fijn dat je er zo open over durft te praten, dat is een van de dingen die jullie zo leuk maken ❤
cheryl
Wauw Joyce….
Erg mooi geschreven en erg knap van je dat je nu zo sterk en mooi en vrolijk meisje bent! Het zal vast en zeker niet altijd rozengeur en maneschijn zijn, maar je hebt nu ook altijd een leuke vriendin naast je die je ook weer opvrolijkt! Je hebt het goed voor elkaar met stiekem ook mijn droombaan die ik nooit kan doen helaas ivm gebrek aan goed te kunnen rekenen. Je bent echt een voorbeeld voor vele denk ik! in ieder geval van mij 🙂
Kussies,
Cheryl
Miranda
Wauw, respect!
Janice
Wow, aller eerst: wat super knap dat je dit toont. Dit is echt super sterk! Hoe heb je of is er uiteindelijk gezorgd dat je beter in je vel kwam te zitten en weer naar buiten durfde?
Je komt nu in ieder geval zo sterk, zelfverzekerd en positief over! Ook heel mooi dat je deze periode kan omzetten in een positief ‘doel’ voor nu, het kan niet worden terug gedraaid, maar je kan er wel alles aan doen dat je nu geniet!
Respect! En liefs!
Anneroos
Heel mooi geschreven, respect!
Marja Toom
Jeetje Joyce,
Wat een mooi en herkenbaar stuk, weer 😉
Terugkijken op mijn jeugd en verdriet en falen voelen zouden mijn woorden kunnen zijn…
Ik vind je echt een powervrouw hoe je nu in het leven staat en hoe je ons laat meekijken in jullie leven..
Bedankt voor de wijze lessen die meegeeft in je/jullie blogs :-))
Liefs Marja
Kim
Wauw, wat prachtig geschreven weer!
Een heel mooi stuk Joyce!
Liefs, Kim
Debora
Wauw…. Thats all i can say.
<3
ellen
Wat een mooi geschreven stuk Joyce! Het moet moeilijk voor je zijn geweest om al die jaren zo in onzekerheid te hebben geleefd. Maar misschien zijn die problemen juist goed geweest, zo ben je nu wie je geworden bent, en zoals ik je ‘ken’ via jullie blog, ben je een super toffe meid!
Respect dat je dit met ons wilde delen.
Ilona
Hey Joyce!
Ik vind het best fijn dit te lezen omdat ik het herken in mijzelf. Ik heb al meer dan 6 jaar lang elke dag heel de dag lang vreselijke hoofdpijn waarnaast inmiddels mijn hele lichaam zeer is gaan doen. Er is uiteindelijk uitgekomen dat ik een zeldzame auto-immuunziekte heb. Ik heb ook geen jeugd gehad, en nogsteeds niet helaas. Al mijn vriendinnen gaan uit en werken, en ik moest onlangs stoppen met mijn opleiding omdat ik het niet meer volhoud. Ik vind het heel fijn om te lezen dat jij het ook nooit voor ogen had dat jij later dit zou bereiken en het je toch gelukt is. Dat opent mijn ogen en ik vind het echt tof dat het je gelukt is. Ik kijk met plezier naar jullie filmpjes en blogposts 🙂 heel veel liefde naar jullie beiden
xxxxxx
Ties
Maar ja als je niet weet of onder woorden kunt/wil brengen wat leidde tot de Immobiliserende (zelf) kwelling heeft alles opnieuw doen geen zin.
Die ene lege brievenbus was dat jouw schuld ?!
Als ik het goed heb opgepikt ?
E
Mooi geschreven Joyce en heel herkenbaar.. Zoveel jaren aangekloot met therapie en nu denk ik: had ik maar meer genoten, hoe was het geweest zonder problemen / zonder therapie.. Het leven gaat zo snel voorbij! Maar goed, gelukkig beseffen we het ons nu en hopelijk hebben we beide nog vele jaren om te genieten en de schade in te halen!
Geniet van de mooie dingen in het leven Joyce!!
Alie
Mooi
Trots ben ik op jou, ja je had moeilijke jaren.
Ik en je zus zaten met de handen in onze haren, maar daar ben je zeker bovenop gekomen.
Trots zijn wij dat je zo openlijk je verhaal vertelt, zodat meer jonge mensen hier wat mee kunnen doen.
Veel liefs mam en zus
Annelore
Heel mooi geschreven Joyce! Ik werk in de jeugdhulpverlening, en kom dagelijks in contact met jongeren in een crisissituatie. Je bent een voorbeeld voor heel veel van die jongeren. Je mag heel trots zijn op jezelf & wat je hebt bereikt!
susan
Tranen stromen over mijn wangen bij dit artikel….ik herken mezelf. Op mijn 16e halfjaar opgenomen geweest, en twee maanden terug 4 maand bij een crisis opvang. Ben inmiddels 22. Woon begeleid, en voel me een mislukking.
ik wou dat ik nooit geboren was, nu ik jou verhaal lees hoop ik dat mijn toekomst er ook zo uit komt te zien.
Roos
Wauw, heel mooi geschreven! Helemaal stil van geworden…
En je hebt gelijk, waarom richten we ons zo makkelijk op de negatieve dingen in het leven? De positieve dingen zijn veel leuker! 🙂
Geniet van je leven meid! Je mag er zijn!
Myriam
Het kan serieus pijn doen om daar zo op terug te kijken…
Bernice
Ontroerende blog Joyce. Het raakt me. Veel herkenbare punten…
Tim Traas
Ik herken bepaalde punten. Een diepgaand blog deze keer.
Guusje
Zo herkenbaar dit en heel erg mooi beschreven. Ik heb hier ook al last van sinds groep 8. De fase van dokters en psychologen ben ik gelukkig voorbij, maar het gaat nog steeds niet helemaal top met me. Ik snap ook nog steeds niet wat het precies is. Ik ben nu 18 en het is een tijd iets beter gegaan, maar sta er nu alleen voor. Ik probeer te genieten van het leven, maar echt vrienden heb ik door alles niet. Hierdoor kom ik ook weinig buiten de deur, nog steeds. Hopelijk wordt het binnenkort beter als ik ga studeren en op mezelf ga wonen en kan ik de verloren tijd alsnog inhalen.
lisanne
jeetje wat een verhaal, dit had ik niet verwacht!!
om eerlijk te zijn zit ik nu ook een beetje in zn situatie..
Ik heb mn diploma vorig jaar gehaald en sinds dien zit ik alleen maar thuis, boven op mn kamer. Ik heb een thuis situatie die verschrikkelijk is en ik kan er niks aan veranderen. Ik werk niet en veel vriendinnen heb ik op dit moment ook niet meer.. ik hen vele malen gedacht waarom ik hier nog ben want ik zie op dit moment het nut er niet van..
Ik wil o graag uit huis maar ik heb geen geld en ik ben gewoon depressief maar niemand die het ziet..
Ik weet niet meer wat ik moet doen zo.
Saar
Het verleden draag je mee, naar de toekomst kan je uitkijken, maar we moeten het wel elke dag met vandaag doen! Inderdaad, denken aan wat kon zijn heeft geen zin. Nu genieten echter wel, om een beetje al die verloren jaren goed te maken 🙂
Wilma
Aangrijpend om te lezen, dank voor je verhaal. Het raakt me. Ik zat ook ineens thuis en moest daaraan denken hoe het was en ook van dat jongens-zijn-achtige-gebeuren, dat dat in je zit/zat. Echt goed, hoe je erover schrijft en verder bent gegaan uiteindelijk, wauw!
wendy
Wat goed dat je dit schrijft, laat het een wijze les zijn voor iedereen die dit leest!
Isabel
Ik herken me heel erg in dit verhaal, ik heb eigenlijk precies hetzelfde gehad, maar wel veel minder extreem. Ik was op de basisschool ook erg jongensachtig en had een geweldige tijd tot ongeveer mijn 12e. Daarna kreeg ik een soort identiteitscrisis die in het begin helemaal niet erg was maar op mijn 17e werd het steeds erger en wilde ik niet meer naar school terwijl ik daar geweldige vriendinnen had.
Op mijn 18e ben ik naar een psycholoog gegaan, omdat ik heel druk was in mijn hoofd en in het echte leven bijna alleen maar wilde slapen, Gelukkig heeft dit mij heel goed geholpen, maar het heeft wel een jaar van mijn leven gekost en daardoor ben ik ook blijven zitten in de 5e klas
Nu ben ik 20 jaar en voel ik me weer helemaal prima, ik vind het ook heel bijzonder om te weten dat ik niet de enige ben die zoiets heeft gehad, Ik ken ook best veel meisjes in mijn omgeving die het ook hebben gehad.
Sharon
Ik heb zoiets ook meegemaakt. Ik groep 8 werd ik (ernstig?) ziek en werd veel geopereerd. Denk maar niet aan twee keer, maar liefst 13 keer in 1 jaar tijd! Omdat ik net begon te puberen werd ik natuurlijk onzeker en noem alles maar op van een beginnende puber. Ik moest veel huilen en door de medicijnen en de depressiviteit die ik ontwikkelde, had ik het gevoel nergens meer controle over te hebben, Ik heb vanalles geprobeerd om me gelukkig te laten voelen en anders zette ik een neplach op. Voor iedereen leek het goed te gaan. Tot in de tweede van de MAVO. Daar knapte ik, Gelukkig door allerlei therapieën en liefde van mijn omgeving ben ik uit die situatie gekomen. Helaas was ik toen alweer 19 en mijn gehele puberteit heb ik hierdoor gemist. Wat ik wel kan zeggen als positieve door dit mee te maken ben ik sneller volwassener geworden en vooral zelfstandig. Uit elke negatieve komt iets positiefs. Helaas mis je hierdoor wel een groot gedeelte van je jeugd. Mijn diagnose is nog steeds een raadsel. Zowel lichamelijk als psychologisch. Waarom ik ben geopereerd is omdat ze zeker wisten dat ik eraan kon doodgaan, maar wat het was weten ze niet. Nog steeds niet. Het vervelende is is dat je ernaar terugdenk als iets negatiefs, maar het leven gaat door. Je kan niet blijven stilstaan
Lana
Zo heftig… Maar o zo herkenbaar… Ik ben nu 25 en langzaam maar zeker kom ik uit de situatie… .
Ik vind bijvoorbeeld koninginnedag een hele moeilijke dag, omdat ik me dan vaak alleen voel en naar. Afgelopen 2 jaar thuis gezeten nu werd ik spontaan door vriendinnen mee gevraagd 🙂
Senna
Hee Joyce, wat een mooi verhaal. Ik moest huilen terwijl ik het las.. Wat ben je een inspiratie!
Dank je wel
xx
Lies
Ik ben in mijn pubertijd ook heel teruggetrokken geweest. Jammer vind ik het niet, als ik erop terug kijk weet ik dat ik niet zo’n verlegen meisje zonder ‘leven’ wil zijn. Ik heb het niet zo heftig gehad als jij dat had gelukkig, maar ergens kan ik me wel in jou vroegere denkwijze vinden. Ik had het (gelukkig) vele malen lichter.
Berber
Wat een goed stuk! En in sommige delen ook heel herkenbaar. Ik heb een tijdje met constante ‘haast’ geleefd, omdat ik alles wou inhalen wat ik al die tijd had gemist. Maar dat werkte natuurlijk niet. Fijn dat het nu zo goed gaat en je alles weer op de rit hebt 🙂
nancy
Wow, dit had ik totaal niet achter jou gezocht.
Helaas begrijp ik maar al te goed waar je het over hebt.
Bij mij is alle ellende ook rond mijn 14e begonnen, ik was te dik maar had wel vriendinnen, ging van de havo naar de mavo omdat ik de moed niet had naar school te gaan, concentratieproblemen alles…. het feit dat ik op meisjes viel werd ook slecht geaccepteerd.
Na de mavo ben ik een Opleiding verpleegkunde gaan volgen wat totaal mis ging en toen begon de ellende helemaal. Belandde in een sociaal isolement… werd in dagbehandelingen gezet… niets hielp…
Uiteindelijk woog ik 162 kilo… waar ik er nu 82 van af ben gevallen. Maar de psychische problemen waren er niet mee weg…. veel mensen kwijt geraakt doordat ze mij niet begrijpen en dat doet gigantisch veel pijn. Uiteindelijk is sinds een paar maanden de diagnose Adhd gesteld… krijg behandelingen en medicatie en alles gaat zoveel beter. Als ze dit 10 jaar eerder hadden gedaan had mijn leven er zoveel anders uit gezien.
Nu ga ik binnenkort als 27 jarige terug naar school, en hopelijk met uitzicht op een leuke baan, nieuwe vrienden en een nieuw leven.
Thanks voor je open en eerlijkheid, veel mensen zullen dit echt waarderen!
X
Kelly
Ik ben op mijn 14e ook opgenomen geweest. Ben nu 16 en voel me nog steeds hetzelfde. Moe, elke dag hoofdpijn en nergens zin in. Al zo vaak naar de huisarts geweest en bloed laten prikken. Ik herken je verhaal! Ik probeer wel naar school te gaan want ik zit in mijn examenjaar dat bijna afgelopen is. Hiermee wil ik zeggen dat je niet de enige bent die het jammer vind dat het zo moet/moest lopen ookal ben ik nog maar 16. En dat je je afvraagt “waarom ik”. Knap dat je het durft te vertellen en ik lees jullie blogs elke keer! Xxxx
Lianne
Wauw.
oke ik ben stil, ontdaan, geëmotioneerd en heb veel respect.
Super veel respect dat je dit opschrijft, dat je dat kunt, dat je het met ons (lezers) kunt en wilt delen.
Ik moet zeggen ik herken me er precies in.
ik lees het alsof ik lees over mezelf.
Ik zit soms ook te kijken naar jonge meiden die genieten van hun jeugd. en besef me dan dat ik dat niet heb gehad. Doordat ik mezelf opsloot in huis. zwaar depressief was. en zo had ik nog meer problemen als ADHD en een chronische slaapstoornis (waar ik dus wel nog steeds mee zit), trauma’s, indentiteit-crisis, eetprobleem, en ga zo maar door.
ook ben ik tig keer bij de huisarts geweest voor mijn lichamelijke toestand. zonder resultaat, werd door verwezen naar psycholoog om vervolgens op genomen te worden in een psychiatrische ziekenhuis. waar ik ook weer trauma’s heb opgelopen, zoals dat een goede vriendin van mij zelfmoord heeft gepleegd.
maar een plek waar ik ook leerde omgaan met de punten die ik moeilijk vond.
maar doet het alsnog wel pijn dat je je er van bewust bent dat je jaren hebt weggegooid. die je nooit meer over zou kunnen doen. en dan nog wel je jeugdjaren.
nu geniet ik van alles wat ik doe. ja zelfs van de weinige therapieën die ik nog wel heb daar kom en ga ik met een grote lach.
Ik kan nu wel zeggen dat ik nu echt een levensgenieter ben.
maar wel 1 met een rugzakje en 1 die realistisch is.
weet hoe het leven in elkaar zit. en me niet druk maak over een ladder in me panty 🙂
Nogmaals goed dat je het durft en kunt vertellen, veel mensen kunnen of durven dat niet. en ben super blij om te lezen (en te zien in de filmpjes) dat het nu heel goed met je gaat!!:D
Kusjes.
Brenda
Ik herken best veel van wat je allemaal verteld. Moet ik mij nu ook op laten nemen?
renee
waaat alles lijkt zo erg op mijn verleden. gewoon precies!
Judith
Lieve Joyce,
heftig en herkenbaar jouw verhaal, temeer omdat ik van kinds af aan “scheef gegroeid” ben en nu nog steeds tot over mijn oren in de psychiatrie zit, in de wetenschap dat ik mijn ziek zijn voor de rest van mijn leven zal moeten accepteren. mijn wereldje is heel klein, maar kijkend naar jullie geweldige vlogs, reis ik steeds een klein beetje met jullie mee: shoppen, naar t strand, Frankrijk enz. het is dan even net alsof ik er zelf ook bij ben en er eventjes ook “uit” ben, even niet aan mezelf hoef te denken.
hoewel het verdriet doet dit over mijzelf te schrijven, hoop ik natuurlijk dat je samen met Scarlet nog nog heel erg veel video’s zullen maken, want dan kan ik daar onwijs van genieten 🙂
ik vrouw van jullie!
Lisa
Lieve Joyce (en natuurlijk vriendin Scarlet),
Ten eerste zoals al ontzettend vaak is benoemd in de andere comments; heb je het ontzettend mooi om- en beschreven..
Vergeet niet, je was veertien jaar. Zoals je al heel goed zegt; sommige dingen overkomen je. Laat het daarbij.. Zie de jaren die je hebt moeten doormaken als een strijd die geleverd moest worden. You made it. And you made it so well! Wees trots, je hebt de negatieve spiraal kunnen doorbreken. En aan dit soort aspecten in je leven, blijf je littekens houden. Dat is pijnlijk, maar het is oké. Lieve Joyce, het zijn geen verloren jaren. Je hebt gewonnen. Je bent er doorheen gekomen. De strijd duurde je misschien (te) lang, maar je hebt niet opgegeven. De aanhouden wint.
Veel Liefs,
Lisa
Lara
Joyce je bent echt een sterke vrouw!
Een powervrouw!!
Ik was vroeger ook een “jochie” en vond het ook geweldig als mensen me voor een jongen aanzagen. Ik ben nu 16 en voel dat dingen veranderen. Identiteitsproblemen heb ik veel, vertrouw mensen nauwelijks en ben hooggevoelig voor alles om me heen waardoor ik niet meer weet wat mijn gevoel is.
Dat wat jij toen hebt doormaakt zit ik nu zo’n beetje in geloof ik, met nog heel wat andere dingen erbij.
En na een lange vermoeiende dag komt er toch nog een glimlach op m’n gezicht door jullie blogs&vlogs!
Xxxx