Ik ben een vrouw. Een vrouw met een eigen mening en een eigen wil. Ik ben een vrouw met een fulltime baan, een eigen huis en een auto. Ik ben een vrouw die haar mannetje wel staat. Ik zeg wat ik wil zeggen en kies wat ik wil kiezen. Ik heb als volwassen vrouw nooit het idee gehad dat ik niet vrij was als mens. Ik heb ook nooit het idee gehad dat ik daadwerkelijk onderdeed voor mannen, al heb ik me weleens geïrriteerd aan het feit dat mensen er standaard vanuit gaan dat de man die naast me staat handiger of technischer is dan ik. Heb ik me nooit minder dan mannen gevoeld omdat hier geen reden voor was, of omdat ik niet anders gewend was hoe de maatschappij met vrouwen omgaat? Vrouwen verdienen 10% van het wereldinkomen en hebben 1% van alle bezittingen. Van alle regeringsleiders is 5% vrouw en van alle armen op deze wereld is 75% vrouw.

 girls

Het is vandaag 8 maart en dat betekent dat het overal ter wereld Internationale Vrouwendag is. Internationale Vrouwendag wordt dit jaar voor de 107de keer gevierd. Deze dag staat in het teken van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen. Deze speciale dag is ontstaan in de jaren ’20 toen vrouwen opkwamen voor hun rechten. Op 8 maart 1908 protesteerden vrouwen in New York tegen de slechte arbeidsomstandigheden in de textielindustrie. In 1917 staakten vrouwen opnieuw om de slechte werkomstandigheden. Andere vrouwen volgden het protest en vochten op hun beurt tegen de oorlog en het voedseltekort. Dit heeft geleid tot een algemene werkstaking. Ter herinnering aan dit alles ontstond er een vaste datum voor de Internationale Vrouwendag: 8 maart. Vandaag vieren In Nederland diverse vrouwenorganisaties deze dag met als doel om aandacht te vragen voor thema’s zoals financiële onafhankelijkheid, seksueel geweld, zorg, werk en discriminatie.

Afgelopen donderdag gingen we ter gelegenheid van deze Internationale Vrouwendag met het bekende rugtas merk Eastpak een citytour maken door Den Haag. Tijdens deze tour gingen we langs allerlei interessante en krachtige, zelfstandige vrouwen. Vrouwen met een eigen onderneming, vrouwen met een passie. Echte powervrouwen die voor hun dromen hebben gevochten en ondanks een flink hobbelige weg het nodige in hun leven hebben bereikt. Helaas is het niet voor iedereen mogelijk om uit te groeien tot zo’n powervrouw, simpelweg omdat de plek waarin we opgroeien voor een groot deel bepaald waar en of er als vrouw kansen voor je zijn. In heel veel landen worden vrouwen nog ontzettend achtergesteld, ook wel vrouwendiscriminatie genoemd. Vrouwen worden achtergesteld op het gebied van leven en seksualiteit, opleiding, politieke mogelijkheden, werk en salaris. In landen als China en India begint deze vrouwendiscriminatie al in de baarmoeder. Ben je een meisje, dan is de kans op abortus groot. Het verzet dat vrouwen op de discriminatie hebben geleverd heeft geleid tot de ontwikkeling van vrouwenemancipatie.

powervrouwenBron foto

Wonend in Nederland merk ik persoonlijk niet heel veel van vrouwendiscriminatie, al is dit ook – zeker in mindere mate t.o.v. het buitenland – hier aanwezig. “Nederland is wat emancipatie betreft enorm vooruit gegaan sinds de eerste Internationale Vrouwendag. Maar we zijn er nog niet. Emancipatie loopt achter op gebieden als economie, politiek, geweld en diversiteit”, aldus Renée Römkens, directeur van Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis op nu.nl. Ook in Nederland is er nog een verschil in loon tussen mannen en vrouwen. Het gaat dan om een loonverschil van 16,9 procent per uur. Wereldwijd worden vrouwen nog flink achtergesteld. Ter verduidelijking heb ik enkele cijfers hiervan opgezocht:

  • Twee derde van de 774 miljoen analfabeten is vrouw.
  • Eén op 22 vrouwen in Afrika sterft aan complicaties tijdens zwangerschap en bevalling. In landen als Nederland is dat 1 op de 7.300.
  • Zeventig procent van de mensen die honger lijden is vrouw.
  • Ruim 60 miljoen vrouwen worden voor hun 18de uitgehuwelijkt (UN Women 2010).
  • 15 landen verbieden vrouwen om te werken zonder toestemming van hun mannen.

gender rolesNatuurlijk verschilt het per land hoe vrouwen worden behandeld. Zo kan je als vrouw het beste in IJsland wonen. Je hebt daarentegen geen schijn van kans als je als vrouw bent geboren in Tsjaad. Onderstaand een top 5 van de landen waar vrouwen het best en het slechtst worden behandeld.

Top 5 beste landen voor vrouwen
1. IJsland
2. Zweden
3. Canada
4. Denemarken
5. Finland
(10. Nederland)

Top 5 slechtste landen voor vrouwen
1. Tsjaad
2. Afghanistan
3. Yemen
4. Congo
5. Mali

Om te zorgen dat vrouwen wereldwijd gelijk worden behandeld is het belangrijk dat er vrouwen opstaan voor hun rechten. Powervrouwen die laten zien dat ze niets minder waard zijn dan mannen en die laten zien dat ook vrouwen onafhankelijk en sterk zijn. Gelukkig bestaan er op deze wereld al veel echte powervrouwen. Ik heb een top 10 opgesteld, in willekeurige volgorde, van vrouwen die ik wereldwijd echte powervrouwen vind. Vrouwen die inspireren en bijdragen of hebben bijgedragen aan vrouwenemancipatie.

madonna

  1. Oprah Winfrey
  2. Beyoncé Knowles
  3. Ellen Degeneres
  4. Angela Merkel
  5. Hillary Clinton
  6. Angelina Jolie
  7. Mia Farrow
  8. JK Rowling
  9. Madonna
  10. Anna Wintour

Bron: foto 1 Oprah & Madonna

Wie is voor jou een echte Powervrouw?