Vreemdgaan: Wist je dat uit onderzoek blijkt dat 76 procent van de mannen weleens vreemd zou willen gaan als die zeker zou weten dat die niet ontdekt wordt? Wauw, best veel toch! Ongeveer een kwart van alle mannen gaat daadwerkelijk vreemd. Gelukkig heeft driekwart hiervan achteraf enorm veel spijt. Nu denk je misschien dat vrouwen minder vaak vreemdgaan, maar dat is helemaal niet zo! Psycholoog Henk Noort deed hier onderzoek naar en wat bleek…. Zo’n 27 procent van de vrouwen gaat weleens vreemd! Vrouwen gaan dus vaker vreemd dan mannen.
Slechts 2o procent van de mensen die vreemdgaat biecht het op aan de partner. Dat is best weinig! Grappig is dat meer dan de helft (56%) van de mensen die vreemdgaat aangeeft wél degelijk blij te zijn met de huidige relatie. Vreemdgaan betekent dus niet per definitie dat de relatie niet goed is of dat iemand niet blij is met zijn of haar relatie. Mensen gaan tegenwoordig wel veel vaker vreemd dan vroeger. In 1991 was dit volgens onderzoek van het Nederlands Instituut voor Sociaal Seksuologisch Onderzoek nog ‘maar’ 15 en 9 procent.
Wat drijft iemand nou om vreemd te gaan? Waarom gaat iemand vreemd? En hoe weet je nou of je partner vreemdgaat? Er zijn een aantal veel voorkomende en bekende signalen waaruit je dat zou kunnen opmaken. Onthoud wel, dat deze signalen natuurlijk geen hard bewijs zijn en dat het altijd belangrijk is om met elkaar in gesprek te blijven en dingen na te vragen en niet klakkeloos aan te nemen.
♥ Zij/hij gedraagt zich anders en is veel afgeleid
♥ Zij/hij moet plotseling vaak overwerken
♥ Zij/hij is ineens veel meer bezig met seks of wil juist geen seks meer
♥ Zij/hij is huiverig met het tonen van de inhoud van haar telefoon en is hier veel mee bezig
♥ Zij/hij vertelt steeds vreemde leugentjes, dingen die niet kloppen
♥ Zij/hij verwijdert regelmatig haar zoekgeschiedenis online
Ja, leuk dat je nu weet wat de signalen zijn, maar daarmee kan je het nog niet verklaren. Waarom gaat iemand vreemd en is dit te voorkomen? Hieronder zullen we 10 redenen geven waarom iemand vreemdgaat.
1. Het gras van de buren….
Yup, het gras van de buren is altijd groener… althans, zo lijkt het. Zeker als je al langere tijd een relatie hebt met iemand, kan een andere vrouw of man ineens een stuk eenvoudiger en aantrekkelijker lijken. Maar wacht maar tot je die een tijdje langer kent en er iedere dag mee samen bent… Dan ineens bleek dat gras een shitload aan onkruid te bevatten, waar al jaren een vies dik hondje in gekakt heeft en was je eigen grasveldje eigenlijk best wel mooi….
2. Een shitload aan onzekerheid
Weer een shitload… ja, onzekerheid. Dat klinkt misschien niet zo heel logisch, dat je vanuit onzekerheid vreemdgaat, maar het gebeurt wel. Je eigenwaarde kan namelijk tijdelijk best een boost krijgen als je buiten je relatie om ineens door iemand anders heel bijzonder wordt gevonden. Dat streelt je ego, laat je speciaal voelen en geeft je nét wat meer zekerheid. Op langere termijn is het daarentegen helaas vaak schadelijk voor je zelfbeeld, omdat je je dan realiseert wat je je partner hebt aangedaan én hoe oneerlijk je bent geweest…
3. Verveling en sleur
Vreemdgaan kan ook voortkomen uit sleur en verveling. Als jij iemand bent die voortdurend op zoek is naar spanning en afleiding, dan kan een spannende date buiten je relatie om heel fijn zijn… voor even. Na het tijd zal ook dat gaan vervelen en heb je meer nodig. Je kunt dus in eerste instantie altijd beter onderzoeken hoe je binnen je relatie de sleur kunt doorbreken. Wat is daarin jouw aandeel en wat kan jij veranderen?
4. Tekortkoming
Misschien kom je liefde, warmte of gewoon seks tekort binnen je relatie en zoek je het daarom buiten je relatie. Liefde en warmte kan je natuurlijk ook bij gewone, goede vrienden en familie vinden, maar seks gaat wel een stapje verder. Heb je weinig vrienden en familie die dichtbij je staat, dan is de stap naar liefde en seks zoeken middels vreemdgaan sneller gezet. Uiteindelijk is dat natuurlijk wel kiezen voor de makkelijkste weg, de uitdaging is uiteraard hoe hierover te communiceren met je partner en hier samen verandering in te brengen zodat je minder tekort komt… of er samen voor kiezen de relatie te beëindigen.
5. F*ckboy of F*ckgirl
Het kan natuurlijk ook zijn dat je gewoon een beetje een player bent en een soort van ‘verslaafd’ bent aan flirten en seks. Dit komt veelal voort uit een vorm van narcisme.
6. Onvolwassenheid
Vreemdgaan kan ook iets te maken hebben met verantwoordelijkheid. Ergens neem je namelijk geen verantwoordelijkheid voor je gemaakte keuzes: jouw relatie. Je neemt niet de verantwoordelijkheid deze te verbeteren of hierin eerlijk te zijn naar je partner en naar jezelf toe. Je maakt hierdoor toch een soort van onvolwassen keuze door het buiten de deur te zoeken, ongeachte de consequenties waar je op dat moment niet voldoende over nadenkt of je ‘kop voor in het zand’ steekt.
7. Beschadigd
Vreemdgaan kan ook iets te maken hebben met pijnlijke ervaringen in de jeugd. Je bent hierdoor beschadigd en maakt daardoor nu ‘destructieve’ keuzes. Ze zeggen weleens dat je kiest voor wat je jezelf waard vindt. Dat kan ook betekenen dat je onbewust dingen kapot maakt, omdat je jezelf minder waard vindt, dan je nu krijgt.
8. Verliefdheid in de relatie is weg
Zoals je in onze blog hebt kunnen lezen over de 5 fases van een relatie, gaat de verliefdheid na een tijdje weg. Dit gevoel kan je op een gegeven moment gaan missen, zo erg, dat je ervoor open gaat staan bij andere mannen of vrouwen. Als je hiervoor openstaat en je komt een leuk iemand tegen, dan is de kans op verliefdheid natuurlijk best groot… en dan kan het best lastig zijn om er niet in mee te gaan.
9. Verder kijken
In plaats van te vechten voor je huidige relatie óf de relatie te beeindigen omdat hij niet meer goed loopt, houd je je partner aan het lijntje en kijk je stiekem verder. Dit doe je door vreemd te gaan en rond te kijken of er leukere vissen in de zee zwemmen. Niet echt stijlvol natuurlijk…
10. Wraak
Tenslotte kan wraak ook een motief zijn. Misschien heeft je partner je iets heel naars aangedaan of is hij/zij zelf vreemdgegaan en vind je dat jij nu het recht hebt om ook iets terug te doen. Dat klopt natuurlijk niet, want luidt het gezegde de uitspraak van Gandhi: “An eye for an eye makes the whole world blind”. Doe dus vooral een ander niet aan, wat je zelf niet aangedaan wilt worden. Dat maakt je even ‘slecht’.
⇒ Best interessant om te weten waarom iemand vreemdgaat, toch? Wat ik me dan ook weer afvraag is waarom de andere persoon ervoor kiest om met iemand seks te hebben, waarvan die weet dat die al in een relatie zit. Ik zou dat zelf denk ik niet kunnen. Dat zou me een heel naar gevoel geven. Je zit toch met je handen aan iets dat niet van jou is en waarvan je weet dat je een ander enorm kwetst. Waarom dan niet kiezen voor iemand die niet bezet is? Hier zijn verschillende redenen voor…
1. Bindingsangst
Ze durft zich niet aan mensen te binden en kiest daarom mensen uit die eigenlijk niet bereikbaar zijn.
2. Wraak:
Ze is zelf eerder bedrogen of gekwetst door iemand en vindt daarom dat ze nu iets terug mag doen.
3. Zekerheid
Als ze iemand kiest die reeds al jaren een relatie heeft, dan zal dat wel een betrouwbaar persoon zijn, die in staat is een relatie te onderhouden… Dat biedt zekerheid. Ze heeft immers al een relatie, dus dan zal ze wel leuk zijn, goedgekeurd zijn.
4. Avontuur
Ze is voortdurend op zoek naar avontuur omdat haar eigen leven te saai is en kiest daarom altijd mannen of vrouwen uit die in wezen niet bereikbaar zijn, waarvoor iets nodig is dat eigenlijk niet oké is.
5. Narcisme
Ze vindt zichzelf vanuit een negatief zelfbeeld heel bijzonder en wil dit graag bevestigd hebben door haar omgeving. Als iemand die al jaren een relatie heeft haar leuk vindt en voor haar d’r partner wil bedriegen, dan moet ze wel heel bijzonder zijn…
En hoe nu verder?
Moet je, als je partner vreemdgaat, de relatie beëindigen? Dat is zeker geen must. Die keuze ligt sowieso bij jou. Vreemdgaan betekent niet per definitie dat de relatie geen toekomst meer heeft. Dat is afhankelijk van vele factoren. Om erachter te komen of je de relatie beter kan beëindigen of niet is het belangrijk om veel met elkaar en je omgeving te praten. Wat je hier ook nog bij kan helpen is een therapeut.
Ga zelf of met elkaar in therapie en zorg dat je alles wat je dwarszit uitspreekt en weer nader tot elkaar komt. Ook kan je ervoor kiezen om tijdelijk een break te nemen van elkaar. Zo kan je uitzoeken of je alleen gelukkiger bent en of de ander werkelijk voor jou kiest of weer snel teruggaat naar de persoon waarmee hij/zij vreemdging.
Fotografie: Mike Monaghan
2 Comments
Bella
Interessant artikel. Maar er zijn ook moeilijke omstandigheden … Wat als je een lange-afstands relatie heb? Hoe hou je de verliefdheid vast als je duizenden kilometers ver weg woont? En hoe zorg je ervoor dat je niet verliefd wordt op iemand die je wél elke dag ziet, die wél fysiek aanwezig is? Dat mis ik wel een beetje in dit artikel, want ik ben zeker niet uit op avontuur, onzeker etc…
StayCurious
‘Het kan natuurlijk ook zijn dat je gewoon een beetje een player bent en een soort van ‘verslaafd’ bent aan flirten en seks. Dit komt veelal voort uit een vorm van narcisme.’
Dit kan een gezonde seksuele voorkeur zijn, heeft niets met narcisme te maken. Verslaving is het ook niet, hoge behoefte aan seks wordt al snel gepathologiseerd… Vreemdgaan is overigens een verkeerde uiting ervan, eens.