Als kind woonde ik in een huis van 1,5 miljoen. Hoe wij een huis van 1,5 miljoen kochten? We kochten het ooit voor 5 ton en het werd door de jaren heen steeds meer waard. Hierdoor kon het huis rond mijn 17de – tijdens een vechtscheiding – voor bijna 1,5 miljoen gulden verkocht worden. Doordat ik ben opgegroeid in een vrijstaand huis, was dit voor mijn eigen gezin ook een wens. Recent kocht ik samen met Joyce een twee onder een kap woning van 150m2 met karakteristieke stijl. Niet vrijstaand, maar eigenlijk ben ik hier ook best trots op, al zullen er altijd betere, mooiere en grotere huizen blijven bestaan. Baas boven baas. Tegelijkertijd ben ik me door de jaren heen steeds meer gaan beseffen dat een huis van 1,5 miljoen niet per se gelukkig maakt. Niet iedere baas is gelukkig. It’s lonely at the top.

Wij krijgen regelmatig de vraag hoe we dit huis hebben kunnen kopen. Ook wij vragen ons weleens af hoe andere mensen een groot huis hebben kunnen betalen. Verdienen zij dan zoveel beter? Hebben ze rijke ouders? Of hebben ze een hele gulle bank die hen een uitzonderlijk hoge hypotheek heeft verstrekt? Als je als starter een huis koopt kan dit best lastig zijn. Je hebt vaak nog geen groot startkapitaal en de hypotheek die je kunt afsluiten is wellicht door je salaris nog niet heel hoog. Tegelijkertijd zijn de prijzen binnen de woningmarkt wel torenhoog. Probeer dan maar eens op te bieden tegen je concurrenten die wellicht net wat meer kapitaal hebben en dat prachtige paleisje ook willen kopen…

Hoe wij een huis van 1,5 miljoen kochten

Toen ik mijn eerste huis kocht had ik het geluk dat de woningmarkt nog niet skyhigh was. Ik kocht het huis in een goede tijd en was er als een van de eersten bij. Nu we bijna 7 jaar wonen op deze plek, zijn we echter toe aan iets nieuws. Mijn vader zei ooit dat je in je leven 2 of 3 keer een grote slag kan slaan als het op huizen aankomt. Voor ons voelde dit als hét moment om een tweede slag te slaan. Natuurlijk hebben we er ook aan gedacht om ons huidige huis te verbouwen. We kwamen echter al snel tot de conclusie dat dit uiteindelijk niet rendabel zou zijn en nooit het gewenste resultaat zou opleveren.

Het was dus tijd voor een nieuwe woning. Hiermee behoren we tot de groep doorstromers. We hebben al een koophuis, maar willen wat meer tuin, meer woonoppervlak voor een mogelijk tweede kleintje én wat meer privacy. Nu blijft de vraag: Hoe kunnen wij een dergelijk huis betalen?

Eigenlijk heeft dit met meerdere dingen te maken. Om te beginnen met onze huidige woning. Deze is na zeven jaar een stuk meer waard geworden, waardoor we dus overwaarde hebben gecreëerd, welke we in het nieuwe huis kunnen steken. Toen ik zeven jaar geleden dit huis kocht, twijfelde ik of ik er wel goed aan deed. Wilde ik wel zo vastzitten aan een hypotheek? Kon ik niet beter blijven huren? Nu ben ik blij dat ik deze stap toch heb gezet, want het werpt nu zijn vruchten af. We zullen ons huis in de lente van dit jaar verkopen.

De hypotheekrente is op dit moment een stuk lager dan zeven jaar geleden. Dit zorgt ervoor dat we straks niet veel meer rente hoeven betalen voor een hogere hypotheek. Tenslotte hebben we de afgelopen jaren maandelijks geld apart gezet. We hebben dus wat spaargeld opgebouwd dat we als eigen geld in de woning kunnen steken. Hierdoor hebben we geen tophypotheek nodig, wat ons ruimte geeft als het op de maandlasten aankomt. Al deze factoren tezamen maken het voor ons mogelijk om dit huis te kopen. Na uitgebreid hypotheekadvies hebben we afgelopen maand bij de notaris onze handtekeningen gezet onder het nieuwe hypotheekcontract en aankoopcontract van ons huis dat nog gebouwd gaat worden.

Hoe wij een huis van 1,5 miljoen kochten

Een laatste tip! Voor meer tips, advies en eenvoudige uitleg over alles rondom het kopen van een huis en afsluiten van een hypotheek: de website van SNS! Ik vind deze hiervoor echt heel handig en overzichtelijk. Bovendien zijn ze de enige bank die keuze biedt uit meerdere hypotheekaanbieders. Hierdoor kan je verschillende hypotheken en hypotheekrentes makkelijk met elkaar vergelijken. Misschien heeft een van de aanbieders op dit moment een lagere rente dan de ander. Of heeft een aanbieder voorwaarden die in jouw situatie gunstig zijn. Dan weet je dus zeker dat je een hypotheek krijgt die bij je past. Hier krijgt SNS trouwens geen extra provisie van de hypotheek aanbieders voor. Je betaalt enkel, net als bij andere banken, voor het hypotheekadvies. Het eerste oriëntatiegesprek is overigens gratis.

Het komende jaar zullen wij te maken krijgen met allerlei nieuwe, voor ons nog onbekende zaken, zoals het bouwdepot, dubbele hypotheeklasten, bouwrente… en ga zo maar door. Spannend, maar ook enorm leerzaam en leuk. We voelen ons net echte volwassenen!

In samenwerking met: SNS