Je drinkt een wijntje. Hoewel dit de laatste jaren geen positieve eigenschap was, maakt het me nu ergens blij. Misschien omdat ik weet dat het jou blij maakte. Ik zou willen dat er meer was dat je vandaag de dag nog blij kon maken. Het lijkt alsof wij, jouw kinderen en kleinkinderen, het enige geluk nog in je leven zijn. Ergens voor ons een groot compliment en een zekere waardering waar ik jaren naar zocht, maar ook treurig. Eenzaam. Het legt een druk op ons die nauwelijks aan een ander uit te leggen valt.
‘Denk je af en toe wel aan me?’ …er gaat geen dag voorbij dat ik niet het beeld in mijn hoofd heb van jou daar in die rolstoel wachtend op jouw wereld die verleden tijd is. Dat ik niet de druk voel om je te bezoeken. Afleiding te bieden. Je leven even leuker te maken.
‘Als we straks een andere plek voor je hebben gevonden, wordt het vast beter’. zo dacht ik toen ik nog meerdere malen per week naar Doorn reed om je te bezoeken. Ondanks dat de meeste medewerkers heel vriendelijk waren, was de plek niet fijn. Ouderwets, ongezellig, donker, doods. Zielen in sluimerstand. Na lang zoeken en de nodige tegenslagen vonden we dan eindelijk een prachtige ruimte voor je in Amersfoort. Particulier, want regulier lijkt alles op elkaar.
Het jaagt me angst aan dat zoveel reguliere verpleeghuizen mij zo’n vreselijk gevoel geven. Ik ben er in mijn zoektocht geen één tegengekomen waar ik mijn moeder met een gerust hart zou durven achterlaten. Alles voelde zo kil, klinisch, massaal, onpersoonlijk en ziek. Een kamertje van 10 m2 waarin een enkel bed en een kast past. Meer niet. Dat was je leven, dit wordt je dood. Afgedankt.
Een mooi, statig pand in het hart van Amersfoort. Een kamer van ruim 30 m2 met vier grote ramen. Een kok die iedere avond kookt voor de 20 bewoners die er wonen. Mensen die allemaal net zo jong als wij zijn geweest. Net zo in het leven hebben gestaan als ons. Een wereld van verschil met waar je eerst verbleef. Tegelijkertijd verblijf je op exact dezelfde plek. In een lichaam dat niet meer doet en denkt wat jij wilt. Stofzuigen. Schoonmaken. Koken. Opruimen. Alles wat een ander nooit voor je mocht doen, moet een ander nu voor je doen. ‘Zal ik even helpen? Ik loop wel even met je mee! Ik heb vanmorgen opgeruimd’ je vertelt me wat je denkt te doen, maar je kan het allemaal niet meer.
‘…en wanneer ga ik dan weer naar huis, Scarlet?’ een van de meest moeilijke vragen die je me met regelmaat nog stelt. Niet mam, dit is je thuis. Stilte. Toen je arriveerde in Amersfoort was je bijna twintig kilo afgevallen. Je was eindelijk dunner dan ik 😉 Het gaat beter met je sinds je hier woont. Je bent meer levendig. Minder warrig. Je haar wordt vaker gewassen. Er is meer aandacht voor je. Je eet beter. De hele omgeving is positiever, wat jou ook positiever maakt. Maar toch. Toch ben je als een vis op het droge. Je begrijpt het landleven niet en kunt geen kant op.
Je vergeet dat ik gisteren geweest bent, maar smeekt me morgen te komen. Iedere dag zou je willen dat ik er was. Woorden schieten tekort als ik samen met Hunter in je gezichtsveld verschijn. Een overvloed aan emoties die niet meer te bedwingen valt. Het hoort erbij, las ik in het boek Rinkeldekink van Martine Bijl. Alle remming is eraf. Samen op een terrasje, kijkend naar de mensen die passeren. Daar waar ik vroeger wist wat je dacht over iedere onschuldige passant of het nét wat te hard tegen me zei,… zeg je het nu gewoon met stemverheffing. Gekke vent! Stom mens! Lelijke kleding! Ze doen niks! …en ga zo maar door.
Dimmen graag. Genoeg nu. Dankbaar voor mijn assertiviteit en het besef dat ik in discussies sterker dan je ben. Losse eindjes. Loze woorden. Ik zou wel willen weten hoe bewust je je nu werkelijk bent van je situatie. ‘Ziektebesef’ noemen ze dat. Maar ik wil meer weten. Ik zou je willen vragen hoe je jezelf nu ziet. Hoe je je leven nu ziet. Wat je voelt en denkt over de toekomst. Vragen die altijd onbeantwoord zullen blijven.
Dinsdag en zaterdag. Dan gaat hij woensdag en vrijdag. Is dat goed genoeg? Zondag, maandag… twee dagen, 48 uur waarop er niemand komt. Is dat te lang? De ochtenden schijnen wel te gaan, maar de middagen minder. Dan gaan de andere bewoners naar hun kamer om te lezen, tv te kijken of te slapen. Van 13:00 uur tot 17:00 uur. Niets. Vier uur lang zitten. Staren in de verte. Woelen in een warrig brein. Ik kan niet eens een kwartier stilzitten. Geërfd van mijn moeder.
Waar je ook gaat, waar je ook woont. Je neemt jezelf mee. Morgen kan mijn hoofd vollopen met bloed of mijn hart stoppen met slaan. Kan ik benen bezitten die nooit meer willen wandelen of hersenen die niet meer weten wat de werkelijkheid is. Het beangstigt me. Waar doen ik het voor, als dat mijn waarheid wordt waar ik geen invloed op heb. Ik wandel weg. Het hek schiet in het slot. Ik kijk nog even achter me en zie haar vanachter het raam zitten. Het blijft onwerkelijk. Niet meer denken nu. Verstand op nul. Vanavond drink ik een wijntje.
15 Comments
Madelon
Wat mooi en tegelijkertijd rauw beschreven.
Als verzorgende zie ik in elk mens het verschil hoe ze ermee om gaan. Ook bij mij komen vragen wat is kwaliteit van leven, wat als dit mezelf of familielid overkomt?
Leven en genieten met de dag want het kan zo over zijn. De enige positieve draai die je kan geven aan je eigen leven wanneer je zoiets van dichtbij mee maakt.
Yolo..Niet remmen maar vliegen
Malinda
Wat heftig Scarlet, maar wat is dit mooi geschreven!
Ik denk dat jullie alles doen wat mogelijk is! Zijn er niet nog meer mensen in de omgeving van je moeder die mee zouden willen doen in het ‘bezoekschema’.
Sterkte❤️
Van wat ik zie en lees doe je het super! Dochter om trots op te zijn!
Evie
Wat krachtig verwoord en zo herkenbaar, het schuldgevoel dat om de hoek komt kijken als je besluit een keer niet te gaan (maar ook als je weer weggaat, wetende dat de rest van alle uren op een dag niemand komt), de angst dat het noodlot ook bij jezelf een keer toeslaat omdat je van dichtbij ziet hoe verschrikkelijk moeilijk dat is en hoeveel pijn het doet. Dankjewel voor het schrijven Scarlet ❤️
Volliefdegemaakt
Wat prachtig geschreven. Rauw, raak, maar teder tegelijk. Lieve knuffels. Sterkte in de strijd. Denk dat je moeder dankbaar is voor wat je doet en hoe je voor haar zorgt.
Amanda
Wauw wat prachtig mooi beschreven. En wat een zoektocht is het geweest. ik weet zeker dat jullie de beste keuze hebben gemaakt wat binnen jullie mogelijkheden lag. Ik snap je wel inderdaad lijken al die verpleeghuizen op elkaar. Toen mijn oma dementie kreeg vond ik het al naar om naar zo’n kil, koud onpersoonlijk verpleeghuis te gaan. Met 20 bewoners is er meer persoonlijke aandacht. Goed gedaan
Hilda Geux-Koopmans
Wat goed dat je je gevoel zo kunt verwoorden, Scarlet! Proost op het leven. STERKTE! Groetjes van Hilda en Anna uit Weert. Fijne feestdagen gewenst!!
Hilda
Wat goed dat je je gevoel zo kunt verwoorden, Scarlet! Proost op het leven. STERKTE! Groetjes van Hilda en Anna uit Weert. Fijne feestdagen gewenst!!
Eefje
Herkenbaar. Mijn moeder heeft ook een hersenbloeding gehad waardoor haar wereld klein werd. En toen ze een aantal jaar later overleed aan kanker was ik een tijd het enige waar mijn vader nog voor uit bed kwam. Aan de ene kant mooi, maar tegelijkertijd ook heel verdrietig. Na de geboorte van mijn zoontje 4,5 maand geleden lijkt er gelukkig wat van zijn levensvreugde terug te zijn. Sterkte Scarlet!
Anneke
Dit ontroerd me zo erg… ben gewoon hardop aan het huilen. Ik voel zo met je mee.. heb er zelf niet mee te maken gehad, maar kan je pijn en verdriet onwijs goed voorstellen. Hoe moeilijk het ook is, ik hoop dat je het uiteindelijk een soort plekje kunt geven. Heel veel sterkte en in mijn gedachten ben ik bij je ♥️
Jacobien
Goed beschreven. Blij dat jullie voor je moeder een prive huis konden kiezen en betalen. Dat is niet voor ieder weggelegd. Fijne kerst gewenst.
Patricia
Pff wat heftig Scarlet!!! Wat verwoord je het mooi!
Zo moeilijk allemaal! Fijn dat ze het nu iig beter heeft dan in doorn! Maar blijft heftig allemaal!
Mooie kerst! En blijf genieten van elkaar en al de mooie dingen in het leven!! Ook belangrijk al is dat niet altijd even makkelijk!
Petra
Mooi.
Zo herkenbaar . Ben verpleegkundige in ,,zo een standaard verpleeghuis,, en snap je.
En als dochter van een moeder met hersenletsel….
Sabine
Lieve Scarlet, ik heb pas laat afscheid hoeven te nemen van mijn moeder. Maar het was op de absoluut door haar laatst gewenste manier. Door een ongelukkig ‘toeval’ werd een blaasontsteking haar fataal.
Ze kreeg een hartstilstand en werd gereanimeerd. Hierdoor raakte ze, nu ongeveer 4 jaar geleden in coma. Dat was altijd haar grootste angst geweest!
Ze is toe ongeveer 4 weken zo gebleven en we…
Sabine (freemysoul YouTube)
Zijn haar elke dag gaan bezoeken, hebben haar haar favoriete liedjes laten hore, voor haar gezongen, met haar verteld…. Tot het moment dat niets meer baatte en haar hart stopte te kloppen.
Nog altijd verdriet, maar geen moment spijt van die speciale tijd die we met haar mochten doorbrengen.
Lauressa
Ik krijg er helemaal kippenvel van.. Wat een vreselijk nare situatie waar je in zit. Op hoop dat er snel een manier komt om er mee om te gaan. Veel sterkte!