Wat als één van je ouders homoseksueel blijkt te zijn? Vanaf woensdag 28 maart kan je om 21:20 uur kijken naar het nieuwe programma Ouders uit de kast. Hierin laat Sofie van den Enk zien wat er gebeurt als in een gezin één van de ouders homoseksueel blijkt te zijn. De zesdelige serie volgt jongeren waarvan één van de ouders na een jarenlang heterohuwelijk uit de kast is gekomen. We horen hun verhaal, maar ook die van de ouders….

Wat betekent het voor de dagelijkse gezinssituatie? Hoe gaan de jongeren om met het feit dat hun vader of moeder ineens een nieuwe partner heeft van dezelfde sekse? Zo vertelt Christa (28) over hoe haar vader en moeder na 36 jaar huwelijk de scheiding in gang zetten en is Sofie erbij als Christa’s moeder gaat verhuizen.

Christa ziet hoe close haar ouders nog steeds zijn, maar ziet ook hoe haar vader gaat daten met andere mannen. De vader van Maya (22) en Elise (25) kwam vijf jaar geleden uit de kast. Hoewel Maya en Elise hun homoseksuele vader accepteren hebben ze sterk de behoefte aan antwoorden op een aantal vragen.

“Ouders uit de kast zorgt voor verbinding en begrip tussen mensen. Met dit programma willen we mensen de kans geven hun verhaal te vertellen, ervan te leren en hun blikveld te verbreden”, aldus Mediadirecteur van KRO-NCRV Jochem de Jong.

Sofie van den Enk vindt het heel bijzonder om een programma als Ouders uit de kast te mogen maken. Ze beseft zich dat de impact voor de gezinnen groot is en heeft bewondering voor de deelnemende families.

Ouders uit de kast: woensdag 28 maart om 21.20 uur NPO 3.

Fotografie: Linelle Deunk/ kro-ncrv.nl