Wat zijn de eerste symptomen na inseminatie? Direct na de eerste inseminatie voelde Joyce allerlei dingen in haar lichaam. Van de samensmelting tot de innesteling. Alles dacht ze te voelen. Misselijk, kramp, moe, extra trek,… Ze dacht alle  symptomen van een zwangerschap te hebben en was er hierdoor nagenoeg van overtuigd dat de eerste poging direct raak was. Alle dingen die ze in haar lichaam voelde zocht ze, zonder dat ik dat wist, ook direct online op. Ze zocht op die manier een soort van bewijzen van haar mogelijk zwangerschap. Ze zocht bevestiging, omdat ze ergens natuurlijk ook heel onzeker was. Zou haar lichaam haar voor de gek houden of zou haar hoofd met grote kinderwens haar lichaam voor de gek houden. Inmiddels is Joyce met een ruime week vertraging weer ongesteld geworden. Helaas. Dit biedt ons echter wel de mogelijkheid om eens rustig op een rijtje te zetten wat er nou daadwerkelijk gebeurt vanaf het moment van inseminatie én welke mogelijke (voelbare) verschijnselen hierbij komen kijken.

In deze blog zetten we de eerste symptomen na inseminatie voor je op een rijtje én we delen ter illustratie een top 10 van video’s van de bevruchting. Het is, voordat je aan een traject als het onze begint, best heel fijn om nog eens duidelijk te zien hoe het nou precies werkt. Dat hebben we vast ooit op de middelbare school bij biologie geleerd. Het grootste deel hiervan zijn we uiteraard allang weer vergeten.

Week 1: Symptomen na inseminatie

Rond de eisprong kan je wat krampen ervaren. Er ontstaat meer slijm in je vagina wat vrijkomt tijdens het plassen. Sommige vrouwen kunnen de daadwerkelijke eisprong ook echt voelen in de vorm van een steek. Hierna kunnen wat menstruatieklachten worden waargenomen. De eicel wordt nu naar de eileiders verplaatst.

Na ongeveer zes dagen vindt, na bevruchting, de innesteling in het baarmoederslijmvlies plaats. Dit kan voor wat bloed zorgen door gescheurde bloedvaatjes. Dit wordt ook wel een innestelingsbloeding genoemd. In de eerste week zou je al wat moeheid en misselijkheid kunnen ervaren. Ook kan er sprake zijn van een wat lage bloeddruk.

Week 2: Symptomen na inseminatie en bevruchting

Vanaf week twee kunnen er wat meer klachten ontstaan. De meeste klachten verdwijnen na drie maanden. Klachten die kunnen ontstaan ongeveer twee weken na de inseminatie zijn:

Fysiek
Grote of pijnlijke borsten en donkere tepels (dit is vaak één van de eerste symptomen van een zwangerschap)
Buikkramp
Pijn in je onderrug
Licht bloedverlies
Duizeligheid
Hoofdpijn
Extra trek
Misselijkheid
Vermoeidheid
Vaker plassen – 6 tot 8 weken na de bevruchting
Gevoelige darmen

Psychisch
Wisselende stemming
Vaker huilen
Jaloezie
Boosheid
Angst
Onzekerheid
Stress

Top 10 video’s van de bevruchting

Tenslotte vind je hieronder een top 10 van video’s van de bevruchting. Welke reis legt een eicel af? Wat moeten de spermacellen doen om de eicel te bereiken? Wat gebeurt er bij de samensmelting ofwel bevruchting en waar gaat het bevruchte eitje vervolgens heen. Al die vragen worden beantwoord in onderstaande 10 video’s van de bevruchting.

1. Look who’s talking

2. Fertilization

3. Human physiology

4. De bevruchting uitgelegd

5. Week 1 & 2 zwangerschap

6. Als een eitje het sperma ontmoet

7. Pampers bevruchting

8. Er was eens…. de geboorte

9. Van conceptie tot geboorte

10. De bevruchting

Fotografie: Pixabay