Vanavond om 22:40 uur kan je op NPO 2 kijken naar de film Carol. Een liefdesdrama over een verboden lesbische relatie in de jaren ’50. Carol is een verfilming van de toentertijd vooruitstrevende roman van Patricia Highsmith, die als een van de eersten in een roman de lesbische liefde niet afstrafte. De film werd genomineerd voor zes Oscars en vijf Golden Globes. Rooney Mara werd in 2015 door de jury van het  Festival van Cannes bekroond als beste actrice.

New York, begin jaren vijftig. Therese (Rooney Mara), een meisje van in de twintig, werkt in een warenhuis en verlangt naar een ander, meer vervullend leven wanneer ze de verleidelijke vrouw Carol (Cate Blanchett) ontmoet. De twee vrouwen krijgen een relatie, maar Carol zit verstrikt in een liefdeloos huwelijk en is bang in geval van een scheiding de voogdij over haar dochter kwijt te raken.

“But there was not a moment when she did not see Carol in her mind, and all she saw, she seemed to see through Carol. This evening, the dark flat streets of New York, the tomorrow of work, the milk bottle dropped and broken in her sink, became unimportant. She flung herself on her bed and drew a line with a pencil on a piece of paper. And another line, carefully, and another. A world was born around her, like a bright forest with a million shimmering leaves.”

Zaterdag 6 januari 2018, 22.40 uur, NPO 2