We gaan graag even gezellig de stad in, lopen met regelmaat eventjes het Kruidvat binnen om wat rond te neuzen en we klikken vaak genoeg vanuit een nieuwsbrief van H&M of Zara even door naar de webshop. Joyce en ik werken hard om ons geld te verdienen, maar gaan soms iets te gemakkelijk om met deze op onze bankrekening gestorte cash. Een pinpas vertegenwoordigt toch nét iets te weinig het daadwerkelijk uurloon in briefjes en muntjes waar je dagelijks vroeg voor opstaat. Eigenlijk zouden we best wat zuiniger kunnen leven en nét wat meer kunnen sparen. Speciaal voor mensen net als ons, die nét wat te veel geld uitgeven deze blog.

Hoe komt het nou eigenlijk dat we iedere maand vrij weinig overhouden van het geld dat we hebben verdient met het heel vaak en snel aanraken van mijn Macbook Pro toetsen of het bezorgd zijn om behaarde monstertjes? Ik doel op mijn en Joyce haar baan. In deze blog deel ik een flink aantal, waarschijnlijk herkenbare, redenen waarom we te veel geld uitgeven en waaraan we te veel geld uitgeven.

Voor mensen die te veel geld uitgeven

♥ Hè gezellig
Na een lange dag werken, tijdens een fijne zomerse dag, gewoon om even iets te vieren of omdat het er zo gezellig uitziet: een terrasje pakken of even uit eten gaan. Zonder dat je het door hebt geef je aan een glas wijn op een terrasje net zoveel uit als aan een hele fles wijn of aan een etentje net zoveel als aan een week boodschappen. Oh en de bioscoop. Leuk hoor zo’n film voor 9 euro p.p. kijken, maar als je vervolgens ook nog gezellig wat te drinken en eten erbij neemt, ben je al snel 10 euro extra kwijt. Yeah, we know, het mag niet, maar soms een blikje drinken en zakje M&M’s mee husselen de bios is, kan je een hoop cash schelen.

♥ On the go
Je zit in de auto en moet nog zo’n 45 minuten rijden voordat je op de plek van bestemming bent. Je loopt over het station, moet 15 minuten wachten op je overstap of hebt nog een reis van een uur te gaan. Allemaal hele goede redenen om even iets te drinken of eten te halen. Om even de Hema of Sissy Boy op het station binnen te lopen. Koffie bij Starbucks voor ruim 4 euro. Een flesje water bij de AH to Go voor meer dan 2 euro. Een hele mooie sjaal bij Hema voor 15 euro. Ja, maar die had ik ook echt nodig en ga ik heel vaak dragen! Een pot kauwgom in het benzinestation voor ruim 3 euro. Allemaal heel fijn, lekker en nuttig… maar niet per se nodig en het kost klauwen met geld.

♥ Geen nee kunnen zeggen
Sommige mensen hebben nou eenmaal moeite met NEE zeggen. Niet alleen als het aankomt op dingen doen, maar ook als het gaat om spullen kopen die ze erg leuk vinden. Zelfs bij spullen die ze niet leuk vinden. Misschien herken je het wel: je bent in een winkel, waar verder nauwelijks iemand is. De verkoopster doet er alles aan om het je naar het zin te maken en jij durft gewoonweg de winkel niet meer te verlaten zonder iets te kopen. “Dat is zo onaardig anders” of “Dan voel ik me zo lullig” …wat de reden ook is, je koopt iets wat je niet nodig hebt en eigenlijk ook niet eens per se wilde hebben. Zonde van je geld natuurlijk…

Andere mensen hebben moeite met nee tegen zichzelf zeggen. Ze zien iets dat zooooo leuk is, dat ze het gewoonweg MOETEN hebben. Ikzelf heb dat weleens als ik wat slechter in mijn vel zit. Dan lukt het me gewoonweg niet om de winkel te verlaten zonder iets gekocht te hebben. Dat heeft wellicht ook een beetje te maken met het volgende puntje….

♥ Abonnementje… of 4…
Voor je het weet zit je vast aan tig abonnementen die tezamen een flink bedrag per maand bedragen. Netflix, Videoland, iPhone verzekering, magazine, sportschool, goede doelen,… en ga zo maar door. Tel alles bij elkaar op en KAPOEF! Daar gaat je geld. Best nuttig om eens kritisch langs al die abonnementen te gaan om te zien welke je nou écht nodig hebt. Een tijdje geleden heb ik dat samen met Joyce gedaan en binnen een half uurtje hadden we zo 40 euro per maand bespaard.

Voor mensen die te veel geld uitgeven

♥ Zelfwaardering
Ja, kleding maken de man. Onzin, natuurlijk, want iemand met voldoende charisma en karakter ziet er in een vuilniszak nog top uit… maar toch, kleding kan wel iets met je zelfwaardering doen. Je voelt je er mooier, leuker of interessanter door. Niet alleen kleding kunnen een positieve (tijdelijke!) werking hebben op je zelfbeeld, ook allerlei andere producten. Denk aan luxe horloges, een mooie auto, hippe koffie, dure etenswaren… ga zo maar door. Soms koop je iets om ergens bij te horen. Om jezelf beter te voelen. Heb je het echt nodig? Neuh… Geeft het je een tijdelijk goed gevoel? Yup!

Ik kan niet ontkennen dat ik me ook zeker de eerste maanden echt een BAAS heb gevoeld in mijn BMW. Wauw, ik was de koningin te rijk in dat ding. Yoh bitches, hier ben ik, niemand maakt me wat. Nee, ik kocht hem niet met die reden, maar het had wel deels die uitwerking. Inmiddels is het normaal geworden en voelt het af en toe alleen nog even zo als ik iemand anders met verbazing zie kijken als ik in m’n auto stap. Verder geef ik eigenlijk vrij weinig om merken en luxe. Ik hoef geen merkkleding, geen merk schoenen, designer tassen of hippe koffie. Soms staan merken me zelfs tegen, omdat er zo overdreven over gedaan wordt door veel vrouwen.

♥ Wegwerpkleding en trends
De trends wisselen tegenwoordig zowat meerdere keren per maand en je wordt er overal mee geconfronteerd als je jezelf online begeeft: YouTube, Instagram, nieuwsbrieven, reclames, Facebook… Je kunt er niet omheen. Voor je het weet ben je ‘in love’ met een bepaalde nieuwe trend en WIL JE HET OOK HEBBEN HEBBEN HEBBEN. Ja, als je dát hebt, ben je vast een stuk blijer, want het is zooooo leuk, tof, stoer, grappig… ga zo maar door. Daarbij komt nog dat we in een maatschappij leven met heel veel wegwerpkleding. Shop je bij Primark, dan shop je waarschijnlijk vaker dan eens per maand. De kleding is supergoedkoop en kwalitatief veelal ook superslecht. Na een paar weekjes kan je dat nieuwe shirtje alweer weggooien, want dan is de rek eruit, kan je baby het aan of is de kleur vervaagd. We blijven kopen.

♥ Gevoel van macht
Ja, onbedoeld gaf die BMW me wel eventjes een gevoel van macht. Lachwekkend hè, want het is bij wijze van spreke gewoon een stuk blik, net zoals een simpele oude Eend. Daar zou ik trouwens ook super blij mee geweest zijn. Tegelijkertijd sluipt het er binnen onze maatschappij al vrij jong in dat bepaalde producten, merken en service hoort bij een ‘ander type mens’. Zo voelde ik me ook echt rete interessant toen ik business class naar Curaçao vloog en ik voel me ook nét wat stoerder als ik mezelf trakteer op een ritje Eerste klas in de trein. Bizar hoe die zaken werken. Nou maak ik hier niet zoveel gebruik van, maar er zijn mensen die hier echt op leven en dit keer op keer weer nodig hebben om zich machtig en krachtig te blijven voelen.

Voor mensen die te veel geld uitgeven

♥ Sale
Eentje waar ikzelf vrij veel moeite mee heb is DE SALE! OH MY, sleep me weg bij die rekken met rode sale borden. Ik heb altijd het idee hier een schat te vinden, een enorme winst te maken… terwijl ik er in the end altijd financieel op achteruit ga. Het voelt gewoon zonde om dat enorme koopje niet te kopen. Stom, want in de meeste gevallen ben ik dat enorme koopje binnen no-time zat en had ik beter iets kunnen kopen wat tweemaal zo duur was, maar driemaal zo lang mee ging. Herkenbaar?

♥ Directe voldoening
Ja, kopen geeft soms nou eenmaal een gevoel van directe voldoening. Zit je niet lekker in je vel, voel je je depressief, heb je verdriet of is er iets helemaal mis gegaan: ga lekker shoppen en koop dat verdriet weg. Zo werkt het soms écht. Gek eigenlijk hè, dat spullen ons zo blij kunnen maken. Zolang je dit af en toe doet en er niet financieel door in de problemen komt, is er natuurlijk niets aan de hand. Prima om jezelf soms gewoon even te troosten met wat leuke aankoopjes. Zolang je er maar niet afhankelijk van wordt of aan verslaafd raakt en door in financiële nood komt. Dan gaat er iets goed mis….

♥ Kop in het zand
Ja, dit puntje ken ikzelf niet zo, maar is er wel een die ik vaker om me heen heb gehoord. Eigenlijk geen geld hebben, maar toch gewoon geld uitgeven. Via Wehkamp op afbetaling kopen, een abonnement op Netflix afsluiten… en in de tussentijd vermijden om op je rekening naar je saldo te kijken. Kopen, kopen, kopen totdat het te laat is en je diep in de shit zit. Mijn tip: koop – op een huis na – nooit op afbetaling of in termijnen.

Voor mensen die te veel geld uitgeven

♥ Als kind arm
Een andere reden van nu te veel geld uitgeven kan zijn dat je als kind vroeger heel arm was. Hierdoor leefde je heel sober en hoorde je nooit bij de ‘rijkere mensen.’ Nu je eenmaal wel wat geld hebt, wil je dit graag ervaren en laten zien. Een beetje alles of niets, een middenweg hierin bewandelen vind je lastig. Je wilt een bepaalde leefstijl vasthouden, omdat je niet meer ‘dat arme kind van vroeger’ wilt zijn.

♥ Pinpas is geen echt geld
Ja, die verdomde pinpas. Het gaat zo makkelijk, zeker nu we ook nog eens contactloos kunnen betalen. Je beseft je hierdoor veel te weinig dat je eigenlijk gewoon 110 euro aan de vrouw achter de kassa in die kledingwinkel geeft. Die 110 euro waar je een halve dag of langer voor hebt moeten werken. Je staat veel te weinig stil bij de waarde van geld en vergeet hoe hard je daar iedere dag voor moet werken en hoe waardevol geld voor iemand is die het niet heeft.

♥ Angst er niet bij te horen
Zeker met alle social media zien we dagelijks wat hip is en wat je ‘moet’ dragen om er een beetje bij te horen. Populaire YouTubers kopen designertassen en designer kleding, gaan bij luxe restaurants eten, halen make-up bij de Bijenkorf en rijden in auto’s van bijna een ton. Tja, wil je daarbij horen, dan moet je toch echt een big spender durven zijn… in de meeste gevallen zal jouw bankrekening dat echter niet toestaan en dus geef je binnen no-time te veel geld uit.

Waarom en waaraan geef jij (soms) te veel geld uit?