Woooehooooeeee! Scarlet is genomineerd voor de VIVA400 in de categorie wereldverbeteraars! Ze is hiervoor genomineerd omdat ze al ruim acht jaar hoofdredacteur (en oprichter) is van de website Proud2Bme. Proud2Bme is de grootste online hulpsite van de Benelux met een druk bezocht forum, dagelijkse chat en iedere dag meerdere blogs geschreven door ervaringsdeskundigen. Proud2Bme steunt maandelijks zo’n 200.000 mensen die de website bezoeken en doorbreekt eenzaamheid, schaamte en taboe’s rondom psychische stoornissen.

Zoals jullie weten kreeg Scarlet na 10 jaar lang hersteld te zijn van een eetstoornis, vorig jaar een terugval in anorexia. Ondanks de heftigheid hiervan wist ze dit om te zetten in iets positiefs en helpends voor de doelgroep. Dat vind ik ontzettend stoer van haar. Ze blogt heel eerlijk over haar herstelproces en maakt video’s onder de naam #Krachtvoer. Hierop heeft ze al honderden positieve reacties ontvangen van (jonge) vrouwen. Zij voelen zich gesterkt door haar blogs en vlogs en gemotiveerd om te vechten tegen hun eigen eetstoornis.

viva400 scarlet hemkes

Een eetstoornis blijft helaas een taboe onderwerp. Het wordt nog lang niet zo gezien als ‘iedere andere ziekte’. Een eetstoornis wordt nog te vaak gezien als eigen keuze, als manier om aandacht te vragen of als uit de hand gelopen dieet voor uiterlijke schoonheid. Dit terwijl een eetstoornis veel meer is dan dat en zeker geen eigen keuze is. Een eetstoornis is een ernstige psychische ziekte waar hele andere problemen aan ten grondslag liggen, iets waar je niet voor kiest en iets waar je niet even snel van herstelt, ook al wil je dit zelf graag. Eigenlijk heeft een eetstoornis in de kern nauwelijks te maken met eten, uiterlijk en gewicht.

De vooroordelen en misvattingen rondom eetstoornissen zorgen voor extra schaamte en het niet durven vragen om hulp. Het afgelopen jaar tijdens Scarlet haar terugval heb ik helaas zelf mogen ervaren hoeveel mensen er nog weinig snappen van eetstoornissen en hoe eenzaam dit kan maken en pijn dit kan doen.

viva400 scarlet hemkes

Ik vind het daarom, samen met Scarlet, super belangrijk dat er meer aandacht komt voor eetstoornissen én ik vind eigenlijk ook gewoon dat Scarlet die VIVA400 verdient! Proud2Bme bestaat inmiddels ook in Amerika, er is een documentaire gemaakt over onzichtbare eetstoornissen (Mij Niet Gezien) en er zijn meerdere awareness dagen georganiseerd in Nederland.

Kortom: Stem je met me mee op Scarlet? Dat kan HIER en kost nog nog minuutje van je tijd.

Thanx! Joyce ♥