AdvertisementHeb je je tanden wel gepoetst?! Vergeet je tanden niet te poetsen! Jaaaaa maaammmmmm. Mijn moeder herinnerde mij vroeger zo’n drie keer per dag, tot vervelends toe aan het feit dat we onze tanden moesten poetsen. Toen vond ik dat heel irritant en overdreven, nu ben ik haar daar wel dankbaar voor. Zelf had ze een slecht gebit en door de jaren heen altijd problemen en hoge kosten bij de tandarts. Daar wilde ze haar kinderen voor behoeden. Dat is haar gelukt, want ik heb tot op de dag van vandaag nauwelijks problemen met mijn gebit gehad. Ik ga vrij weinig naar de tandarts en heb nauwelijks gaatjes, laat staan kronen of andere pijnlijke wortelkanaalbehandelingen of hoge tandartskosten.

Joyce heeft helaas wel de nodige problemen gehad met haar gebit, maar daar zal ze je in deze blog zelf meer over vertellen. Het is echt een zegen als je een sterk gebit hebt. De tandarts is zo’n vervelende plek om vaak te moeten zijn en je geld aan uit te geven. Je tanden poetsen is op zich een kleine moeite, maar met een beetje geluk biedt het je ook een heleboel voordelen. Toch heb ik mijn tanden niet altijd goed verzorgd. Ook heb ik in het verleden de nodige domme dingen gedaan en mezelf nogal eens verwaarloosd. In deze blog delen Joyce en ik onze gebitsgeheimen. Misschien herken je er wel een aantal van jezelf….

tanden gebit weetjes bekentenissen

♥ Afgesleten tanden – Scarlet
Op een dag ging ik naar de tandarts in Amsterdam. Hij verraste me met de boodschap dat mijn tanden enorm waren afgesleten en vroeg me of ik misschien bekend was met tand knarsen ‘s nachts. Eigenlijk was ik dat nauwelijks. Toen vroeg hij me of ik misschien veel drop en kauwgom at. Oeps. Ja, ik had in die periode een eetstoornis en verslond pakjes kauwgom.

Ik at meestal 5 kauwgompjes per keer en dat vele malen per dag. Idioot veel en blijkbaar heel slecht voor mijn tanden. Dat wist ik helemaal niet! Ik had in die periode wel enorm last van mijn kaken gekregen. Die zaten soms helemaal vast en kraakten. Hiervoor was ik naar de fysiotherapeut gegaan. Ik schrok echter enorm van het feit dat mijn tanden waren afgesleten door die stomme kauwgom. Ik ben daar toen vrij snel mee gestopt. De tandarts heeft toen een soort afdeklaag over een flink aantal van mijn kiezen gemaakt.

♥ Beugel – Joyce
Het was op jonge leeftijd al snel duidelijk dat niet al mijn tanden helemaal op de plek stonden waar ze hadden moeten staan. Mijn hoektanden stonden naar buiten (Dracula) en mijn twee voortanden over elkaar. Niet bepaald een Prodent reclame gebit dus. De tandarts waarvan ik als kind voor het eerst een beugel kreeg, bleek achteraf niet zo’n specialist te zijn hierin. Ik kreeg een verkeerde beugel en droeg het ding nooit omdat ik hem zo vreselijk vond. Zo’n mega roze blok in je mond waarbij er een soort sproeier aangaat wanneer je praat, om nog maar niet te spreken over de S woorden die je te allen tijden moet vermijden. Het gevolg was dat ik me rond mijn puberteit nog steeds vreselijk schaamde voor mijn gebit.

♥ Vijf gaatjes en overgeven – Scarlet
In diezelfde periode als het afslijten van mijn tanden ging ik van 0 gaatjes ineens naar 5 gaatjes in mijn gebit. OMG hoe was dat mogelijk!? Opnieuw was ik heel erg geschrokken. De tandarts begreep ook niet helemaal hoe ik opeens zoveel gaatjes kon hebben. Zelf wist ik het stiekem wel. Ik gaf in die periode regelmatig over en het zuur dat dan langs je tanden gaat, tast deze enorm aan. Heel stom, maar ik deed dat uiteraard niet voor mijn lol. Het was wel extra motivatie voor me om te stoppen met overgeven. Na die vijf gaatjes heb ik nooit meer een gaatje gekregen.

♥ Gebroken kaak – Joyce
Toen ik rond mijn 22ste bedacht dat ik mijn tanden toch echt recht wilde laten zetten door middel van een goede beugel, kreeg ik te horen dat ik dan wel mijn kaak zou moeten laten opereren. Say Whut?! Mijn onderkaak stond te ver naar achteren en dat zou gefixd moeten worden wilde ik het echt goed krijgen. Daarnaast was het een vereiste voor de zorgverzekeraar wilde ik alles vergoed krijgen. Vooruit dan maar….

Tijdens de operatie werd mijn onderkaak aan beide kanten gebroken, iets naar voren geschoven en door middel van plaatjes weer aan elkaar geschroefd. Mijn kaken werden voor de genezing met ijzerdraad vast aan elkaar geschroefd en zouden de komende weken langzaam steeds iets losser worden versteld. De eerste weken was mijn voedsel dus vloeibaar. Ik kon het dan net met een rietje naar binnen slurpen. Ik vond het echt een hel, gezien mijn braak fobie 😉 Overgeven wordt best lastig met je kaken op elkaar. We moesten dan ook een kniptang in de buurt houden voor het geval zoiets zou gebeuren. My worst nightmare!!

afgesleten tanden gebroken kaak beugel gebitsgeheimen

♥ Wittere tanden – Joyce & Scarlet
Beiden zouden we best graag wat wittere tanden hebben. Overal om ons heen, nou ja vooral op social media, zien we mensen hun tanden laten bleken. We zouden dit waarschijnlijk ook prima gratis middels een samenwerking kunnen laten doen. Toch hebben we dit nog steeds niet gedaan. Waarom?

Scarlet vindt dat ze het niet echt naar zichzelf kan verantwoorden. Gewoon omdat ze vindt dat je niet te veel aan jezelf moet laten doen. Dat zorgt enkel voor onzekerheid in de maatschappij. Hoe meer we laten verbouwen, hoe onzekerder de mensen om ons heen die dit niet hebben laten doen en hoe normaler alles wordt. Ikzelf ben het hier wel mee eens, maar durf het ook gewoonweg niet. Ik ben veel te bang dat mijn tanden er niet sterk genoeg voor zijn en gezien ik al gevoelige tanden heb, ik altijd pijnlijke tanden houd.

♥ Geen tanden poetsen – Scarlet
Toen ik net op mijzelf woonde proefde ik de vrijheid. Thuis werd ik altijd flink gecontroleerd op alles en moest alles op de manier van mijn ouders gaan. Ik denk dat dit er, toen ik eenmaal op mijzelf woonde, voor zorgde dat ik alles even helemaal losliet. Dit in combinatie met wat depressiviteit doordat mijn ouders in die periode in scheiding lagen, zorgde ervoor dat ik zeker een half jaar mijn tanden niet heb gepoetst. IEWL. Ja, ik snap het ook niet. Ik nam ‘s morgens gewoon wat kauwgom en dacht daar prima mee weg te komen. Ik vraag me echt af hoe vaak ik in die periode uit mijn mond heb gestonken…

♥ Tegen je tanden duwen – Joyce
Misschien herken je dit wel: Je ziet dat één van je tanden of je beide voortanden nét niet helemaal recht staan en hoopt door regelmatig met twee vingers wat druk uit te oefenen, dat ze recht gaan staan. Nee, dat denk ik vandaag de dag niet meer, maar vroeger wel. Ik heb regelmatig met mijn vingers tegen mijn tanden aan lopen duwen. Ja, vrij kansloos uiteraard, kom maar op met die beugel.

♥ Vulpen op kauwen – Scarlet
Toen ik op de basisschool zat kreeg je aan het begin van het jaar een nieuwe vulpen. Wauw, die was dan nog zo mooi. Door de maanden heen kauwde ik tijdens de lessen, uit verveling, op de achterkant van dat ding. Dit zorgde ervoor dat de vulpen aan het einde van het schooljaar gehalveerd was en ik regelmatig met een vlek inkt op mijn lippen in de klas heb gezeten. Raar hè! Ik was trouwens niet de enige. Mijn beste vriendin at haar vulpen ook op.

♥ Dure zorgverzekering – Joyce
Ieder jaar kijk ik in december weer naar nieuwe, goedkopere zorgverzekeringen. Ik betaal ongeveer 150 euro en dat is pittig veel. Toch lukt een overstap me ieder jaar niet, omdat ik gewoonweg vast zit aan een hele dure tandarts verzekering. Doordat ik best veel aan mijn gebit heb moeten laten doen, van beugel tot kaakoperatie tot wortelkanaalbehandelingen, durf ik geen goedkopere verzekering te nemen uit angst om voor hoge kosten te komen staan…

afgesleten tanden gebroken kaak beugel gebitsgeheimen

♥ Té hard tanden poetsen – Scarlet
Als we onze tanden poetsen valt het Joyce altijd op dat ik heel hard poets. Ik dacht dat dit goed was en ervoor zorgde dat ik nooit gaatjes had. Toen ik vorig jaar bij de tandarts kwam zei deze echter dat mijn tandvlees enorm was teruggetrokken en dat dit kwam door te hard poetsen. Het had nu nog geen ernstige gevolgen, maar kon er op den duur wel voor zorgen dat mijn tanden los zouden gaan zitten. OMG NO! Ik probeer er nu dus steeds beter op te letten als ik mijn tanden poets.

♥ Flossen – Joyce
Scarlet haar tanden staan super dicht tegen elkaar aan. Dit zorgt ervoor dat flos touw of van die raggertjes altijd vast komen te zitten. Om die reden flost ze eigenlijk nooit, terwijl ze dat volgens onze mondhygiënist wel zou moeten doen. Ikzelf moet wel echt elke dag flossen. Ik vergeet het vaak om te doen, maar merk dit dan al snel wanneer ik het weer wel doe…. IEUW! Een paar weekjes geleden ontvingen we de Philips Sonicare AirFloss via Coolblue. Een hyper modern ding die, afhankelijk van hoe je hem instelt, stootjes water tussen je tanden spuit. We mochten hem uittesten. Daar zeggen we natuurlijk geen nee tegen!

Het was even wennen, als je gewoon flosdraad gewend bent, maar het is wel super handig! Je doet wat water in het reservoir en zet hem vervolgens aan. Met diezelfde knop kan je ook instellen of je 1, 2 of 3 stootjes water per keer wilt. Doe je het liever zonder water, dan gebruik je gewoon enkel de luchtdruk, en heb je het liever iets frissers, dan kan je het water ook vervangen door mondwater. De ruimtes tussen je tanden worden lekker snel schoon, ook bij Scarlet die dus geen flosdraad kan gebruiken. Ik denk dat ik per keer een minuutje of twee maximaal bezig ben. Het voelt lekker fris en mijn tandvlees gaat er niet door bloeden, wat ook wel zo prettig is. Een tip: Houd je mond wel een beetje dicht wanneer je hem gebruikt met water, anders wordt er meer schoon dan enkel je tanden 😉

Wil je er meer over lezen? Je vindt hem HIER op de website van Coolblue.

Welke gebitsgeheimen herken jij?