Na inmiddels vijf keer op het prachtige Curaçao te zijn geweest en het meer een soort tweede thuisland is geworden, leek het ons tijd om eens een blog te schrijven met wat Curaçao hotspots en tips. Handige dingetjes om te weten en fijne plekjes om te bezoeken, mocht je ooit besluiten de overtocht te maken. Wat ik je overigens zeker kan aanraden!

Het eiland van de prachtige mooie witte zandstranden, azuurblauwe zee en chille sfeer. Wie wil dat nou niet? Either you love it or you hate it. Voor sommigen is het hemel op aarde en voor anderen juist net een tikkeltje te saai. Voor ons is Curaçao in ieder geval een bestemming waar wij ons thuis voelen, tot rust kunnen komen en één die we zelfs na de vijfde keer nog steeds niet te saai vinden om nog eens te bezoeken.

Vliegen

Een beetje afhankelijk van de weersomstandigheden en type vlucht, kan je in ongeveer 9 uur vliegen met je blote voeten in het warme witte zand en een cocktailtje in je hand, op het strand van Curaçao staan. Check altijd even of je een rechtstreekse vlucht hebt of eentje met tussenstop, want dan vlieg je via Bonaire of St. Maarten en doe je er al gauw 9-12 uur over. Ik kan je vertellen, dat is best een lange zit!

vliegtuig vliegen zonsondergang curaçao

KLM of TUI
Zowel KLM als TUI vliegen meerder malen per week die kant op. Beiden hebben ze zo hun voor en nadelen, maar met welke van de twee je ook vliegt, onze mening is dat je sowieso beter voor wat meer geld ietsje kan upgraden zodat je wat meer ruimte hebt. Negen uur lang zitten is best pittig en dan is het wel zo fijn als je die uren niet constant in een of andere yoga positie hoeft te zitten. Kies in plaats van economy voor comfort class en dan hoef je je net wat minder op te vouwen én zit er vaak wat extra’s inbegrepen.

KLM is over het algemeen wat duurder, maar naar ons idee wel wat exclusiever. De prijs is namelijk inclusief bagage, gebruik van je entertainment set aan boord (veel uitgebreidere selectie aan films) en maaltijden en drankjes.

vliegtuig maaltijd tui

TUI vliegt een stuk voordeliger en heeft een toffe Dreamliner, maar laat soms toch wat te wensen over. Geen starclass centen? Dan moet je voor heel wat dingen bijbetalen. Heb je niet genoeg aan handbagage, dan zal je moeten betalen om een gewone koffer mee te mogen nemen. Ook aan boord moet je je portemonnee trekken wil je een film kunnen kijken of wat meer willen eten en drinken. Geloof me, dat wil je op een 9 uur lange vlucht…. Je kunt het entertainment systeem ook al vooraf online reserveren en betalen.

Mocht je financieel de mogelijkheid hebben, dan raad ik je dus aan een hogere klasse (comfort, premium of star class) te boeken. Je krijgt dan vaker eten, de drankjes kosten geen geld aan bord en je hebt een stuk meer comfort en beenruimte.

tui vliegtuig curaçao

Beiden zijn prima, maar geheel afhankelijk van je wensen. Niet al te veel geld en snel tevreden, bespaar geld en kies TUI. Ben je, stiekem net zoals ons, iets verwender, dan kan je misschien beter met KLM vliegen. Boek op tijd, dan heb je best kans om bij KLM ook een goede deal te krijgen..

Curaçao tips: Fijne verblijfsplekken

Er is op Curaçao een ruim aanbod aan mooie resorts, maar het is wel zo prettig om in de buurt van een leuke omgeving te zitten, zodat je ook zonder auto niet enkel in the middle of nowhere zit.

De omgeving Jan Thiel vinden wij persoonlijk de leukste en gezelligste plek om te verblijven. Het heeft een prachtig strand met leuke winkeltjes, restaurants en het sfeervolle Zanzibar waar leuke optredens worden gegeven. Geen zin om veel rond te moeten rijden, dan kom je hier zonder auto ook de tijd wel door.

Een van de bekendste verblijfsplekken op Jan Thiel is het Papagayo beach hotel en villapark. Strak vormgegeven en erg netjes. We hebben zelf één keer in het hotel gezeten en dat is ons prima bevallen. Mooie kamer en helemaal tof als je een kamer met zeezicht boekt. Nadeel is dat het pittig duur is om eten bij te boeken en je redelijk verplicht bent dagelijks buiten de deur te eten. Liever wat meer opties om zelf te doen, kies dan voor een huis op het villapark. Van alle gemakken voorzien en ontworpen door Jan de Bouvrie.

chogogo Curacao

Dit jaar verbleven wij in een huis(je) van Chogogo. Dit is een ruim opgezet park met een groot aantal kleurrijke huisjes. Je kan ook kiezen voor een appartement binnen het park. Wij hadden een huisje met twee slaapkamer, wat dus in principe geschikt was voor vier personen. De huisjes zijn ruim en schoon en hebben twee badkamers. Er is een grote koelkast en een keuken met pannen en servies. De huisjes zijn netjes, maar niet heel stijlvol, het is allemaal wat clean en basic. De banken zijn van kunstleer wat nogal plakt als je het warm hebt en de houten stoelen buiten hebben geen kussens wat hard zit. Ieder huisje heeft een hangmat, wat erg fijn en chill is. De bedden liggen lekker en de badkamer is ruim en bevat een regendouche.

Een andere plek om te verblijven is Mambo Beach. Wij zijn hier zelf niet zo’n fan van. De sfeer is er wat anders, wat meer ‘populair’ en van de feestjes, maar er bevindt zich wel een goed Van der Valk hotel met mooie villa’s.

Blue Bay (Coral Estate Villas) is ook een prima plek om te verblijven, maar is wel wat meer afgelegen. Het ligt tussen de golfvelden en ziet er netjes, luxe en goed verzorgd uit. Je hebt hier echt een auto nodig als je ergens anders wilt eten dan bij het verblijf zelf. Om deze reden heeft dit park niet onze voorkeur.

hangmat chogogo curacao

Wil je dichtbij of in Willemstad zelf verblijven, dan zijn er drie hotels die we je kunnen aanraden. Het eerste is het Avila Hotel. Dat is kwalitatief erg goed, heeft een eigen strand en je kunt er perfect eten. Daarnaast kan je kiezen voor Kura Hollandia. We hebben hier zelf geen ervaring mee, maar wel goede verhalen over gehoord.

Curaçao hotspots: stranden op Curaçao

Ons favoriete strand op Curacao is de Grote Knip. We hebben hier bijzondere herinneringen aan én het is er gewoonweg prachtig. Zwembad blauw water, prachtig uitzicht en veel natuur.

grote knip curaçao

Ook mogen we erg graag vertoeven op het strand van Jan Thiel. Huur een cabana bij Zest (even een dag van tevoren reserveren) en je zit de hele dag als een god in Frankrijk… of als een prinses op Curacao. Enorm chill, perfect water en heerlijk eten.

papagayo

Een ander strand waar we graag heen gaan is Blue Bay. Dit is vrij luxe, je rijdt er via de golfbanen en villa’s naar het strand. Er hangen verschillende hangmatten, je kunt er trouwen op het strand en heerlijke shakes drinken. Echt een strand om een dagje te genieten.

blue bay

Een ander mooi en erg gezellig strand is Port0 Mari. Hier zit een leuke, knusse strandtent bij waar regelmatig live muziek is. Je kunt hier lekker lunchen en heerlijk zwemmen. Er ligt bovendien een vlot in het water, waar je na een stukje zwemmen fijn op kunt zonnen.

porto mari curaçao

Tenslotte kan je ook écht genieten bij Coral Estate. Naast dat je perfect kunt eten bij Karakter, is er een luxe strandje. Je moet hier wel via een trappetje het water in, maar hebt daarentegen weer wel de beschikking over een tof vlot.

karakter coral estate

Curaçao tips: Auto (of fiets) huren en rijden

Een auto is wel echt een must op het eiland als je de fijne plekjes tenminste wilt ontdekken. Handig is dat wij vanuit Chogogo gratis met de bus meerdere keren per dag naar Willemstad en Mambo beach konden reizen. Hiervoor konden we gratis buskaartjes ophalen bij de receptie. De eerste dagen, toen we nog geen auto hadden gehuurd, hebben we hier dan ook gebruik van gemaakt.

bus curacao

We hebben de afgelopen jaren bij drie verschillende bedrijven een auto gehuurd op Curacao. Bij Jan Thiel Car rentals, bij Budget cars en bij Chogogo. Zit je in een huisje of appartement bij Chogogo, dan kan ik je een auto huren bij Chogogo echt aanraden. We hebben nog nooit zo eenvoudig en relaxed een auto gehuurd mét afkoop van eigen risico (à 12,50 euro per dag). Het afkopen van eigen risico is iets wat je écht even moet doen als je een auto huurt. Budget car was ook prima. Ze hebben daar regelmatig aanbiedingen waardoor we twee keer op Curacao rond konden rijden met een Toyota Rav4. Het nadeel is dat alles hier echt op z’n Curacao’s gaat: heel traag en niet erg klantvriendelijk.

Tenslotte hebben we een keer een auto gehuurd bij een heel chique ogend bedrijf op een paar meter afstand van de Albert Heijn: Jan Thiel Car Rentals. De eigenaren zijn Nederlands en zijn erg vriendelijk en modern. Ze hebben er diverse auto’s van eenvoudig tot aan luxe. Zo wilden wij best graag de Beetle cabrio of mini cabrio huren (130 gulden per dag). Uiteindelijk kozen we voor een eenvoudigere auto (60 euro per dag) om wat kosten te besparen.

Als je besluit een auto te huren is het belangrijk om vooraf even foto’s te maken van mogelijk aanwezige beschadigingen en de stand van de benzine tank te checken. Deze moet je bij inlevering weer exact tot dat niveau aanvullen. Op Curaçao heeft de hoofdweg vaak voorrang en dus niet de auto’s die van rechts komen. Er zijn flink wat rotondes en je mag op de meeste plekken 80 km/u rijden. De maximale snelheid staat niet zoals in Nederland overal aangegeven. Mocht je een ongeluk krijgen, dan is het belangrijk dat je de auto echt niet verplaatst, maar direct belt met de politie en wacht op de plek waar het gebeurd is.

Tenslotte is het een aanrader om de App Maps.me te downloaden op je telefoon. Hiermee heb je offline de totale routekaart van Curacao bij je, gewoon een soort Google maps, maar dan offline. Ideaal!

fiets curacao

Op het park van Chogogo kon je gratis een fiets lenen. Erg leuk en handig om even mee naar de Appie te crossen of het nabijgelegen villa park te bekijken. Verder is Curaçao niet echt geschikt voor een gewone fiets. Daar is het echt te warm en heuvelig voor. Naast het resort ligt wel een mooi natuurgebied. Hier kon je vroeg in de ochtend of in de avond met een mountainbike fietsen. Dat leek ons wel leuk, maar daar kwamen we niet meer aan toe.

Curaçao hotspots: Restaurants

We mogen graag gezellig uit eten gaan op Curaçao, liefst op het strand met fijn uitzicht over zee. Tijdens onze laatste vakantie zijn we twee keer uit eten gegaan bij Zanzibar. Hier is het altijd gezellig en op woensdagavond is er akoestische muziek. Je kunt er gerechten met vlees/vis en vegetarisch eten, maar ook hele lekkere pizza’s. Je zit aan het strand en er is genoeg te zien om je heen. Echt een aanrader en niet te duur. Naast Zanzibar zit Zest, ook een erg gezellig tentje waar je goed kunt eten. Voor de vegetariërs is het soms helaas wat lastiger, want ze hebben niet heel veel keuze. Wil je pal aan het water zitten en de locale kinderen in zee zien spelen, dan is Tinto ook een aanrader, zeker voor vleeseters.

samen eten curaçao

In Willemstad zelf is de Gouverneur een gezellige en kwalitatieve plek om te eten. Zorg wel even dat je niet op de tocht zit, want het waait er flink. Je hebt hier mooi uitzicht op de bekende gekleurde huisjes van Willemstad. Een andere aanrader om lekker te ontbijten of lunchen is Karakter. Dit zit op Coral Estate en heeft ook heerlijke shakes en ijskoffie. Wil je écht graag naar een vegetarisch restaurant, dan kan je Vita eens proberen. Eerder gingen we altijd erg graag naar De Kleine Wereld, in de buurt van Jan Thiel, maar die is helaas failliet gegaan. Nu zit hier Tabooshhh. Waar je even rekening mee moet houden, is dat het Nederlandse begrip vegetarisch eten, in Curaçao iets anders betekent. Vegetariërs eten daar namelijk wel gewoon vis. Eet je geen vlees en geen vis, dan kan je beter zeggen dat je veganistisch bent…

karakter curacao

Wat je verder zeker een keertje moet proberen is een kokosnoot langs de weg. Als je van Jan Thiel naar Willemstad rijdt, kom je langs de weg een erg leuk tentje tegen waar je allerlei fruit kunt kopen en kokosnoten met een behoorlijk kapmes kunt laten openmaken. Een leuke ervaring én interessant om eens te proeven hoe kokoswater vers smaakt…

shake curacao

Waar wij beiden verder dol op waren: shakes! Deze kan je echt overal krijgen, maar de lekkerste kochten we toch wel bij Papagayo beach. Scarlet was vooral fan van de bananenshake en ik van de vanille shake. Overheerlijk!

Tenslotte is het natuurlijk een aanrader om wat verschillende cocktails te drinken op het strand. Overal zijn er happy hours. Handig om dit even te checken, zodat je de nodige euro’s bespaart op een cocktail. Normaal kosten ze ongeveer 15 gulden.

Curaçao tips: Boodschappen

Als je op Jan Thiel verblijft is het ‘t meest makkelijk om gewoon bij de kleine Albert Heijn (Van den Tweel) onder de sportschool boodschappen te doen. Weet wel: het is DUUR! Alles wordt vanuit Nederland ingevlogen en daar betaal je dus ook voor. Voor een uitgebreider assortiment kan je naar de andere Albert Heijn in de buurt Zeelandia. Deze is echt enorm, groter dan vele Albert Heijn winkels in Nederland. Het assortiment is ook geweldig. Alles wat je in Nederland kunt kopen, hebben ze hier ook + een reeks aan locale producten. De prijzen liggen ietsje lager dan bij de Albert Heijn bij Jan Thiel, maar zijn nog steeds een stuk(je) hoger dan in Nederland.

Richting Willemstad kan je ook nog boodschappen doen bij een grote Spar a.k.a. Vreugdenhil. Deze is weer wat goedkoper dan Albert Heijn en is ook erg groot. We zijn hier dit jaar niet geweest, omdat hij op zondag gesloten was.

pizza curacao

Tenslotte kan je ook kiezen voor de lokale supermarkten langs de weg. Deze zijn nog wat goedkoper en hebben voornamelijk lokale producten (joh,…). Onze ervaring is dat deze supermarkten vanbinnen veel allemaal vrij donker zijn. Om kennis te maken met nieuwe, onbekende producten is dit zeker wel een aanrader om even langs te gaan.

Curaçao hotspots: Wat je gedaan of gezien moet hebben

Als je voor het eerst naar Curacao gaat, dan zijn er een aantal plekjes waar je echt even geweest moet zijn of dingen die je gedaan moet hebben. Eén van de mooiste en meest bekende stranden op Curacao is de Grote Knip. Dit strand is werkelijk prachtig, maar helaas steeds meer toeristisch. Toen we hier voor het eerst kwamen, jaren geleden, was vooral de lokale bevolking op dit strand aanwezig en waren er geen voorzieningen. Nu zijn er vooral Nederlanders en kan je bedjes huren. Toch blijft dit strand de moeite waard om heen te gaan. Het water is zwembad blauw en het uitzicht over de baai is geweldig. Net voor de Grote knip vind je de kleinere variant hiervan: de Kleine Knip. Ook een aanrader, maar wij zijn vooral fan van de Grote Knip.

nena sanchez curacao

Onderweg naar de verschillende mooie stranden kom je op je weg het atelier van Nena Sanchez tegen. Een kunstenares die de meest kleurrijke schilderijen maakt. De prijzen zijn pittig, maar je hebt dan wel iets wat helemaal Curacao stijl is. Iets voor dit atelier vind je een natuurgebied waar veel flamingo’s zitten en een prachtige fotoplek en café met de naam Williwood. Je kunt hier dichtbij je auto parkeren en wandelen. De ene keer tref je meer flamingo’s dan de andere keer, dus je moet een beetje geluk hebben.

willywood curaçao

Wij vinden het heerlijk om rond te crossen op het eiland. Een auto huren is dan ook echt een aanrader. Muziekje aan, goed opletten, heerlijk om je heen kijken en proef de sfeer van Curaçao. Echt top. De eerste keer met de auto over de enorm hoge brug van Punda naar Otrabanda is een ervaring op zich: zo hoog!

In Willemstad zelf is de Pondjesbrug natuurlijk een bekende must see. Tip: ga er een keer tegen de avond heen, dan is hij prachtig verlicht in alle kleuren van de regenboog.

Zanzibar op woensdagavond is verder een aanrader. Er is dan akoestische muziek en de sfeer is geweldig. Hadden we maar zoiets in Nederland, dan waren we hier wekelijks te vinden!

Meerder keren zijn we op het Spaanse water wezen wakeboarden. Hiervoor kun je o.a. terecht bij Marcello. Het is niet duur, een leuke gozer en de ideale manier om het wakeboarden onder de knie te krijgen, een stuk fijner dan in het donkere, bruine, koude water van Nederland. Doe je het liever wat rustiger aan, dan zou je ook kunnen gaan suppen. Er is ook een toffe yoga sup class op Curacao. We hadden zelf geen tijd meer om hieraan deel te nemen, maar het leek ons erg leuk: Liberty Yoga.

Uiteraard moet je ook een keertje hebben gesnorkeld op Curaçao. Er gaat dan echt een nieuwe wereld voor je open. Wij hebben dit gedaan bij Jan Thiel en namen wat brood mee onder water. Je wordt dan echt belaagd door een enorme school aan prachtige vissen. Ook huurden we voor 25 gulden een snorkel bij Blue Bay waar we vele prachtige vissen zagen.

Tenslotte kan je een tripje maken naar Klein Curaçao. Wij hebben dit zelf nog steeds niet gedaan, mede omdat je dan betaalt voor een uitgebreide BBQ en wij vegetarisch eten. Klein Curacao is een verlaten bounty eiland waar je heerlijk kunt chillen. Je moet wel een beetje tegen varen kunnen, want de tocht erheen is door de ‘wilde zee’ vrij pittig.

Niet vergeten

Als je naar Curacao gaat zijn er een aantal dingetjes die je niet moet vergeten om mee te nemen. Numero 1: Deet! Ze houden van je of ze haten je, muggen, en je vindt er een shitload op Curacao. Vele toeristen zijn hierdoor negatief verrast en zitten binnen enkele dagen al onder de grote rode bulten. Wat helpt is Deet. Koop dan wel een goede variant met minstens 30% Deet. Een klein spuitbusje waar je jezelf iedere ochtend en avond even mee moet sprayen om de muggen bij je weg te houden. Verder kunnen de gele muggen kaarsjes ook best helpen.

Je kunt een snorkel huren of kopen op het eiland, maar het is vaak goedkoper om er eentje in Nederland te kopen en mee te nemen. De zon op Curacao is door de wind soms minder heftig dan je denkt. Wij zijn hierdoor regelmatig op dag 1 of 2 verbrand. Niet handig en best vervelend voor de rest van de vakantie, want het doet pijn en je kunt niet meer lekker zonnen de dagen erop. Vergeet dus echt geen factor 50 mee te nemen en direct te smeren zo gauw je op het eiland bent.

luidspreker bal strand curaçao

In het zwembad of in zee is het leuk om een balletje te hebben. Wij kregen er eentje, een Waboba bal, van Coolgift.nl die leuk over het water stuiterde. Tenslotte kan het heel fijn zijn om een kleine mobiele speaker mee te nemen. Zo heb je in de auto of op het verlaten strandje altijd een fijn muziekje bij je.

Dit waren onze Curaçao hotspots en tips. We hopen dat je er iets aan hebt en dat je een heerlijke vakantie hebt op dit relaxte eiland. Heb jij nog fijne Curaçao hotspots of een handige tip? Laat dit dan zeker even weten onder deze blog…. ♥