Mijn gebit mag nu oké zijn, maar daar zijn heel wat draadjes, slotjes, zere tanden, slis momenten en zelfs een operatie aan vooraf gegaan. Mijn tanden waren vroeger namelijk niet echt het schoolvoorbeeld van een prodent smile. Ze stonden scheef en mijn hoektanden stonden naar voren waardoor ik eruit zag als Dracula. Ik had makkelijk de hoofdrol kunnen spelen! Na jaren te hebben rondgelopen met die geweldige tandversiering, kan ik je dus alles vertellen over beugel issues. In de deze blog daarom 10x herkenning voor de beugelbek.

Vroeger toen ik een jaar of 10 was, deden mijn vriendinnen en ik snoep smiley’s onder ons gehemelte, zodat je praatte alsof je een beugel droeg. Heel erg cool en stoer vonden we dat toen. Die coole en stoere gedachten hierover veranderden al snel toen ik in mijn puberteit daadwerkelijk een beugel kreeg aangemeten…

 1. The horror
Een beugel dragen is al erg genoeg op zich, maar dat ze vervolgens ook nog wekelijks of maandelijks dat ding moeten aandraaien, is pure horror. Alsof je gebit tussen een bankschroef zit en je tanden langzaam bij elkaar worden geknepen. Om over de elastiekjes die je steeds moet wisselen en tussendoor te vaak knappen nog maar te zwijgen…

Herkenning voor de beugelbek

 2. The day after
Dacht je het aandraaien al erg was? De dag na het aandraaien is een beetje te vergelijken met the day after, na een intensieve fitness training. Je kent het vast wel. Niet kunnen opstaan omdat je zo’n spierpijn hebt, dat elke minuscule beweging je helse pijn oplevert. Je tanden op elkaar zetten of iets eten, de dag na het aandraaien, is hels. Kiespijn in het kwadraat, maal 32 (mits je alle tanden en kiezen nog hebt natuurlijk).

3. Check, check, dubbel check
Ik check nu al vaak na het eten of er iets tussen mijn tanden zit, laat staan toen ik nog een mond vol slotjes en draadjes had, waar zich makkelijk een hele maaltijd tussen kon verstoppen. Na het eten van een bord spinazie ontkom je er dan ook absoluut niet aan om een bezoekje aan de spiegel te brengen. Dit geldt overigens helaas niet alleen voor spinazie, maar voor alles wat eetbaar en niet vloeibaar is. Een goede tip? Neem altijd een ragertje mee!

4. Plakkerige dingen
Zonder beugel sta je er helemaal niet bij stil wat je wel en niet kan eten, maar eenmaal je mond gevuld met ijzer is dit niet meer zo vanzelfsprekend. Ben je dol op snoep, drop en kauwgom? Dan heb je als beugeldrager toch echt een probleem. Ik at vroeger best veel kauwgom en vond het rete irritant dat ik mijn mond niet meer even snel kon verfrissen met zo’n wit gommetje. Niet alleen zijn plakkerige dingen een probleem, een lekkere hap uit een appel bijten kan je ook maar beter achterwege laten wil je niet voor spoedreparatie naar de orthodontist moeten. Gewoon terug naar vroeger, je appeltje in partjes snijden..

 5. Ssssssssslissssssen
Voordat ik in de slotjes periode kwam, heb ik eerst een poos een uitneembare beugel gedragen. Zo’n roze blok met een draadje eraan. Zo’n ding waarbij er bij het uitspreken van de letter ‘S’ niet alleen geluid uit je mond komt, maar ook een liter aan speeksel. Zo’n ding waarbij je geen enkel ‘S’ bevattend woord meer fatsoenlijk kan uitspreken. Ik heb nog nooit zo mijn best gedaan in de klas om niet op te vallen en de beurt te krijgen om iets voor te lezen. Voorlezen met een uitneembare beugel, HOE DAN?! Je kan je er misschien wel iets bij voorstellen dat het gevaarte vaker buiten, dan in mijn mond zat.

Herkenning voor de beugelbek

6. Kusje?
Een beugel dragen in de periode dat je een vriendje of vriendinnetje krijgt en wilt gaan zoenen. En nu dan? Zelf heb je al moeite om dat ding te hanteren, maar wat nou als de ander het ook merkt? Wat nou als je hem of haar zeer doet met al dat scherpe ijzer? Allemaal dingen waar je je enorm druk over maakt en onzeker over voelt, maar ik moet zeggen dat ik in mijn beugelperiode(s) gelukkig nooit klachten heb gehad of verwondingen heb veroorzaakt.

7. Ravage in je mond
Wanneer alles is geïnstalleerd in je mond, moeten je slijmvliezen daar enorm aan wennen. Ze zijn het tenslotte niet gewend dat er continu ijzer tegen ze aan schuurt. Het gevolg is een ravage aan blaasjes en krassen in je mond. Gewoon blijven denken aan het eindresultaat!

8. Beter poetsen!
Ben je nooit zo’n geweldige tandenpoetser geweest? Dan moet je nu wel flink aan de bak. Je tanden goed schoonhouden met een blokjesbeugel is namelijk een behoorlijke puzzel. Na elke maaltijd poetsen en dan nog even lekker met een ragertje alle stukjes tussen die draadjes weg peuteren. Het niet doen is geen optie, want de orthodontist gaat het zeker opmerken en je een flinke preek geven…

Herkenning voor de beugelbek

9. Oeps I did it again
Met een blokjesbeugel herken je dit probleem niet, maar de mensen met een uitneembare beugel of nachtbeugel weten precies waar ik het over heb. Het moment dat je er helemaal klaar mee bent en het ding zo nu en dan gewoon, een dag of 3… of 7, vergeet in te doen. Je weet pas weer hoe dom dat was totdat je die beugel weer in probeert te doen. Veel. Te. Strak!!

 10. Zo glad!
En dan is daar het moment. Na jaren van schaamte en pijn, mag hij er eindelijk uit. Oh my, dat gevoel wanneer je voor het eerst met je tong over je tanden gaat zonder ijzerige hobbels. Het is zo glad, dat je je niet eens meer kan herinneren hoe fijn dat was. Nu nog een paar jaar netjes je nachtbeugel inhouden en hopen dat ze netjes recht blijven staan….