Een spannende thriller, een gruwelijke horror. Ik ben dol op het kijken naar allerlei soorten films, maar de thriller en horror zijn toch wel echt mijn favoriet. Ik kan me nog goed herinneren welke film ik als eerste samen met mijn zus bij de videotheek huurde. De ouderwetse VHS tape heette ‘braindead’ en was zo fout, dat hij geniaal was. Inmiddels een aantal jaren verder zijn de special effects, verhaallijnen en acteer skills flink verbeterd, maar sommige dingen zullen altijd hetzelfde blijven…

Ik heb het dan over de voorspelbare scènes die in elke thriller of horror film terug zijn te zien. Scenes waarbij je je, vaak letterlijk hardop, afvraagt waarom de hoofdpersonen bepaalde dingen in hemelsnaam doen. In deze blog daarom 10 keer wat je denkt bij het kijken van een thriller of horror film.

scream

1. Spiegeltje, spiegeltje aan de wand
Wanneer deze scene aan bod komt, weet je al precies wat je te wachten staat. Je neemt een hete douche, laat de spiegel beslaan, wil vervolgens even in de spiegel kijken en besluit hem met je hand schoon te wrijven. OHNEEE! Er verschijnt ineens iemand achter je in de spiegel! Nou, dat was een verrassing. Het vervelende is dat je het vaak al wel weet, maar toch nog schrikt.

2. Hoezo start die auto niet?
Altijd exact op het moment dat de vriendelijke en knappe hoofdrolspeelster in de film achterna wordt gezeten en snel met haar auto moet wegvluchten, start die auto niet. Je weet het gewoon van tevoren. Zo irritant! Hoezo start die auto nu ineens niet, net heb je er nog kilometers mee gereden in de scènes ervoor. Je kunt er de klok gewoon op gelijk zetten dat die auto bij het omdraaien van de sleutel het bekende ‘ik weiger, want dat voert de spanning op’ geluid gaat maken. Grrrrrrr

3. Laten we opsplitsen
Deze is echt zo vervelend! Like serious?! Laten we inderdaad opsplitsen en ieder voor de zich de boel gaan verkennen, terwijl er een crazy motherfucker rondloopt met een cirkelzaag. Het is toch ook helemaal niet slim om met een hele groep samen te blijven zodat jullie hem met zijn allen kunnen overmeesteren? Precies, één op één is veel eerlijker en anders is de film tenslotte ook zo snel afgelopen.

cabin in the woods

4. Waarom valt ze nou?
Als ik achterna zou worden gezeten, zou ik er alles aan doen om snel en ver weg te komen en niet te vallen. In een thriller valt de hoofdpersoon op de één of andere manier altijd als die achterna wordt gezeten. Heel suf over een stronk of wortel in de grond. Gewoon BAM, plat op haar gezicht… om vervolgens half kruipend door te vluchten, en na drie keer struikelen weer op te staan. Hoezooooo? REN NOU GEWOON WEG!

5. Ja hoor, geen bereik!
Net zoiets is het hebben van geen bereik met je telefoon. Je ziet het groepje meiden het bos inlopen en ineens komt er een geluid uit iemand haar broekzak. Ze pakt haar telefoon en in het scherm verschijnt het bericht ‘geen bereik’. Hoezo?! In 99% van de wereld hebben we op iedere hoek van de straat wel een zendmast, waarom dan in dit bos waar gefilmd wordt niet. Had dat van tevoren even uitgezocht, dat had me flink wat kijkstress gescheeld.

6. Kijk nou achter je…
Als ik bang ben of het gevoel heb dat ik ergens niet veilig ben, kijk ik voortdurend om me heen en regelmatig achter me. In thrillers denken ze daar anders over. Daar kijken ze altijd nét wat te lang NIET achter zich. Wij zien dan de insluiper al heel lang achter de hoofdpersoon, terwijl die sukkelig voor zich uit aan het kijken is. KIJK NOU ACHTER JE?!! Onuitstaanbaar gewoon!

what lies beneath

7. Ik ga wel even kijken
HOEZO GA JE EVEN KIJKEN IN EEN DONKER VERLATEN SPOOKHUIS?! Je wordt de halve film al achtervolgd door een stalker, zou het niet gewoon veel logischer zijn om nu eindelijk eens even de politie te bellen? Nee hoor, de hoofdrolspeler moet per se in haar eentje dat verlaten, krakende huis inlopen waar de deur ook nog eens hard en onheilspellend achter haar dicht valt. Oh! En vergeet niet de kelder waar ze via een steile trap in terecht komt en waarvan de deur ineens achter haar in het slot dicht valt. Yeah, right…

8. Oh my god, waarom maak je nou geluid?!
Heel langzaam sluipt ze door het bos. In beeld zie je de moordenaar en zij die hem stilletjes, al sluipend probeert te ontwijken. Nee hoor! DE DAME IN KWESTIE MOET PER SE WEER GELUID MAKEN! Altijd moet er dan ineens onder een voet een tak breken, er gaat een telefoon af of het signaal van een lege telefoon kom piepend binnen. Nooooo, just no!

what lies beneath

9. Just shut up!
Ook zoiets raars: je hebt het idee dat er iemand in je huis is. Je komt ‘s avonds laat thuis, weet zeker dat er een creep binnen is geslopen.. wat doe je? Ik persoonlijk zou direct de politie bellen. Nee, in een thriller doen ze dat niet, daar gaan ze het huis in en gaan ze heel hard om de moordenaar te laten weten dat hij gereed moet zijn om te moorden roepen: IS DAAR IEMAND? HELLO? Aaaaah! Hoezo ga je nou door het huis heen roepen? Dan weet die engerd toch direct waar je bent en waar hij zich moet verstoppen?

10. Hoorde jij dat ook?
Tijdens het kijken van een thriller kan je nog weleens last krijgen van de nodige paranoïde reacties. Je hoort in huis plotseling allerlei vreemde geluiden. OMG HOORDE JIJ DAT OOK?! ‘s Avonds voordat je naar bed gaat check je eerst even in je kledingkast en onder je bed. Je weet dat het onzin is, maar toch…. you never know…

[videos file=”https://www.youtube.com/watch?v=oquZifON8Eg” width=”100%” height=”350″][/videos]

♥ Win-actie ♥ 
In het kader van deze blog hebben we nog iets leuks voor jullie weten te regelen. We zagen namelijk dat er op dit moment een super spannende film in de bioscopen draait: Crimson Peak. Dit is de nieuwste thriller van prijswinnend regisseur Guillermo del Toro. De film gaat over de nasleep van een familietragedie. Edith Cushing wordt verscheurd door haar liefde voor een jeugdvriend en een mysterieuze buitenstaander die haar probeert te verleiden. Ze probeert te ontsnappen aan de geesten uit haar verleden en komt terecht in een huis dat ademt, bloedt… en onthoudt. Wij mogen 2 keer 2 kaarten voor de film Crimson Peak én het gelijknamige boek weggeven!

Wil jij 2 bioscoop kaartjes en het boek winnen? Laat dan even een reactie achter onder het bericht over deze blog op onze Facebook pagina en tag de vriend/vriendin die je mee wilt nemen.

Wat denk jij bij het kijken van een thriller?