Toen ik 15 jaar oud was wilde ik graag iets te doen hebben in het weekend en in de vakantie. De zomervakantie kwam eraan en ik zag hier erg tegenop. Zoveel leegte, zo weinig te doen. Natuurlijk kon ik best een paar keer met iemand iets afspreken, maar daarmee kwam ik die zes weken niet door. Het leek me daarnaast ook wel erg leuk om voor het eerst mijn eigen geld te verdienen. Een bijbaantje zou daarom de ideale invulling van mijn weekenden en zomervakantie kunnen zijn. Tegelijkertijd vond ik het natuurlijk ook wel heel spannend om een bijbaantje te gaan zoeken en om ergens te gaan werken.

Zou ik niet te jong zijn? Zouden mensen me wel serieus nemen? Hoe zouden de mensen zijn met wie ik moest samenwerken en was in überhaupt wel in staat om het werk dat ik vond uit te voeren? Misschien was het wel veel te ingewikkeld of was ik er gewoonweg niet goed in! In deze blog vertellen Joyce en ik welke bijbaantjes wij hebben gehad en hoe we dit vonden. Tenslotte zijn we benieuwd naar jullie bijbaantjes!

scarlet hemkes

♥ Scarlet haar bijbaantjes

1. Albert Heijn
Ik was 15 jaar oud, een klein en fragiel meisje met blonde sprietjes op haar hoofd en oogde niet ouder dan 13. Bij de Albert Heijn zag ik een groot kartonnen bord hangen met een oproep voor groente medewerkers. Dat wil ik wel, dacht ik bij mezelf. Ik ging naar de informatiebalie en kreeg een standaard sollicitatie formulier. Ruim een week later werd ik gebeld en uitgenodigd om langs te komen. De dame van de groente moest een klein beetje lachen toen ze me zag staan. “Dus jij bent die sterke kracht voor de groenteafdeling?” vroeg ze me. “JA, ik ben best sterk!”, antwoordde ik. Ik had wel gelezen dat ze op zoek waren naar een sterk iemand die van aanpakken hield, maar wist niet dat ze eigenlijk op zoek waren naar een sterke gozer die dagelijks met allerlei zware kratten vol groentes moest sjouwen….

albert heijn

Vleeswarenmeisje
De dame bij wie ik solliciteerde vond het allemaal wel leuk en nodigde me uit om te komen werken op de vleeswaren afdeling. Ik at in die tijd nog niet vegetarisch en was dolblij met mijn eerste baantje. Een paar weken later kon ik beginnen. Ik wist niet eens het verschil tussen ham en worst, – een kakmadam vroeg me om een goede ham en ik liet haar Poppey worst zien – maar ik leerde snel.

In de zomervakantie werkte ik er full-time en de twee jaar erop in de weekenden iedere zaterdag. Wanneer ik tijd had werkte ik er. Superleuk vond ik het, regelmatig was ik er niet weg te slaan. Soms was er niet voldoende te doen op de vleeswaren afdeling of waren er al andere meiden ingepland, dan ging ik naar de teamleider van de vakken vul ploeg en naar de kassa’s om te vragen of ik daar mocht helpen.albert heijn bijbaantjesKassameisje
Achter de kassa kon ik ook lekker veel uur maken. Ik leerde hier opnieuw snel en vond het leuk om bij te springen als er mensen ziek waren of plotseling vrij wilden. Soms werkte ik op een dag bij de vleeswarenafdeling en erna nog ‘s avonds bij de kassa. Ik had er veel voor over om bezig te zijn en niet alleen thuis te hoeven zitten. Het gepiep van de kassa hoorde ik ‘s avonds als ik in bed lag nog. Tijdens mijn bijbaantje bij de Albert Heijn ontmoette ik veel leuke en lieve mensen, iets waar ik vooraf helemaal geen rekening mee had gehouden. Het bleek niet alleen werk, het was ook een fijne plek voor het opdoen van leuke, nieuwe contacten.

2. Foto Veldman
Na ruim twee jaar te hebben gewerkt bij Albert Heijn vond ik een vacature in een lokaal krantje voor een weekendmedewerker bij een fotozaak. Dat leek me erg leuk! Wel was ik bang hiervoor niet echt in aanmerking te komen, aangezien ik nauwelijks fotografie ervaring had. Ik besloot toch mijn stoute schoenen aan te trekken en gewoon te solliciteren. Een paar weken later werd ik uitgenodigd voor een gesprek. Het klikte direct met de baas van de zaak en kort erna mocht ik beginnen. Ik vond het moeilijk om weg te gaan bij de Albert Heijn, aangezien dit op één of andere manier echt een beetje als mijn ‘thuis’ aan was gaan voelen, maar ging de uitdaging toch aan. Dat was een hele goede keuze, want ik kijk echt terug op een geweldige tijd hier.

De collega’s die ik hier kreeg waren heel spontaan, creatief en hadden exact mijn gevoel voor humor. We hebben zo enorm veel lol gehad daar. Ik werkte in het weekend, in de vakanties en tijdens koopavonden. Ik verkocht er fotocamera’s, ontdekte dat ik best goede verkoop skills had, maakte er pasfoto’s en ontwikkelde en printte er foto’s. Op een dag kwam er een bekende voetballer in de winkel vragen om een pasfoto. Iedereen spurtte naar achter en ik ging de pasfoto maken. “Wel even lachen hè!”, zei ik toen hij nogal serieus keek. Achter moest iedereen lachen. Pas later hoorde ik dat het om een hele bekende voetballer ging. Haha, funny!

Er ging in die tijd echt een wereld voor me open. Na een jaar kocht ik mijn eerste eigen fotocamera. Super trots was ik erop. Fotografie werd echt een hobby en op school maakte ik er een werkstuk over. Het was een geweldige tijd waar ik heel af en toe nog best even naar terug zou willen.

foto veldman3. Pensioen Partners
Hierna verhuisde ik naar Nijmegen. Hier ging ik psychologie studeren. Natuurlijk kon ik ook toen wel wat extra geld gebruiken om mijn huur te betalen en om boodschappen te doen. Omdat de inkomsten hoog waren en ik de weekenden vrij wilde houden om te sturen en soms naar huis te gaan, ging ik in de avonden als telemarketeer werken. Dit werk was niet echt leuk. Achter elkaar moest ik mensen bellen om hen een pensioen te verkopen. Soms kreeg ik mensen aan de lijn van boven de 70, die me niet eens verstonden. Pas later begreep ik dat een pensioen aan hun verkopen ook niet echt nuttig was, dat hadden ze immers al. Het verdiende leuk, maar langer dan een jaar hield ik het hier niet vol.

4. Horeca
Hierna leek het me wel leuk om lekker aan de slag te gaan in een lunchroom. Gewoon gezellig wat terraswerk. Dat zou toch wel leuk zijn? Ik kreeg een enorme (te) grote gele bloes met het Ice Tea logo erop en voelde me lelijk en onzeker. Op het terras voelde ik me ongemakkelijk en ook in het contact met mijn collega’s voelde ik me minderwaardig. Na een maand ben ik hiermee gestopt. Dit was in die periode niet de juiste bijbaan voor mij.

5. Rabobank
Hierna was ik vastbesloten om een leuke bijbaan te vergaren bij een bank. Een goede vriendin van mij had een tijd bij de Rabobank gewerkt in mijn oude woonplaats en dat wilde ik eigenlijk ook wel, maar dan in Nijmegen. Ik ging bij diverse uitzendbureaus langs en vond er eentje die zocht naar een baliemedewerker bij de Rabobank. Ja, dat was exact wat ik wilde. Ik solliciteerde met trillende benen en werd aangenomen voor de vrijdag en zaterdag. Op vrijdag hoefde ik vaak niet naar college, dus dan kon ik mooi werken. Ik was dolblij met deze bijzondere baan.

Een flinke tijd heb ik gewerkt achter de receptie. Het was een enorm bureau in het midden van de bank, precies waar je binnenkwam. Vanaf daar moet ik mensen verwijzen naar de juiste balie of meelopen naar een kluisje in de kelder. Een aantal maanden erna mocht ik achter de geldbalies staan. Het was enorm leuk om dit te leren. Er kwamen zoveel verschillende mensen! Van mensen die mega veel cash hadden, tot mensen die binnenkwamen, naar bier roken en roepen dat ze 200 euro op wilden nemen, terwijl er nog maar 4 euro op hun rekening stond. Het was een hele uitdagende en leerzame bijbaan!

rabobank6. Theater
Toen ik stopte met mijn studie psychologie en in Arnhem aan de kunstacademie ging studeren veranderde ik ook van bijbaan. Ik woonde inmiddels in Arnhem en vond een bijbaan in het theater. Ik moest jassen en kaartjes aannemen en kon tijdens de voorstelling soms stiekem in de zaal gaan zitten om mee te kijken. De overgang van de Rabobank naar dit baantje was een beetje een te grote. Het werk vond ik hier weinig uitdagend of zeg maar gewoon saai. Ook vond ik het vervelend dat ik soms zo laat pas thuis was na mijn werk. Nee, dit was niet helemaal mijn ding.

7. H&M
Een flinke tijd later verhuisde ik naar Amsterdam. Ik had instant geld nodig en besloot daarom maar naar de grootste H&M van Amsterdam te gaan om te vragen naar werk. Ik werd aangenomen en mocht…. kleding oprapen. Vet leuk… Achter de kassa mocht ik nog niet staan, dat mocht pas na 2 maanden. Ik had geen klik met mijn collega en het werk vond ik niet leuk. Ik geloof dat ik na 5 dagen gestopt ben, oepsie…

H&M8. Schoonmaken
Als je echt heel hard geld nodig hebt, kun je altijd nog gaan schoonmaken. Dat deed ik daarom ook een aantal maanden. Ik ging schoonmaken op een middelbare school. Om 6 uur in de ochtend moest ik er zijn om de gymzalen en klaslokalen schoon te maken. Je krijgt direct meer respect voor schoonmakers. Wat een rot klus! ..en wat worden mensen die schoonmaken vaak minderwaardig bekeken. Door dit werk wist ik wel direct dat ik mijn opleiding écht weer moest oppakken en moest afmaken. Dit was geen werk dat ik mijn hele leven wilde doen. Alle respect voor mensen die dit wel kunnen en doen.

9. Man Bijt Hond
Toen ik net in Amsterdam woonde zag ik op een dag een advertentie in de krant voor een actrice voor het televisie programma Man Bijt Hond. Ik was geen actrice, maar vond het wel leuk om te acteren, dus kon het allicht proberen. Ik schreef een brief en werd uitgenodigd voor een auditie. Die auditie ging enorm goed en wonder boven wonder werd ik aangenomen. Ik was zo trots, want al de andere sollicitanten waren meiden die op de toneelschool zaten of er net klaar waren. Eén seizoen heb ik gespeeld in de eindsketches van Man Bijt Hond: Ons kent Ons. Dat was heel bijzonder. Helaas was ik te perfectionistisch en onzeker waardoor ik nooit echt vrij kon spelen. Ik zat mezelf enorm in de weg. Na een jaar hier gespeeld te hebben eindige deze bijzondere bijbaan helaas. Iets terugzien? Kijk bijvoorbeeld deze aflevering (vanaf 22:11 minuut) en deze (vanaf 22:14 minuut) en deze (vanaf 22:08 minuut) en deze aflevering over K3 (avanf 22:10 minuut).
man bijt hond10. Makelaar
Via een uitzendbureau in Amsterdam vond ik een baan bij een makelaar. Ik mocht hier de makelaar assisteren, boekjes in elkaar zetten, telefoontjes beantwoorden en mensen die langskwamen informeren in de zogenaamde woonwinkel waar verschillende bouwprojecten werden gepromoot. Er ging een wereld voor me open en ik leer veel over huizen, prijzen, bieden, onderhandelen en meer. Mijn collega’s waren enorm vriendelijk en ik kon het goed met ze vinden. Dit was qua werk een toffe tijd.

♥ Joyce haar bijbaantjes

Wauw, Scarlet heeft een behoorlijke lange lap aan bijbaantjes opgesomd! Helaas heb ik niet zo’n hele waslijst, gezien ik het grootste deel van mijn puberteit, waarin je juist opzoek gaat naar bijbaantjes, niet in huis woonde. Ik was in die periode met een hele andere kant van het leven bezig, maar heb desalniettemin wel een paar baantjes gehad die ik hieronder met jullie zal delen.

zebra potje shoppen outfit romwe bershka schoenen1. Folders rondbrengen
Toen ik een jaar of 12 was nam ik samen met mijn 2 jaar oudere zus een krantenwijk. Samen mochten we in een groot deel van Almelo reclame foldertjes rondbrengen. Deze zaten toen nog niet in een luxe folieverpakking zoals je ze nu tegenwoordig krijgt, maar moest je ook nog eens allemaal eerst in elkaar vouwen. Vreselijk veel werk was dat altijd. In het begin deden we heel erg netjes ons werk en ontbrak het geen huis aan foldertjes, maar op een gegeven moment waren we er zo klaar mee, dat we de helft niet meer bezorgden. We verstopten hele stapels met folders of lieten ze ergens achter. Dat ging een hele poos goed, totdat er mensen gingen bellen en klagen dat ze al een poosje geen reclame meer ontvingen in hun brievenbus…. oepsie, heel erg fout natuurlijk!

foldersbron foto

2. Schoonmaken
Zo rond mijn 15de zocht ik een baantje om iets bij te verdienen. Ik wilde iets makkelijks doen en iets wat ik lekker in mijn eentje kon doen. In een krantje vond ik een advertentie om bij bepaalde bedrijven schoon te maken. Schoonmaken deed ik thuis toch al heel veel, dus waarom niet ook ergens anders en er dan ook nog iets mee verdienen? Ik werd aangenomen en mocht bij een tandtechnicus en de bibliotheek schoonmaken. Best leuk vond ik dit, want ik was goed in schoonmaken en kon in de ochtend lekker een beetje aanklooien in mijn eentje. Een poosje later ging het persoonlijk helaas nogal bergafwaarts, durfde ik de deur niet meer uit en dat is natuurlijk niet heel erg handig in combinatie met een baantje buitenshuis. Ik stopte dus met mijn bijbaantje.dierenasiel bijbaantjes

bron foto

3. Asiel
Als klein kind waren mijn zus en ik al dol op dieren. Van ons lang gespaarde zakgeld kochten we konijntjes, cavia’s en hamsters uit de dierenwinkel en namen ze dan stiekem mee naar huis. In de schuur maakten we alles gereed zodat moeders nog niks zou zien. Zaagsel in het hok, water en eten in de bakjes… dan moest het wel lukken toch? Eenmaal in huis zeiden we dan dat we het bonnetje niet meer hadden, dus dat ze echt niet meer terug konden naar de winkel. Hier kwamen we, waarschijnlijk tot grote frustratie van mijn moeder, eigenlijk altijd mee weg.

Na een aantal moeilijke jaren besloot ik dat ik heel graag iets met dieren wilde gaan doen. Met mensen was ik toch nog niet heel goed in de omgang, dus dit leek me ideaal. Ik ging bij het plaatselijke asiel langs en mocht daar gelijk aan de slag. Het was voornamelijk veel schoonmaakwerk, maar dat vond ik helemaal niet erg. Na het schoonmaken kon ik lekker wandelen met alle honden die waren afgestaan door hun baasjes en kon ik knuffelen met de katten die er grote getale zaten. Ik ging hier altijd met veel plezier naartoe en heb er ook enorm veel geleerd. Toen ik aan mijn opleiding tot dierenartsassistente begon, kon ik deze plek gelijk als stageplaats gebruiken.

 Wat heb jij voor bijbaantje (gehad)?