Rond mijn 18de verhuisde ik naar een mooi groot studentenhuis in het centrum van Nijmegen. Ik huurde daar een kamer in de kelder. Een aantal jaar later verhuisde ik naar en ander mooi studentenhuis in het centrum van Arnhem. Hier had ik naast en gezamenlijke douche ook een gezamenlijke keuken. Het leven in een studentenhuis is in het begin best even wennen. Je moet ineens rekening houden met heel veel andere mensen en je hebt ineens een stuk minder privacy dan toen je nog thuis woonde. Daarentegen zijn er altijd gezellige mensen om je heen en hoef je nooit alleen te koken en eten.

Het leven in een studentenhuis is absoluut iets wat ik niet had willen missen. Het was een bijzondere tijd die ik, als ik er nu op terugkijk, eigenlijk niet altijd voldoende bewust heb meegemaakt. Ik had best een beetje meer mogen genieten. In een studentenhuis gebeuren allerlei dingen die iedereen die er woont wel zal herkennen. Voor deze blog heb ik een lijstje gemaakt van 10 dingen die gebeuren in een studentenhuis. Ik ben benieuwd welke jij herkent, welke ik ben vergeten en naar welke jij eventueel uitkijkt. Let me know ♥

studentenhuis1. De gezamenlijke keuken
Je ontkomt er bijna niet aan: de gezamenlijke keuken. De keuken waar rond 18:00 uur iedereen wil koken en waar tevens iedereen zijn pannen laat staan. Nou ja, vast niet iedereen, maar in ieder geval blijft er veelal voldoende staan om je eraan te irriteren. Er zijn altijd een paar hardnekkige huisgenoten die hun vaat niet diezelfde avond kunnen opruimen, waardoor je als je de volgende tijd met je slaaphoofd de keuken binnen komt lopen, direct met je neus in de hard geworden jus en resten speklap valt. Met extra veel pech gebeurt dit ook in de zomer en kronkelen er binnen een paar uurtjes al grappige beestjes over die resten eten… Natuurlijk bestaat er wel zoiets als een schoonmaakrooster, wat op één van de deurtjes van de keukenkastjes hangt, maar daar houdt helaas niet iedereen zich aan. ‘Ja, sorry, zo druk! Helemaal vergeten.’

Toen ik in Nijmegen in een studentenhuis ging wonen, had ik een kamer in de kelder mét een eigen keuken. Dat was een enorme luxe, zeker aangezien het in de gezamenlijke keuken boven regelmatig een enorme bende was. Die maden op vieze opgestapelde borden heb ik hier ook zien kronkelen. Later in Arnhem had ik wel een gezamenlijke keuken. Mijn huisgenoten waren gelukkig best netjes, waardoor het vooral gezellig was om elkaar daar tegen te komen en tijdens het koken even te kunnen kletsen.

2. Vuilniszakken en oud papier
Op één of andere manier vindt de persoon die voor je wat in de prullenbak heeft gegooid altijd dat er nog wel iets bij kan. Die prullenbak ontploft bijna van alle meuk die erin zit, waardoor de klep niet eens meer goed dicht gaat, maar de zak eruit halen, ho maar! De vuilnisbakken in een studentenhuis zitten altijd bomvol en met een beetje pech liggen er ook nog drie pizza dozen en een paar lege blikken bovenop de klep van de prullenbak. Naast dat niemand dat zak wil vernieuwen is er vaak ook nog een plek waar alle volle vuilniszakken bewaard blijven. Eens per week of per twee weken moeten deze aan de weg gezet worden. In een studentenhuis denkt men hier vaak anders over. Dat kan immers ook best eens in de zeven of acht weken.  Dit geldt trouwens ook voor oud papier. Fijn hoor dat er mensen zijn die het oud papier willen scheiden van het gewone afval, maar na een aantal weken ligt de halve keuken vol met oude dozen, kranten en kartonnen verpakkingen.

In het studentenhuis waar in in Nijmegen woonde hadden we dit probleem met de vuilniszakken ook. In de zomer was dit probleem op zijn ergst, want dan kropen er na 7 weken rotten in een schuurtje allemaal beestjes tussen de zakken door. De stank die ervan afkwam was vreselijk. Om de 7 weken drukte een huisgenoot achter elkaar op alle bellen en riep dan hard door het huis ‘VUILNISZAKKEN’ …oh neeee, dacht iedereen dan en langzaam kroop iedereen dan richting dat vieze stinkende schuurtje om te helpen.

3. Kamer open met altijd muziek
Er is altijd wel iemand in een studentenhuis die ervan houdt om standaard de deur van zijn kamer open te laten. Niets mis mee natuurlijk, al moet je dan wel van die persoon zijn muzieksmaak houden, aangezien er altijd muziek uit die kamer galmt. In het studentenhuis in Arnhem waar ik woonde was die Duitse muziek. In het studentenhuis in Nijmegen was dit een soort ouderwetse Franse muziek. Ik begreep nooit zo goed waarom mensen met zulke luide muziek hun deur per se open willen hebben.

4. Haren in de douche
Haren in de douche zijn al vies, maar zijn extra vies als ze van verschillende huisgenoten zijn. Haren in het douche putje kan je nog wel negeren, maar haren die tegen de wand zijn aangeplakt zijn moeilijker te negeren. Die zijn gewoon direct als je de douche instapt ‘in your face’. De meest ranzige haren vond ik nog wel die in mijn studentenhuis in Nijmegen. Ik had een huisgenote die graag seks met haar vriend onder de douche had. Hierna spoelde ze de douche niet even na. Iedereen die hierna ging douchen trof dan dus regelmatig schaamharen tegen de muur aan. Iewlllllllllll!

studentenhuis5. Even wat geleend, gestolen
In een studentenhuis wordt er, of je dat nu wilt of niet, altijd wel onderling van elkaar geleend. De ene keer wordt dat vooraf vriendelijk gevraagd, de andere keer kom er erachter door een briefje en weer een andere keer kom je erachter doordat je wasmiddel wel heel snel op is gegaan. Wasmiddel is een goed voorbeeld van wat vaak van elkaar geleend wordt. Het is zo’n product wat je als student nogal eens vergeet te kopen. Wat moet je dan als je de wasmachine net volgepropt hebt met jouw was? Bovenop de wasmachine staan twee pakken waspoeder, eentje van Sara en eentje van Peter. ‘Sara vindt dat vast niet erg als ik een beetje van haar gebruik’ denk je bij jezelf. Schud schud, waspoeder erin en wassen maar.

Het blijft niet altijd bij lenen. In een studentenhuis wordt, even oneerbiedig gezegd, regelmatig ook het nodige van elkaar gestolen. Denk dan vooral aan dingen uit het keukenkastje. Even wat suiker pakken van haar. Even een klein likje boter van haar gebruiken. Hey, die paprika, is die van iemand? Ik heb helemaal geen groente, die kan ik wel goed gebruiken. Oooooh IJS! daar mag ik vast wel een klein bakje van nemen, dat merkt niemand.

6. Al je wasgoed tentoongesteld
Nadat je de wasmachine hebt aangezet ga je richting college. Je hebt tot 16:00 uur college en fietst hierna weer terug naar je kamer. In de tussentijd is je was klaar en heeft een huisgenoot jouw was vervangen voor die van hem. Je komt thuis en ja hoor, daar liggen al je onderbroeken bovenop een tafel. Iedereen die in de buurt van de wasmachine is geweest, heeft inmiddels gezien dat jij je roze onderbroeken met witte stippen bij de Hema koopt en dat je ook onderbroeken draagt met gaten erin. Bovendien is niet alles netjes op die tafel beland, twee onderbroeken zijn ernaast gevallen en liggen nu in het stof. Grrrrrr.

studentenhuis

7. Ruimtemanagement: zo weinig m2
Als je eenmaal op kamers woont zal je er al snel achter komen hoe kostbaar ruimte eigenlijk is. Toen je nog thuis woonde realiseerde je je dit waarschijnlijk niet zo erg, maar nu je zelf bug bugs betaalt voor iedere m2 waar je de komende 4 jaar in gaat studeren, slapen en wonen ben je je hier in één klap bewust van. Je leert hierdoor in no-time om je kamer zo in te delen dat je er zoveel mogelijk spullen in kwijt kan. Een veelvoorkomende eerste stap is daarom de hoogslaper. Slapen in de lucht voorkomt het verspillen van m2. Je hebt nu nog je volledige kamer over voor alles behalve slapen. De opruimafdeling van de IKEA is de komende tijd je beste vriend.

8. Passief agressieve briefjes
Mensen missen iets in hun keukenkastje of vinden het vervelend dat hun was eruit is gehaald en gewoon op de grond is gegooid. Nog een andere reden voor een passief agressief briefje kan zijn dat iemand zich voor de zoveelste keer niet aan de corvee lijst heeft gehouden. Je kent ze wel, van die slordig geschreven briefjes, liefst nog van een stuk karton afgescheurd van een oude pizza doos met erop in lelijke letters ‘VOLGENDE KEER MIJN WAS OP DE TAFEL LEGGEN A.U.B.!!’ Woeps, jij hebt de was eruit gehaald en blijkbaar is die op de grond gevallen erna, maar no way dat je eerlijk gaat toegeven dat jij het was. De betreffende persoon is wel heel boos…

studentenhuis9. Bijeenkomsten in de gang
Een studentenhuis kan heel gezellig zijn. Je hebt, als je wilt, iedere dag wel iemand over even mee te kletsen. Je kunt samen koken, samen eten en samen filmavonden houden. Naast dat je met elkaar dit soort dingen kunt afspreken, ontstaan er vaak ook spontane bijeenkomsten in de gang van het studentenhuis. Mensen komen elkaar tegen, beginnen met elkaar te kletsen en ondertussen komen er weer nieuwe huisgenoten thuis die mee gaan kletsen. Zo tref je regelmatig gezellige bijeenkomsten aan in de gang.

10. Vreemd geurtje
Iedereen die in een studentenhuis woont neemt weer een ander geurtje met zich mee, wat ervoor zorgt dat je altijd wel iets vreemds ruikt. Is het niet van X haar rare kookkunsten, dan is het wel van het bijzonder parfum van Y of de vieze voetengeur van Z.  Na een paar maandjes raak je eraan gewend en ruik je het niet meer, maar tot die tijd vraag je je iedere keer als je je studentenhuis binnenkomt waar die vreemde geur ook alweer vandaan komt.

 Wat gebeurt(gebeurde) er in jouw studentenhuis?