Heb je je rijbewijs, dan ben je vast weleens met je auto een parkeergarage ingereden. Ikzelf ben niet zo dol op parkeergarages en dat is nog maar licht uitgedrukt: Ik haat parkeergarages. Het is niet dat ik ook een hekel heb aan autorijden of niet goed kan autorijden, nee hoor. Ik kan prima rijden en vind het zelfs leuk om in drukke steden te rijden. Het is een soort spannende uitdaging voor me om ergens te rijden waar het über druk is en waar ik het niet ken. Parkeergarages daarentegen zijn geen uitdaging voor me, die vind ik gewoonweg irritant en vervelend. Stiekem denk ik dat ik hierin niet de enigste ben…

In deze blog beschrijf ik 10 dingen die gebeuren in de parkeergarage. Ikzelf ben al die tien dingen ook al regelmatig tegen gekomen. Ik ben benieuwd welke jij herkent. Ook als je nog geen rijbewijs hebt, maar weleens met iemand meerijdt die parkeert in een parkeergarage zal je waarschijnlijk wel een paar van onderstaande punten herkennen.

1. Slagboom
Ken je dat moment waarop je met je auto aan komt rijden bij de slagboom om de parkeergarage in of uit te rijden en op een knopje moet drukken voor een kaartje of het kaartje in het apparaat moet steken? Ja, je staat zo vaak te ver van dat ding af. Je moet je arm haast laten verlengen om zo ver te kunnen reiken. Je perst je hele lichaam tegen de deur in de hoop nog wat centimeters te winnen en nét lang genoeg te zijn om dat kaartje erin te kunnen duwen. ‘Help me ff…’ zeg je tegen de persoon die naast je zit. Deze duwt je nog een centimeter verder en hop nét dat kaartje erin. Bij iets meer pech zal je moeten uitstappen en de blikken van mensen die achter je in de rij staan en geïrriteerd kijken proberen te vermijden.

dingen die gebeuren in de parkeergarage2. So Much Money
Volgende keer gaan we met de trein! Die zin hebben Joyce en ik maar al te vaak gezegd terwijl we onze pinpas trokken bij de betaalautomaat van de parkeergarage. Parkeren is daar altijd zo knetters duur… en veel duurder dan je vooraf inschat. ‘Het zal wel een tientje kosten ofzo’ Nou, ik Amsterdam waren we kort geleden nog 30 euro kwijt! Daar hadden we waarschijnlijk in de eerste klas mee heen en terug met de trein gekund. Het is gewoon luiheid om dan maar met de auto te gaan.

dingen die gebeuren in de parkeergarage3. Nee, dat past niet
Ik word altijd zo zenuwachtig van parkeren in een parkeergarage. Die dikke betonnen muren en de plek waar je je auto moet parkeren. Die plek ziet er in een parkeergarage altijd tien keer zo klein uit als hij in werkelijkheid is. Dit betekent dat ik voordat ik eenmaal ergens durf te parkeren nog 6 verdiepingen onnodig omhoog rijd. Ik ben dan inmiddels al minstens 10 vrije plekken tegengekomen, maar bij allen denk ik dan ‘Nee, dat gaat me niet lukken’ of ‘Nee, dat gaat niet passen’. Joyce heeft dan al minstens 10 keer gezegd: ‘Dat lukt makkelijk!’, maar daar geloof ik niet in en dus rijd ik stug door naar de volgende verdieping. Ik parkeer uiteindelijk op een plek die niet naast een dikke betonnen paal is én waar minstens 1 extra vrije plek naast is. Liefst parkeer ik dan iets over de streep in de hoop dat er geen auto naast me wil staan. Joyce wil ook weleens voor me parkeren op momenten dat ik echt blijf zeggen dat het niet past.

dingen die gebeuren in de parkeergarage4. Haunted parkinglot
Overdag is een parkeergarage vaak goed te doen, maar in de avond in je uppie is dat een heel ander verhaal. Die dingen zijn dan vaak heel verlaten, stil en creepy. Je hoort overal geluidjes en herinnert je plotseling alle films die je ooit hebt gezien waarin iemand werd achtervolg of, nog erger, vermoord in een parkeergarage. Je kijkt om je heen, bent alert op iedere schaduw en ieder geluid en haast je naar je auto om daar razendsnel in te stappen en de deuren te vergrendelen. Pffffooeeeh, overleefd.

dingen die gebeuren in de parkeergarage5. Waar ben je?
Nadat je heel blij bent omdat het je gelukt is om je auto te parkeren, doe je deze op slot en spurt je naar de uitgang van de parkeergarage. Jaaaaaaa, shoppen! Je hebt al zo’n tijd niet gewinkeld, je hebt er echt zin in nu. Na wat uurtjes in de stad door te hebben gebracht wandel je terug naar de parkeergarage. Als je de te hoge parkeerkosten hebt betaald wandel je richting je auto, althans dat denk je. Shit, op welke verdieping stond hij ook alweer? De tweede toch? Maar waar dan op de tweede? Na vijf minuten zoeken kom je tot de conclusie dat hij niet op de tweede staat.

Ja, ik weet het zeker, het was de derde, stom van me! Op de derde staan maar 4 auto’s geparkeerd en daar staat jouw auto niet bij. Hoe kan dat nou? Oh wacht, het was natuurlijk de eerste verdieping! Opnieuw vijf minuten later vind je dan eindelijk je auto. Oepsie… Je moet nu wel flink gaan haasten want op het kaartje staat dat je maar een kwartier de tijd hebt om de parkeergarage uit te komen en daarvan heb je al 12 minuten verspild met zoeken.

dingen die gebeuren in de parkeergarage6. Zo smal
Waarom maken ze die parkeergarages altijd zo idioot smal en krap? Je snapt toch wel dat als er tig verschillende soorten bestuurders met auto’s van Smart tot aan Hummer doorheen moeten rijden het handig is om die garage lekker ruim op te zetten? Nee hoor, de gemiddelde parkeergarage lijkt wel een poppenhuis waar je wordt uitgedaagd om de meest idiote draaien te maken om de volgende verdieping te bereiken. De schrammen op de pilaren van de vele auto’s die me voor gingen tegen zo’n paal zijn blijkbaar niet voldoende bewijs voor het te krap bouwen van de garage. Zo’n garage is meer geschikt om met rollerskates doorheen te rijden, dan met een auto.

dingen die gebeuren in de parkeergarage7. Trappen
Het aantal trappen dat je op of af moet lopen in een parkeergarage is veelal meer dan je vooraf verwacht. ‘We gaan wel even met de trap!’ roep ik regelmatig aangezien het wachten op de lift veelal nog langer duurt. Toch vergis ik me dan vaak ik het aantal trappen dat ik op en af moet als ik bijvoorbeeld op de 4de verdieping sta met mijn auto. Die trappen zijn lang en steil, zeker als ik na een hele dag door de stad heen struinen met 4 tassen vol spullen terugkom…

dingen die gebeuren in de parkeergarage8. Kaartje vergeten of kaartje werkt niet
Na het hele parkeerdrama verlaat je opgelucht op de 6de etage je auto op weg naar de stad om daar eens lekker te shoppen. Je komt aan het einde van de dag uitgeput terug met drie tassen kleding. Bij de ingang van de parkeergarage staan drie betaalautomaten. Je pakt je portemonnee uit je tas en komt na wat zoekwerk tot de conclusie dat je je kaartje in de auto hebt laten liggen. ZUCHT. Je bent zo moe en nu moet je ook eerst weer dat kaartje gaan halen. De lift lijkt niet te komen en dus besluit je die zes (oeps het bleken er 12) trappen maar omhoog te lopen. Vreemd genoeg kom je tijdens je wandeling geen enkel ander parkeerautomaat tegen. Nadat je het kaartje uit je auto hebt gehaald moet je weer 12 trappen naar beneden om daar vervolgens in de rij te staan voor het parkeerautomaat…

Heb je het kaartje wel bij je, dan is het nog maar de vraag of je het ding op de juiste manier door de scanner haalt om de parkeergarage weer binnen te komen. Ook is het prima mogelijk dat die scanner niet werkt en je helemaal niet naar binnen kan, totdat er pas weer iemand naar buiten gaat. Tenslotte wil het parkeerautomaat er ook nog weleens mee stoppen of je weigeren. Heb je net een kwartier in de rij gestaan, blijkt dat je alleen contant kan betalen….

dingen die gebeuren in de parkeergarage9. Waar is de uitgang?
Niet in iedere parkeergarage zijn de bordjes met ‘uitgang’ even goed vindbaar. Soms zijn ze er wel, maar lijkt het alsof ze je gewoon een rondje door de parkeergarage leiden. Dat is niet alleen als je eenmaal uit je auto bent en de voetgangers uitgang zoekt, maar ook als je met de auto aan het einde van de dag de parkeergarage weer wilt verlaten. Je rijdt dan opeens per ongeluk tegen het verkeer in of blijft maar rondjes rijden op de verschillende verdiepingen.

dingen die gebeuren in de parkeergarage10. Helling of SLAGboom
Je kent het vast wel. Je staat op het punt om uit de parkeergarage te rijden, maar moet daarvoor eerst nog van of op een steile helling. Er staan nog twee auto’s voor je, wat betekent dat je zou moeten wachten halverwege die helling. No Way… Je hebt die hellingproef echt ooit wel volbracht, maar nu kan je die vast niet meer. In je fantasie zie je je auto al langzaam naar achter rijden en tegen de auto achter je crashen. Bovendien, wat moet je doen als je de persoon voor je niet direct de parkeergarage uit kan rijden en jij halverwege de slagboom moet wachten. Gaat die slagboom dan niet naar beneden terwijl jij daar nog met je auto staat? Kortom: het liefst wacht je tot iedereen weg is zodat jij ongestoord die helling op kunt rijden en snel onder de slagboom door kan rijden.

Welke dingen zijn voor jou herkenbaar?