Perfectionisme is een eigenschap die bij zowel Scarlet als mij past. We zijn beiden niet snel tevreden en alles moet perfect zijn, precies zoals wij het voor ogen hebben. Nu is perfectionisme niet per se een slechte eigenschap, want het zorgt ervoor dat je voor dingen gaat, doorzet en hopelijk bereikt wat je wilt bereiken, maar het kan er ook voor zorgen dat je juist de kleine dingetjes die minstens zo belangrijk en waardevol zijn in het leven, niet meer ziet staan. Dingen worden snel “normaal” en kunnen altijd mooier, beter, strakker, luxer et cetera.

Te veel mensen, including us, staan hierdoor te weinig stil bij wat ze al hebben bereikt in het leven en waar ze dagelijks allemaal toe in staat zijn om te doen. In tegenstelling tot Scarlet kan ik van mezelf zeggen dat ik best materialistisch ben. Ik kijk graag naar prachtige huizen, dure sportauto’s en kijk op tegen mensen die zich nooit zorgen hoeven te maken om geld en alles kunnen doen wat ze wensen. Ik kan me boos en druk maken om het feit dat ik dat niet heb bereikt, maar hierdoor vergeet ik enkel wat ik al wel in mijn leven heb bereikt.kleine dingen gelukkig

Ik ben verhuisd naar een andere stad, heb een leuke vriendin en we hebben zelfs een eigen huis inclusief hond en kat. Ik heb mijn verleden en jaren van therapie achter me gelaten en heb een vaste baan waar ik inmiddels al bijna 6 jaar werk. Allemaal dingen die ik mij vroeger nooit voor zou kunnen stellen, maar wel heb bereikt. Het is zo zonde om de kleine simpele dingetjes in het leven te vergeten die je hebben gebracht waar je nu staat en je hebben gemaakt tot wie je nu bent.

Soms moet je even stil staan bij het feit wat je allemaal wel kan en hebt, en niet bij de dingen die je nog niet hebt. Uiteindelijk zit geluk niet in wat je hebt, maar in hoe jij naar de wereld kijkt.  Mensen met veel geld zijn niet per se gelukkiger dan mensen die zo goed als niks hebben. Het is waarschijnlijk zelfs zo dat de mensen die het minste hebben vaak gelukkiger zijn, doordat zij wel naar de kleine dingetjes in het leven kunnen kijken. In deze blog vind je daarom een aantal simpele dingen waar we ons best eens beter van bewust mogen zijn. Even stilstaan bij het feit dat het allemaal zo slecht nog niet is en we meer kunnen en bereikt hebben dan we soms denken.

1. Wakker worden naast iemand waar je van houdt
Wanneer Scarlet en ik wakker worden is dat vaak net iets aan de te late kant, waardoor we ons moeten haasten en misschien nog net even tegen elkaar kunnen  zeggen: “Je stinkt!” Maar hoe geweldig is het eigenlijk wanneer je wakker mag worden naast diegene van wie je zielsveel houdt. Voor mij is dat niet alleen Scarlet, maar ook Sjors en poes staan ‘s ochtends als eerste voor mijn neus.

kleine dingen gelukkig2. Naar je werk gaan
Iets wat ik vroeger in mijn slechte periode nooit had verwacht, is dat ik ooit een vaste baan zou krijgen of überhaupt voor een langere periode ergens zou kunnen werken. Inmiddels werk ik toch al bijna 6 jaar als dierenarts assistente en heb ik een vaste baan. Er zijn heus dagen dat ik het even niet zie zitten, niet tevreden ben over mijn salaris of vind dat ik het beter had kunnen doen, maar uiteindelijk heb ik wel een vaste baan. Iets wat veel mensen in deze tijd vanwege de crisis niet meer kunnen zeggen.

3. Een lekkere warme douche of bad nemen
Het gevoel van een warm bad. Niet dat moment waarop je je eerste voet in het bad zet en denkt: Oh my god! That’s to hot!”, maar het moment waarop je voet eenmaal aan de temperatuur is gewend en je vervolgens langzaam de rest van je lichaam in het bad laat zakken. Op een koude winterdag gewoon lekker een half uur onder de warme douche staan of een hele avond in bad dobberen. Niet geweldig voor de waterrekening, maar het kan wel. Elke ochtend douchen met schoon water. Water wat we zelfs kunnen drinken. Iets wat voor veel mensen niet is weggelegd.

4. De eerste warme dag
Mijn favoriete moment van het jaar, de dag waar ik in januari al naar uit kijk, is de dag waarop je voor het eerst weer zonder jas naar buiten kan. De warmte op je huid, de zonnestralen in je gezicht en die heerlijke zomerse geur die je tegemoet komt. Zo’n dag voelt als puur geluk. Een dag waar ik echt van kan genieten.

kleine dingen gelukkig5. De geur van warm eten of schone was
Terwijl ik dit type op een zomerse dag, komt er zo heel af en toe een vlaag van heerlijk geurend gekruid eten mijn neus voorbij. Ik hou van die geur. Die etensgeur die vaak voorbij komt wanneer je rond etenstijd langs de huizen wandelt. Niet alleen de geur van eten, maar ook van natuur of schone was roept bij mij geluksgevoel op. ‘s Avonds in een schoon bed kruipen of ‘s ochtends een schoon shirt aantrekken waar nog zo’n pas gewassen geurtje aan zit.

6. Een dak boven je hoofd
Ondanks dat er in Nederland ook nog genoeg mensen dakloos zijn, kunnen de meeste van ons denk ik wel zeggen dat ze een dak boven hun hoofd hebben. Of dat nou bij je ouders is of in je eigen huis, je hebt een huis. Er zijn in andere landen zoveel mensen die door omstandigheden zoals armoede, oorlog of natuurgeweld geen huis meer hebben, dat ik absoluut niet mag klagen over de dingen die ik nog niet “mooi” vind aan ons huis. Wij hebben een paar jaar geleden een eigen huis gekocht en dat moet zeker iets zijn om vaker bij stil te staan en trots op te zijn. Het is normaal en zelfs goed om te dromen, maar het is vooral belangrijk om daarnaast niet te vergeten wat je al hebt.

7. Je familie bellen of bezoeken
Je familie bellen om alleen maar even hallo te zeggen of te horen wat zij vandaag hebben gedaan. Je bent het misschien niet altijd even eens met je moeder, vader, zus of broer, maar wanneer jullie band over het algemeen gewoon goed is, mag je daar erg blij mee zijn. Het is vandaag de dag zeker niet vanzelfsprekend dat je in een harmonieus gezin woont. Er zijn genoeg kinderen die één van hun ouders door scheiding of andere omstandigheden nooit meer zien of zijn verloren.

kleine dingen gelukkig8. Wakker worden
Dat klinkt heel cliché, maar je moet eigenlijk elke dag blij zijn dat je weer wakker wordt. Wakker worden is iets waar we helemaal niet bij stil staan en is gewoon iets wat hoort, normaal is en ons lichaam hoort te doen. Toch is het niet altijd normaal en vanzelfsprekend dat je weer wakker wordt. Niet alleen het wakker worden, maar überhaupt je hele lichaam is iets waar je eigenlijk wat vaker blij mee moet zijn. Natuurlijk zijn we niet altijd even blij met ons lichaam en uiterlijk, maar als je je bedenkt wat ons lichaam allemaal voor ons doet, hoe het werkt en ons weer beter maakt bij ziekte en beschermd, is dat best iets bijzonders.

9. Spelen met je hond of kat
Het klinkt zo simpel en het is ook gewoon heel erg simpel. Iets simpels, maar iets waar ik in ieder geval heel erg van kan genieten. Kijken naar Poes die in haar gekke 5 minuten door het huis rent en over de bank sjeest of een altijd vrolijke en enthousiaste Sjors die me elke keer weer volop begroet wanneer ik van mijn werk thuiskom. Ik kan genieten van de momenten waarop ik met Sjors speel en hem als een dolle achter zijn bal aan zie rennen, die hij vervolgens met zijn lieve berenhoofd netjes weer terug komt brengen.

10. Het is…… weeeeeekend!
De maandag en dinsdag vind ik zelf altijd de zwaarste dagen. Wanneer je eenmaal op de woensdag zit is het alweer bijna vrijdag en de vrijdag is altijd een heerlijke dag. Nog een laatste dag bikkelen en dan genieten van het weekend. We zien het weekend helemaal niet meer als iets bijzonders, maar hoe fijn is het eigenlijk om gewoon twee dagen lekker vrij te zijn.

kleine dingen gelukkigNaast deze bovenstaande 10 simpele voorbeelden van kleine dingetjes die je gelukkig kunnen maken zijn er natuurlijk nog veel meer te bedenken, zoals:

♥ Lieve berichtjes van vrienden

♥ Een lekker ontbijtje of lunch

♥ Pizza of friet avond

♥ Een nieuw seizoen OITNB of PLL!… (nog beter in combinatie met pizza of friet avond)

♥ Jezelf er leuk uit vinden zien

♥ Je favoriete liedje op de radio horen en de volume knop een flinke draai geven

♥ De dag waarop het warm genoeg is om buiten te zwemmen en in je bikini te lopen

♥ De dag waarop je salaris wordt gestort

♥ Uit eten met vrienden of familie

♥ Een complimentje krijgen

 Welke kleine dingen maken jou gelukkig?