Wil jij op vakantie, maar je hebt geen geld? Geen probleem, want je kan nu je eicellen doneren in ruil voor een luxe vakantie. De grootste internationale Deense spermabank Cryos, protesteert met deze actie tegen de Deense wetgeving. Het is voor mannelijk donoren namelijk wel toegestaan om een flinke vergoeding te krijgen voor hun donatie, maar voor vrouwen niet. Vrouwen krijgen enkel het traject vergoed, maar geen extra bijdrage voor het afstaan de eicellen zelf. Cryos vindt dit belachelijk en probeert nu via een dochteronderneming over de grens, deze wet te omzeilen.

De vrouwen mogen hun eicellen anoniem afstaan of aan een specifiek koppel dat ze willen helpen. Voor de behandeling moeten zij vervolgens naar Spanje, Cyprus of Griekenland reizen. In Spanje bestaan er al vele commerciële vruchtbaarheidsklinieken waar meisjes vanaf hun 18de jaar mogen doneren. Er worden dan ook talloze studentes geworven die vervolgens een leuk zakcentje kunnen verdienen in ruil voor wat eitjes.

In Nederland is dit verboden. Wij hebben strenge regels m.b.t. tot eiceldonatie. Zo mogen vrouwen die via eiceldonatie een kindje willen, niet ouder zijn dan 45 jaar. In Spanje bestaat hier geen maximumleeftijd voor. In Nederland krijgt de eiceldonor, op medische- en reiskostenvergoeding na, ook geen geldbedrag of luxe vakantie aan vergoeding voor het afstaan van haar eicellen. In tegenstelling tot Spanje, zijn commerciële motieven in Nederland bij de wet verboden. Dit geldt hier overigens niet alleen voor eiceldonoren, maar ook voor spermadonoren.

eicel doneren

De vraag naar eicellen is in Nederland vele malen groter dan het aanbod. Door de soepele regels in het buitenland reizen veel stellen af naar landen zoals Spanje, waar wel 200 commerciële klinieken zitten met ruim voldoende eicellen.

Door leuke “wellness vakanties” aan te bieden, hoopt Cryos op meer donaties. Of dit een goede zaak is? Ik vind van niet. Ik vind dat zowel mannelijke als vrouwelijke donoren puur zouden moeten doneren voor het goede doel. Mensen helpen die geen kinderen kunnen krijgen. Ik vind het geen goede zaak om commercieel met dit soort dingen om te gaan. Kinderen moeten voortkomen uit liefde en niet om er geld of vakantie tripjes aan te verdienen.

Wat vind jij van commerciële donatie?

Bron foto 1
Bron foto 2