Wie er van ons niet helemaal goed is in plannen of af en toe gewoon een beetje sloom is, laat ik in deze blog maar achterwege, maar waar het op neerkomt, is dat we 9 van de 10 keer te laat zijn en ons vervolgens enorm moeten haasten. In deze haast en stress vergeten we dan allerlei dingen en zit alles tegen. Alsof het een soort van karma is die je op deze manier wil zeggen dat je het de volgende keer echt beter moet aanpakken wil je dat dit niet meer gebeurt. Het is namelijk te toevallig dat altijd wanneer je enorme haast hebt, precies dit soort dingen tegenzitten.

Alle stoplichten op rood en zes tractoren voor je wanneer je alle tijd van de wereld hebt, het gebeurt nooit! Het gebeurt alleen wanneer je ergens binnen 10 minuten moet zijn, waar je normaal gesproken 20 minuten over doet. Het voelt alsof de hele wereld samenspant om jou dwars te zitten. Ik kan me echt helemaal opvreten en rot irriteren wanneer we weer voor de zoveelste keer te laat gaan komen en alles dan tegenzit. In deze blog zal ik beschrijven wat er dan altijd, maar dan ook echt altijd, tegenzit op die momenten, oftewel: 10 Dingen die gebeuren als je haast hebt.

dingen die gebeuren als je haast hebt1. Outfit
Je had heel graag die ene leuke outfit aan willen doen, maar was even vergeten dat je die gisteravond net in was hebt gedaan en bent vergeten op te hangen. Enigszins geïrriteerd ga je voor je kast staan om te kijken wat je dan wel aan kan trekken, tot blijkt dat eigenlijk alles wat je leuk vindt bij die ene outfit in de wasmachine zit. Hoeveel kleren je ook hebt, je hebt helemaal niets om aan te trekken!

2. Alles is ineens verdwenen
Je hebt enorm je best gedaan om binnen 15 minuten te douchen, jezelf aan te kleden en op te maken, maar dan net wanneer je alleen nog maar even je spullen bij elkaar hoeft te pakken is alles ineens op mysterieuze wijze verdwenen. De sleutels, je telefoon en alle andere belangrijke dingen die je echt moet vinden voordat je de deur uit kan. Je weet zeker dat je ze gewoon op de tafel had neergelegd, maar in de haast en irritatie ben je nu zelfs in de vriezer aan het kijken omdat je het gewoon echt niet meer weet. Het is net alsof iemand op zo’n moment alles verstopt om je nog even lekker dwars te zitten.

3. Telefoon
Wanneer je je telefoon dan eindelijk hebt gevonden en open klapt om snel te kijken hoe laat het is, zie je tot je schrik dat het batterijtje bovenin je scherm nog maar een klein rood streepje met 10% aangeeft. Ik vind het altijd vreselijk irritant wanneer ik ben vergeten mijn telefoon op te laden en geen tijd meer heb om dat nog even te doen. Gelukkig hebben we sinds kort zo’n mobiele oplader, maar ja, wanneer ik haast heb vergeet ik deze vaak mee te nemen of kan het natuurlijk zelfs zo zijn dat ik ook deze ben vergeten op te laden.

4. Computer/WIFI/Internet
Je moet nog heel snel even iets opzoeken en afmaken, want dat ene mailtje moet er echt voor 10 uur uit. De computer start op, maar ergens gaat er iets mis. Je krijgt een foutmelding bij het openen van de internetpagina, met de melding dat je maar even moet checken of je kabel of wifi er uit ligt. Aaaaarggggg! Na inmiddels voor de 4de keer de router aan en uit gezet te hebben heb je het helemaal gehad. De computer begint daarnaast net met de 25 updates die je al die tijd hebt lopen uitstellen.

dingen die gebeuren als je haast hebt5. Vergeten of je iets wel gedaan hebt
“Hebben we de kookplaat wel op slot gezet?”, vraagt Scarlet terwijl we inmiddels net zo’n 10 minuten van huis zijn. Poes wandelt nog wel eens over het aanrecht en regelmatig hoor je dan een piepje omdat we de kookplaat zijn vergeten op slot te zetten. Dit is één van de, net zoals “heb ik de deur wel op slot gedaan”, standaard vervelende gedachte die door je hoofd gaat, omdat je gewoon door de haast en stress niet meer 100% zeker weet of je dit nou wel of niet hebt gedaan. Je weet het 90% zeker, maar net die andere 10% blijft zo erg in je hoofd hangen dat je niet anders kan dan maar weer omdraaien en terug gaan naar huis om het te checken.

6. Stoplichten
Vroeger dacht ik er mannetjes waren die de stoplichten bedienden en op dagen zoals deze moet dat haast wel het geval zijn. Iemand die expres dat stomme stoplicht, net wanneer jij aan komt rijden, op rood laat springen. Dat gebeurd niet één keer, nee, alle stoplichten die je tegenkomt hebben het vandaag op je gemunt en laten je graag nog even 5 minuten langer wachten.

7. Tractoren of hele slome auto’s
Iets waar ik me heel erg aan kan ergeren, misschien nog wel meer dan een rood stoplicht, is een hele slome auto voor me wanneer ik haast heb. Van die bestuurders die 50 rijden waar je 80 mag en de weg zo is gemaakt dat je niet kan inhalen. Wie stuurt die mensen de weg op wanneer je haast hebt? Ik heb een hekel aan bumperklevers en mensen die gevaarlijk rijden, maar bij dit soort mensen op deze momenten, zou ik ze het liefst van de weg af willen rijden.

8. OV kaart leeg
Je hebt nog 5 minuten om de trein te halen. Dit zou je kunnen halen, mits je niet net bedacht dat je ov kaart leeg is en je hem nog moet opladen. Je sluit aan in één van de rijen voor het NS-oplaadpunt waar nog twee wachtenden voor je zijn. Bij het apparaat staat een vrouw van 80 die geen flauw benul heeft hoe ze überhaupt iets uit die machine moet halen. Je hoort de trein aankomen en twee minuten later gaat het fluitje af…. De trein vertrekt, nog één wachtende voor je…

dingen die gebeuren als je haast hebt9. File of vertraging
Eén van de ergste dingen die je kan overkomen wanneer je haast hebt is toch wel file of vertraging. Je bent net de eerste 10 minuten lekker op weg en dan zie je in de verte al vaag boven de weg een bord met “50” flikkeren. Je hebt al zo’n donker vermoeden en dat wordt bevestigd wanneer alle auto’s voor je vaart minderen en uiteindelijk stil staan. Je belandt in een file en je hebt geen idee waarom of hoe lang het nog gaat duren. Altijd wanneer Scarlet en ik haast hebben belanden we in zo’n vreselijk irritante file. Je weet dat je al te laat bent, maar met die file er ook nog eens bij is het horror verhaal helemaal af. De paniek en irritatie slaan bij ons dan lichtelijk toe. Dit geldt natuurlijk ook voor die geweldige treinen die hier nogal eens wat vertraging hebben of gewoon ineens helemaal niet blijken te rijden.

10. Supermarkt
Even snel een broodje bij de winkel halen, omdat je in de haast uiteraard geen tijd meer had om iets van huis mee te nemen. Wanneer je met je plastic zakje met daarin 2 broodjes en een flesje sap bij de kassa aan komt lopen, stuit je op een lange rij. Er is maar één kassa open en net bij die ene kassa die open is, moet iedereen wachten omdat meneer is vergeten het fruit af te wegen of er een bepaalde code opgezocht moet worden. Als dit nog niet erg genoeg is, kan het ook nog zo zijn dat die broodjes die net in het zakje zaten, eerst nog even afgebakken moeten worden: “Ze zijn over 10 minuutjes klaar mevrouw”…..  Oké, dan maar die zachte, muffe witte puntjes mee.

 Herken jij bovenstaande punten? Wat gaat er bij jou vaak mis?