Liever praten of luisteren? Alleen of in een groep? Verlegen of gewoon introvert? De meeste mensen willen graag extravert zijn omdat je dan sociaal en “normaal” bent, maar ben jij wel zo extravert? Na het opsommen van alle onderstaande punten weet ik wel zeker dat ik dat in ieder geval niet ben. Voor mij niet heel verrassend, maar voor sommigen misschien wel. Introverte mensen worden vaak afgeschilderd als saai, depressief of verlegen. Onterecht, want je niet per se in een groeps- gesprek of activiteit willen mengen houdt niet per se in dat je saai of verlegen bent. Geloof me, ik kan er over meepraten 😉

Extraverte en introverte mensen hebben letterlijk en figuurlijk een andere manier van denken en geen van beiden is goed of fout. Uit vele jaren van (hersen)onderzoeken blijkt dat het brein van beiden verschillend denkt en werkt. In deze blog beschrijf ik tien tekenen waarin introverte mensen zich zullen herkennen.

Ben ik introvert

Kletspraatjes vind je maar niks
Je vindt het lastig om over hele algemene kleine dingetjes te praten. Op feestjes of in groepen stap je dan ook niet zo snel op iemand af om een gesprek te openen. Ik moet zeggen dat ik mij hier best wel in herken. Ik vind het lastig om over kleine dingetjes te praten zoals bijvoorbeeld: “Hoe was je werkdag?” Je zal mij dan hoogst waarschijnlijk niet veel meer horen zeggen dan: “Ja, wel prima”. Ik zal nooit snel uit mijzelf vertellen hoe iets is gegaan of hoe mijn dag is geweest. Uit ervaring weet ik dat dit voor anderen best irritant kan zijn of kan overkomen alsof je geen interesse in- of behoefte hebt aan die persoon. Het is soms lastig uit te leggen dat het niet aan die persoon ligt en je ook niet chagrijnig of iets dergelijks bent. Soms zie ik mensen zonder enige moeite van de ene naar de andere persoon stappen om een gesprek starten. Ik weet vaak gewoonweg niet eens waar ik over zou moeten praten. Het voelt voor mij ook heel erg nep om dit dan maar te doen terwijl het dan eigenlijk over dingen gaat die er voor mij niet echt toe doen.

Je voelt je alleen in een grote menigte
Wanneer je je alleen voelt in een grote menigte, dan is er een kans dat jij introvert bent of in ieder geval introverte trekken hebt. Je alleen voelen is vervelend, maar je alleen voelen in een groep van 100 mensen is nog vervelender. Ik kan me goed vinden in dit gevoel, want zoals ik hierboven al beschreef, is het soms lastig om een gesprek te starten met iemand of over een willekeurig onderwerk te praten. Er kunnen wel honderd mensen in een kamer staan, maar wanneer je te introvert bent om een gesprek te starten en geen connectie voelt, kan je je alsnog behoorlijk eenzaam voelen, zelfs in een groep met honderd mensen.

Netwerken geeft je een gevoel van nepheid
Netwerken kan soms heel effectief en belangrijk zijn voor je carrière, maar ook dit is erg lastig voor je. Het voelt nep om gewoon een gesprek met iemand aan te knopen, ook al is het voor een goed doel. Netwerken is inderdaad niet helemaal mijn ding. Eigenlijk helemaal niet mijn ding. Sommige mensen lijkt dit zo makkelijk af te gaan, maar ik ben er gewoon niet goed in. Het voelt nep om interesse te tonen, terwijl het einddoel eigenlijk alleen maar eigen belang is.

Ben ik introvertJe bent snel afgeleid
In een omgeving met veel prikkels ben je snel afgeleid. Ik zou juist verwachten dat het tegenovergesteld is, maar aan de andere kant kan ik het zeker beamen. Ik ben namelijk erg snel afgeleid in een drukke omgeving. Het is wel grappig dat dit vroeger heel anders was. Je moest veel moeite doen om mij af te leiden van datgene waar ik mee bezig was. Nu voelt het al snel chaotisch wanneer ik te veel dingen moet doen. Ik vind het ook steeds lastiger om meerdere dingen tegelijk te doen.

Niks doen geeft je geen gevoel van nutteloosheid
Voor sommige mensen voelt niks doen als verspilde tijd. Jij hebt hier helemaal geen last van en vindt het juist fijn om even niks te doen en tot rust te komen. Scarlet en ik zijn wat dat betreft inderdaad het tegenovergestelde van elkaar. Ik vind het heerlijk om gewoon even lekker te zitten en niks te doen. Ik kan ook gewoon een half uur op de bank zitten, terwijl ik dan simpel een beetje voor me uit kijk en over allerlei dingen nadenk. Scarlet kan dit helemaal niet en voelt zich dan juist een niksnut. Het liefst besteedt ze haar tijd zo nuttig mogelijk.

Praten voor een groep van 100 mensen vind je minder eng dan met diezelfde mensen moeten napraten
Je vindt het minder enger om tegen één grote groep mensen te praten dan zelf in die grote groep te moeten staan en te kletsen. Ik moet zeggen dat beide opties me niet heel erg aanspreken, maar ik kan me wel voorstellen dat het makkelijker is om voor een groep mensen iets te vertellen omdat je dan zelf een duidelijke boodschap kan overbrengen. Dit is anders dan wanneer je met 100 verschillende mensen gesprekjes moet houden.

Je zit in de trein het liefst apart van mensen
In openbare gelegenheden zit je het liefst ergens alleen zodat je weg kunt wanneer jij wilt en zo min mogelijk kans hebt om aangesproken te worden. Wanneer ik alleen met de trein moet reizen, plof ik het liefst neer op een tweepersoons bankje. Hoe asociaal het ook is, mijn tas krijgt de plek naast mij. Het liefst zit ik namelijk gewoon lekker alleen zodat ik kan doen wat ik wil.

Je pakt niet graag je telefoon op
“Don’t call us, we call you”.… Je vindt het niet heel erg prettig om gebeld te worden en neemt liever zelf het initiatief wanneer jij daar behoefte aan hebt. Nog een bekende, want ik heb echt een hekel aan telefoneren. Hoewel ik op mijn werk veel aan de telefoon hang en de hele dag door gebeld word, heb ik er privé toch wat meer moeite mee. Op mijn werk weet ik wat mijn taak is, waarvoor de mensen bellen en wat ik de mensen moet vertellen. Privé is dat toch net iets anders. Toen Scarlet nog met de auto naar haar werk ging, belde ze me altijd op de terugweg naar huis. In het uur dat ze terug moest rijden, vaak ook nog eens met veel files, verveelde ze zich dan. Erg lief, maar ik had helemaal geen zin om een half uur over koetjes en kalfjes te kletsen terwijl we elkaar zo alweer thuis zouden zien. Gebeld worden door een onbekend nummer vind ik het allerergste. Zij zullen het moeten doen met de voicemail.

Ben ik introvertJe denkt meer dan je praat
Je vindt het over het algemeen fijner om naar iemand te luisteren die praat, dan dat je actief deelneemt in een gesprek. Je hebt mensen die heel erg goed en heel erg veel kunnen praten, en je hebt mensen die het helemaal prima vinden om te luisteren naar de mensen die zoveel praten. Ik behoor denk ik tot die laatste categorie, al wisselt het wel in welke stemming ik verkeer. Ik vind het fijner om naar mensen te luisteren, ze te observeren en na te denken over wat ze zeggen.

Je wordt regelmatig verlegen genoemd, terwijl je dat niet per se bent
Je wordt vaak afgeschilderd als verlegen en mensen zeggen dat het tijd wordt dat je eens uit je schulp kruipt. Er zijn natuurlijk genoeg mensen die heel erg verlegen zijn of zichzelf minderwaardig voelen en daardoor ook wat stiller zijn. Toch is introvert zijn niet hetzelfde als verlegen zijn. Iemand die introvert is denkt bijvoorbeeld liever eerst na over een gesprek en geeft vervolgens pas zijn of haar mening. Dat je je op dat moment niet direct mengt in een gesprek, wil niet gelijk zeggen dat je per se verlegen bent, niet durft te praten of onzeker bent over jezelf. Introverte en extroverte mensen denken en reageren gewoon heel anders.

Dit waren een aantal tekenen waaruit kan blijken dat je introvert bent. Ik ben natuurlijk erg benieuwd of jij jezelf meer extrovert of introvert vindt na het lezen van deze blog en in welke van bovenstaande punten jij jezelf herkent. Laat het ons weten in de comments!


liefs joyce