Op de vraag: Ben jij een avondmens of ochtendmens? kan ik vrij duidelijk antwoorden dat ik een avondmens ben. Ik weet dit omdat ik tegen het einde van de dag altijd meer zin krijg om dingen te doen. Ik beland hierdoor ook altijd te laat in bed. Iedere dag neem ik mezelf weer voor om vroeger naar bed te gaan en iedere dag raakt mijn hoofd het kussen niet voor 23:00 uur. Dat klinkt niet zo laat, maar wel als je iedere ochtend voor 7:30 uur moet opstaan. Ik heb trouwens geen moeite met opstaan en ben ook niet sloom of chagrijnig in de ochtend. Ik ben van huis uit zelfs gewend om vroeg op te staan. Uitslapen betekende bij ons thuis vroeger tot maximaal 9 uur in bed liggen. Of je een avondmens of ochtendmens bent is genetisch bepaald.

Toch kan ik mezelf een avondmens noemen omdat ik wel een stuk actiever, creatiever en enthousiaster ben in de avond. Sinds we onze blog zijn gestart werken we er bijna iedere avond aan. We hebben dan al de hele dag gewerkt. Dat lukt ons vooralsnog, omdat we beiden avondmensen zijn. Het is wel erg vermoeiend en soms, als we het weer eens presteren om na 00:00 uur naar bed te gaan, een tikkeltje te zwaar, maar we genieten ook van het productief bezig zijn in de avond.

avondmens of ochtendmensOf je een avondmens of ochtendmens bent, wordt deels genetisch bepaald. Je kunt daar dus vrij weinig aan doen. Ook kan je zelf de nodige acties ondernemen om te zorgen dat je ook in de ochtend (als je een avondmens bent) wat actiever wordt. Het is ook zo dat het kan wijzigen naarmate je ouder wordt. Als kind ben je in de meeste gevallen altijd een ochtendmens, terwijl dit rond de puberteit vaak verandert naar avondmens.

Daarnaast zijn er allerlei karaktereigenschappen en capaciteiten die je meer of minder kunt toeschrijven aan avond- en ochtendmensen. Ik ben op zoek gegaan naar de eigenschappen die passen bij avondmensen en ochtendmensen en heb ze hieronder voor je op een rijtje gezet.

Avondmensen

 • Je bent creatief
 • Je bent een beetje impulsief
 • Je neemt sneller risico’s
 • Je blijft bij je eigen ideeën en opvattingen
 • Je bent zelfstandig
 • Je snurkt waarschijnlijk weleens

HERKENBAAR?
Douch je liever ‘s avonds zodat je ‘s morgens nog wat langer in bed kan blijven?
Je hebt regelmatig ‘s morgens geen tijd om lunch klaar te maken.
Je drukt gemiddeld zo’n 200 keer op de snooze knop.
Je eet je ontbijt op de fiets, in de auto of in het OV.
Je praat ‘s morgens liever niet te veel

avondmens of ochtendmensOchtendmensen

 • Je houdt van concrete info
 • Je bent rationeel ingesteld
 • Je bent een beetje introvert
 • Je doet bijna nooit iets impulsief
 • Je hecht veel waarde aan wat andere mensen van je vinden
 • Je hebt meer kans op een succesvolle carrière
 • Je bent niet zo flexibel
 • Je werkt niet goed in ploegendienst

HERKENBAAR?
Je gaat ‘s morgens graag snel naar buiten
Als je wekker gaat, spring je er bijna direct uit. Yes, een nieuwe dag!
Je gaat graag op tijd naar bed zodat je ‘s morgens weer fris en fruitig bent.
Je bent dol op het zien van de zonsopgang
Je houdt van een rustig en uitgebreid ontbijt.
Je wordt iedere ochtend automatisch op een vast tijdstip wakker.

avondmens of ochtendmens

Zoals ik in de inleiding al schreef ben ik vooral een avondmens, al twijfel ik aan de snurk eigenschap. Volgens mij doe ik dat niet 😉 Joyce is absoluut een avondmens. Toen ik haar leerde kennen was ze echt enorm van het uitslapen. Voor haar betekende uitslapen tot zo’n 12:00 uur in bed liggen. Ik kon dat helemaal niet. Het voelt ook zo zonde om de helft van de dag zo weg te slapen. Ook maakt lang blijven liggen me vaak slomer, iets wat ik helemaal niet fijn vind.

Toen ik klein was, was ik inderdaad net zoals de meeste kinderen een echt ochtendmens. Inmiddels, jaren later, moet ik mezelf toch echt overplaatsen naar het vakje “avondmens”. Rond mijn puberteit verlegde ik mijn dag- en nacht ritme al. Overdag veel slapen en ‘s nachts allerlei dingen doen. Nu ik met Scarlet samenwoon en een vaste baan heb kan ik dat niet meer maken, maar nog steeds voel ik me ‘s avonds actiever dan overdag. Vooral de snooze knop klinkt me bekend in mijn oren. Ik vind het vreselijk om ‘s ochtends vroeg mijn bed uit te komen. In de zomer gaat dit beter, maar de winterperiode….. -Joyce

avondmens of ochtendmens

Ik denk dat ik als kind een beetje beiden was. Ik werd namelijk wel echt actiever en creatiever in de loop van de avond, maar ik stond tegelijkertijd direct naast mijn bed als de wekker ging. Ik ben benieuwd wat jij voor mens bent en in welke van bovenstaande eigenschappen en situaties jij je herkent.

 Ben jij een ochtendmens of avondmens?