Ik was “allerlei ziektes” negatief… en dat is positief! Eindelijk, na weken wachten en tig telefoontjes ontvingen we de bloeduitslag per mail. Hallelujah, we waren even bang dat er iets met mijn bloed aan de hand zou zijn omdat het zo lang duurde. Met deze info en “goedkeuring” kunnen we nu verder richting de spermabank in Denemarken, althans als we daarvoor kiezen.

En daar zit hem op moment de crux, want dat weten we nog niet. We hebben na zelf een mail te hebben gestuurd aan de donor die we de vorige keer hebben ontmoet, een mail terugontvangen. Hij heeft het idee dat hij op ons tempo moet werken en dat vindt hij niet prettig. Maar dat is toch raar, gaat er door mijn hoofd? Wij plaatsen een oproep, hij bood zich aan en nu moeten wij naar zijn tempo werken?

Natuurlijk wil je weten of er een klik is tussen de donor en de moeders, maar die klik ervaar je bij een ontmoeting wel of niet. Die klik ervaar je niet weken later ineens anders. Misschien is de donor een man die graag rustig en lang over zaken nadenkt, maar toch komt dan telkens weer die donatie in mijn hoofd bij het 22-jarige meisje dat aangaf bewust vrijgezel te willen blijven. Of heeft die ervaring ervoor gezorgd dat hij nu bedachtzamer is? Wij willen verder, maar hij heeft geen haast. Hebben wij wel haast dan? Een goede vraag, want met kinderen moet je natuurlijk geen haast hebben.

Ik weet niet of het haast is of dat het gewoon is dat we graag duidelijkheid hebben. Het is niet dat we morgen al met hem willen zaadswoppen, het is meer dat we graag willen weten hoe hij ertegen aan kijkt zodat wij in ons hoofd ook verder kunnen denken, kunnen bedenken wat wij willen van hem, wat wij willen weten van hem en ga zo maar door.

scarlet hemkes
Nu kunnen we niets, omdat ik geen dagen ga nadenken over iemand die ons wellicht afwijst. We kunnen niet verder met een andere donor, want dat vind ik niet netjes én we kunnen niet verder met de Deense donorbank, omdat ik in eerste instantie hoopte toch iemand in Nederland te vinden en hem leek ons wel wat.

Wellicht worden we ook boos en geïrriteerd omdat WIJ graag met hem verder willen, maar hij minder enthousiast lijkt. En hoe zorg je ervoor dat je minder gekwetst wordt, minder teleurgesteld raakt, door je vooraf al af te zetten tegen iemand, heel simpel eigenlijk. Ik weet niet wat het is, wat er speelt, wie juist handelt. We hebben hier geen ervaring mee. We doen ons best en meer kunnen we niet doen.

Tijd om terug te mailen? Of zullen we ook even wachten, om te laten zien dat we niet te gretig zijn. Joh, het lijkt wel écht daten!

Na uiteindelijk samen besloten te hebben een nieuwe afspraak te maken om elkaar nog wat beter te leren kennen, begon ik me af te vragen of hij wel écht betrouwbaar was. Want hoe vreselijk eng en dramatisch zou het zijn als het kind wordt geboren en de donor ineens zegt dat hij de vader is en een rol in de opvoeding eist. Daar sta je dan met je lullige donor-contractje waarvan hij dan zegt nooit zelf die handtekening te hebben gezet. In onze eerste afspraak reageerde hij al niet echt enthousiast op het ondertekenen van een contract. Mijn besluit staat vast, als hij verder met ons wil en wij verder met hem willen, zal hij akkoord moeten gaan met het tekenen van het donor-contract bij een notaris.

Nog voordat we de afspraak hadden, die dit keer bij ons thuis zou plaatsvinden, mailde ik hem:

Hai xxx!

Nog even een mailtje tussendoor…

In ons eerste gesprek reageerde je niet echt enthousiast op het ondertekenen van een donor-contract. Ik ben benieuwd hoe je hier nu tegenover staat en of je wel bereid bent om een donor-contract te ondertekenen bij de notaris. Dit is voor ons namelijk écht een vereiste. Dit is niet alleen voor ons, maar ook voor jou een extra zekerheid en daarmee ook in het belang van het toekomstige kind.

we horen graag van je .

Groetjes,
Scarlet & Joyce

donorcontract
Die avond ontving ik een e-mail terug waarin hij aangaf het niet prettig te vinden dit bij een notaris te moeten doen. Dit had volgens hem geen meerwaarde en het had iets met zijn privacy te maken. Opnieuw mailde ik hem terug. Ik voelde me sterk door zo voor mijzelf en het toekomstige kind op te komen.

Hai xxx,

Dank voor je e-mail. Er is een meerwaarde aan het ondertekenen van het donor-contract bij een notaris. Ik heb dit ook besproken met een advocate en dit is mij door haar geadviseerd. Daarbij vind ik zelf dat je dit soort levensbelangrijke zaken netjes op papier bij een notaris moet kunnen vastleggen, zéker als je elkaar nauwelijks kent. Een notaris werkt daarnaast vertrouwelijk en heeft een zwijgplicht over wat zijn cliënten aan hem toevertrouwen.  Ik begrijp niet zo goed waarom je een vergelijking maakt met de vorige keer waarbij het ondertekenen van het donorcontract zonder tussenkomst van een notaris je goed beviel. Dit contact liep toch  helemaal mis en uit deze donatie is toch geen kindje voortgekomen?

Ik zou het spijtig vinden als, enkel om het zetten van een handtekening bij een notaris, de donatie niet door kan gaan, echter wanneer jij hier absoluut op tegen bent, zij het zo en scheiden hier helaas onze wegen.

Groeten, 
Scarlet & Joyce

Hij mailde die middag al terug, dat hij er dan toch van af zag, aangezien hij vond dat je elkaar juist moet leren kennen zodat je elkaar kan vertrouwen en dat je niet een notaris in de arm moet nemen omdat je elkaar nauwelijks kent.

donorcontract
Wellicht was ik het een aantal jaar geleden nog helemaal eens geweest met deze woorden. Nu ben ik wijzer en vele ontmoetingen met leugenaars verder en kan ik hierin niet meer naïef handelen. Ik ben ruim een jaar lang met een meisje omgegaan waarvan ik dacht dat ik haar kende, kon vertrouwen, terwijl uiteindelijk het merendeel van wat ze me had verteld gelogen bleek te zijn. Ik heb gemaild met vrouwen die later mannen bleken te zijn. Ik ben bedrogen door mensen die me dierbaar waren. Je denkt toch niet dat ik me door iemand laat besodemieteren als het gaat om een kind? Hell no! Al zou ik hem al drie jaar kennen, nog steeds zou ik willen dat het contract wordt ondertekend bij een notaris. Als het aan mij lag, bij drie verschillende notarissen.

Hier eindigde de mailwisseling, hier eindigt het contact. We kunnen weer opnieuw beginnen. Maar in plaats van dat we ervoor kiezen verder te gaan met de Deense Donorbank, hebben we toch een nieuwe oproep geplaatst.