Lesbiennes en homo’s oordelen negatiever over hun woonbuurt dan heteroseksuele mannen en vrouwen. Ook ervaren ze meer overlast van rondhangende jongeren en van buurtbewoners, en voelen ze zich onveiliger in hun woonomgeving. Dat heeft het CBS vandaag bekendgemaakt.
Vooral homoseksuele mannen ervaren minder sociale samenhang
Lesbiennes en homo’s zijn minder positief over de sociale samenhang in hun buurt dan heteroseksuelen. Het maakt daarbij niet uit of ze in een grote stad of in een dorp wonen. Ze ervaren minder vaak een goede balans van bewoners van verschillende leeftijden en achtergronden. Homoseksuelen hebben naar eigen zeggen minder contact met buurtbewoners, voelen zich iets minder thuis in de buurt, en ervaren er minder saamhorigheid en prettige omgang. Ook geven homo’s naar verhouding meer aan dat de mensen in de buurt elkaar nauwelijks kennen. Een derde van hen vindt dit, tegen minder dan een kwart bij de heteromannen en -vrouwen.
Lesbiennes hebben meeste overlast van rondhangende jongeren en van buurtbewoners
Homoseksuelen, en vooral lesbiennes ervaren duidelijk vaker buurtoverlast dan heteroseksuelen. In 2013 gaf bijna één op de tien lesbiennes aan veel overlast te hebben van rondhangende jongeren en van buurtbewoners. Dit is vrijwel het dubbele van het aandeel hetero vrouwen dat hiervan last heeft. Ook homoseksuele mannen ervaren meer overlast van jongeren en buurtbewoners dan hetero mannen.
Homo’s voelen zich onveiliger in hun woonbuurt dan heteroseksuele mannen
Het minder positieve oordeel van homoseksuelen over de leefbaarheid van de woonbuurt gaat gepaard met een negatievere beleving van de veiligheid. Zo gaf 22 procent van de homo’s in 2013 aan zich wel eens onveilig te voelen in de eigen buurt, tegen 14 procent van de heteromannen. Van de lesbiennes voelt weliswaar een kwart zich wel eens onveilig in de buurt, maar zij verschillen daarin niet heel veel van heterovrouwen.
Bekend is dat de onveiligheidsgevoelens onder vrouwen groter zijn dan onder mannen. Verder blijkt uit de eerder dit jaar door het CBS uitgebrachte Veiligheidsmonitor dat homoseksuelen zich ook vaker respectloos behandeld voelen en dat dit gepaard gaat met meer onveiligheidsgevoelens. Daarnaast worden ze ook vaker slachtoffer van criminaliteit, waaronder geweld.
Bron: CBS.nl & Nu.nl
Photo Credit: Purple Sherbet Photography via Compfight cc
7 Comments
Tjitske Anna
Zo jammer dat niet iedereen zich gewoon veilig voelt in zijn of haar buurt.
Romy
Voelen jullie je wel eens onveilig (in jullie buurt) ?
Tim Traas
Het is vreselijk dat mensen zich onveilig voelen in deze tijd. Zeker in zijn eigen buurt.
Lara
Ik vind het best wel erg dat zelfs in Nederland mensen zich niet veilig voelen in hun beurt, het maakt toch niet uit op welk geslacht je valt!
Jill
Ervaren jullie dat zelf ook zo?
Melissa
Het is eigenlijk wel heel erg dat je je zelfs niet veilig kan voelen in Nederland terwijl dit toch een van de veiligste landen in de wereld is. Zelf voel ik mij niet onveiliger omdat ik lesbi ben. Wel merk ik dat er helaas nog steeds gediscrimineerd word.
Astrid
Mijn vriendin en ik wonen in Amsterdam in een buurt waar ook veel allochtonen wonen. Wij gaan gerust hand en hand door de buurt en uiten onze affectie naar elkaar gewoon openlijk. We hebben nog NOOIT een negatieve reactie gekregen of ons onveilig gevoeld. Juist leuke reacties van jongeren als: “wat een mooi stel, jullie zijn echt verliefd op elkaar hè.” Slecht een keer een oudere man die schrok toen we elkaar een kus gaven, maar dat was juist wel grappig.
Ook wel eens zo’n opmerking als: ‘nog een man nodig?’ Maar dan maken we gewoon een grapje. (Ik vind het altijd leuk om te zeggen dat we ze drogeren en hun zaad stelen en vervolgens in een donker steegje dumpen haha)
Maar bij ons dus helemaal ok in de buurt!