Een aantal dagen geleden plaatsten wijzelf nog een foto van ons op Instagram terwijl we elkaar zoenden. Geen moment hebben we getwijfeld om deze foto te plaatsen of erbij nagedacht dat dit wellicht grensoverschrijdend zou kunnen zijn. Misschien moeten we hier vanaf nu wel over na gaan denken, aangezien de 28-jarige Carlotta Trevisan aardig in de problemen kwam toen zij in mei een foto op Facebook plaatste van twee zoenende vrouwen. Ze plaatste deze foto omdat ze haar steun wilde betuigen vanwege de International Day Against Homophobia and Transphobia.

Op de foto kreeg ze naast positieve reacties, een stroom aan negatieve reacties. Mensen vonden de foto walgelijk en vonden het niet oké dat ze deze online plaatste in verband met kinderen die ook meekeken. Kinderen moesten hiertegen beschermd worden! Waarschijnlijk hebben meerdere mensen melding gemaakt van de foto, want volgens Carlotta kreeg zij kort hierna bericht (volgens De Telegraaf werd ze zelfs gebeld door Facebook?! yeah, right..) door Facebook met het verzoek de foto van haar pagina te verwijderen. Carlotta weigerde de foto echter te verwijderen omdat zij niet vond dat de foto de huisregels omtrent naaktheid en pornografie overschreed.

“Wat was er zo schadelijk aan deze foto, terwijl je zoveel foto’s als deze eenvoudig kunt vinden via Google?’ “Hoe kan 1 foto zoveel emoties oproepen?” aldus Carlotta op de website The Local.  Kort hierna werd haar profiel gedeactiveerd door Facebook. Carlotta weigert een nieuw profiel aan te maken en strijdt nu voor het heropenen van haar originele Facebook pagina.

zoenende vrouwen verboden facebook
Omdat wij dit alles maar een raar verhaal vonden, vroegen we ons af in hoeverre dit hele verhaal kloppend is. Na wat online zoekwerk lazen we via Huffington Post een officiële reactie van Facebook. De waarheid zal wellicht ergens in het midden liggen…? Wij plaatsen in ieder geval met trots nog even een zoenende foto van onszelf.