Heb ik ADD? Deze vraag stel ik mezelf sinds een aantal weken. Waarom ik twijfel of ik ADD heb lees je in dit verhaal. “Begin vast aan je nieuwe blog?”, zegt Scarlet die als eerste met de dame meeloopt. Ik zou me het laatste halfuur toevoegen aan het gesprek en tot die tijd in de wachtkamer wachten met de laptop en het VT Wonen magazine om mezelf te vermaken. Even hier kijken, daar kijken, Facebook checken, door Instagram scrollen. Ik merk dat ik me nergens echt op kan focussen. Ik voel me rusteloos, wil van alles doen, maar kan me nergens echt toe zetten. Ik voel nauwelijks de rust om op die stoel te blijven zitten.
Toen we een tijdje geleden op visite waren bij een vriend en we het kregen over zijn ADD, ging er bij Scarlet een lampje branden. “Ik denk dat ik weet wat jij hebt!”, zei ze gekscherend, terwijl we terugliepen richting de auto. Beiden zijn we helemaal niet van het labelen, maar wat hij vertelde kwam zo ontzettend overeen met de dingen waar ik zelf tegenaan loop. Het moeite hebben met plannen en contacten onderhouden, dromerig en afwezig zijn, dingen vaak vergeten, snel afgeleid zijn…. en ga zo maar door.
Als klein kind kon ik me altijd best goed concentreren in de klas, maar naarmate ik meer richting puberteit ging, kwam hier verandering in. Ik kon me slecht focussen en was in mijn hoofd constant bezig met allerlei andere zaken dan schoolwerk. Terwijl ik toch best goed kon leren, daalden mijn cijfers enorm voor de vakken waarvoor er minder interesse was.
De afgelopen dagen heb ik een beetje rond zitten struinen op het web en wat informatie verzameld. Aangezien ik denk dat ieder persoon wel overeenkomsten heeft met bepaalde psychische aandoeningen, heb ik samen met Scarlet meerdere lijstjes doorgenomen en een zelftest gedaan om te kijken of de kenmerken niet ook gewoon bij haar overeenkwamen. Dit was niet het geval. Waar bij haar slechts een paar kenmerken overeenkwamen, kon ik zo goed als elk lijstje volledig aanvinken.
ADD is een subtype (type 2: het overwegend onoplettende type) van het bekende ADHD. Je weet wel, van ‘die kinderen’ die de hele dag hyperactief rond rennen en schreeuwen en waarbij je direct lekker oppervlakkig denkt: “Aaah, daar heb je weer zo’n ADHD’er!”. Een diagnose die deze kinderen tegenwoordig misschien net iets te snel en te vaak krijgen? In diverse media wordt het soms een soort modeverschijnsel genoemd. Tegenwoordig krijgen alle net iets te drukke kinderen dit label al snel opgeplakt, waarna ze vervolgens volgestopt worden met Ritalin. In Nederland slikken meer dan 125.000 kinderen Ritalin, dat is 4,5 procent van de kinderen tussen de 6 en 18 jaar. In tien jaar tijd is dit een toename van maar liefst 400 procent!
Zoals je ziet, mist ADD de H van het hyperactieve. Had ik die H maar, dan was ik een stuk productiever geweest in mijn leven 😉 Waar mensen met ADHD vooral extern druk zijn, zijn mensen met ADD vooral intern druk. Druk in het hoofd dus. Constante wisselingen van gedachten, waardoor het focussen vaak erg lastig is.
Hieronder een lijst met de meest voorkomende kenmerken van ADD:
-
- moeilijk concentreren
- erg vergeetachtig
- snel ergens op uitgekeken
- druk in het hoofd
- stemmingswisselingen/ depressiviteit
- perfectionistisch
- moeite met het onderhouden van relaties en vriendschappen
- graag op de achtergrond
- goed gevoel voor humor 😉
- erg gevoelig en emotioneel betrokken
- snel geestelijk overprikkeld
- moeite met opbrengen van motivatie/ uitstelgedrag
- bruisen van ideeën en plannen, maar er niet aan beginnen of het niet afmaken
- bij interesse ergens volledig in opgaan
- een eigen kijk op de wereld
- moeite hebben met het laten zien van gevoelens
Hoewel er voornamelijk onderzoek wordt gedaan naar ADD bij mannen en kinderen, blijkt het juist ook heel veel voor te komen bij (volwassen) vrouwen. De diagnose wordt alleen pas laat gesteld, omdat het goed wordt verhuld door trucjes die door de jaren heen zijn bedacht en doordat de kenmerken van ADD ook vaak voorkomen bij andere psychische problemen, zoals depressie en persoonlijkheid problematiek.
Ik ben benieuwd of dit mij zo ook het geval is. Gedurende mijn hele leven heb ik vele diagnoses naar mijn oren geslingerd gekregen, van allerlei fobieën tot aan een dysthyme stoornis. Wat nou als alles te herleiden is naar simpelweg één diagnose: ADD.
De oorzaak van ADD ligt volgens alle stukken die ik heb gelezen zowel bij een (erfelijke) neurobiologische stoornis, als bij omgevingsfactoren. De neurotransmitter dopamine (geluksstofje) die we normaal gesproken allemaal bezitten, is bij mensen met ADD beperkter aanwezig, waardoor de communicatie in het brein niet helemaal lekker verloopt en je moeilijk tot activiteit kunt komen. Het vaak voorgeschreven middel Ritalin zorgt voor de afgifte van dopamine en noradrenaline en heeft daarmee een stimulerende werking.
Dus ja, en nu dan? Als ik alle online verhalen en zelf diagnose tests moet geloven, heb ik er een nieuw label bij, maar heb ik er iets aan? Om het zeker te weten zou ik opnieuw allerlei testen moeten doen om het officieel in mijn paspoort te laten stempelen, zodat ik vervolgens een recept voor wat Ritalin kan aanvragen? Wil ik dat? Om heel eerlijk te zijn zit ik niet echt te wachten op een nieuw stapeltje testjes en naar wat ik heb gelezen is Ritalin nou ook geen heerlijk makend middeltje. In veel gevallen geeft het veel vervelende bijwerkingen.
Tegelijkertijd zou het natuurlijk ook zot zijn om de komende jaren onder te presteren en een negatievere stemming dan nodig te hebben, als iets als Ritalin dat grotendeels op kan lossen. Wat te doen? Zal ik hierover eens contact opnemen met mijn huisarts? Het met een psycholoog of psychiater bespreken? Een test laten doen? Of gewoon alles laten voor wat het is, deze kennis meenemen als wijze bagage en ‘gewoon’ verder leven zoals ik leef….? You tell me!</em
34 Comments
Mascha
Ik heb 2 kinderen waarvan er 1 ‘bestempeld’ met ADHD en de ander met ADD. Beiden krijgen daarvoor medicatie met een kortwerkende stof.Aangezien ik ook geen voorstander ben van deze medicijnen,krijgen zij ze in de weekenden en vakanties niet.’t enorme verschil in schoolprestaties en dagelijks functioneren heeft mij overtuigd dat we er wel goed aan doen. Mocht je meer willen weten,mail gerust.Suc6
Jessica
Zelf herken ik me ook wel in een aantal puntjes.
Zoveel mensen hebben een label en worden er raar op aangekeken of niet begrepen.
Ik zou het gewoon laten hoe het is.
Je hebt niks aan een label, kan alleen maar tegen je werken.
Je word geaccepteerd hoe je bent en niet welk label je hebt of wat voor medicijnen je slikt.
Je bent goed hoe je bent!
Als je ermee kan leven is het prima toch?
Danielle
Ik vind de ‘stempels’ altijd wat lastig. Als je er wat aan hebt en je er daardoor rust door krijgt zeg ik doen. Maar als je met deze kennis rust kun vinden en het kan accepteren is het toch ook goed. Doe wat goed voelt !
Als ik het artikel lees wil je een antwoord, als je het hebt wil het niet zeggen dat je direct aan de Ritalin moet. Die keuze kun je dan nog altijd maken.
Liefs, Danielle
Mw
Als je er last van ervaart zou ik het laten uitzoeken een diagnose geeft veel duidelijkheid voor jezelf en omgeving. Maar bij geen problemen zou ik niet opzoek gaan naar de ‘stempel’ dan kan het meer verwarring teweeg brengen lijkt mij.
Silvia
Ik herken wel een aantal verschijnselen.
Mijn vrouw heeft ADHD.
Ik persoonlijk heb niks.met labels, ik weet wat ik heb en dan, daar gaat het niet weg van.
Ik slik anti-virus depressiva en dat is meer dan genoeg. Het is allemaal troep.
Ben je bereid al die testen, vragen te krijgen.
Misschien stukje zelf acceptatie ( waar ik ook mee worstel dus makkelijker gezegd dan gedaan)
Evy
Zit precies in dezelfde fase! Kan alles afvinken van het lijstje en twijfel enorm om er mee naar de dokter te gaan. Vraag me wel af wat ik dan eruit wil halen als ik een diagnose heb?
Marriët
Ik ben zelf ook niet van de stempels en heb wel regelmatig het vermoeden dat ik misschien ADD heb. Me laten testen vind ik dan weer niet direct aantrekkelijk: als ik wel de stempel krijg verandert er niet veel en aan medicatie wil ik sowieso niet beginnen.
Soms kijk ik wel wat natuurlijke alternatieven zijn, zo kwam ik dit tegen: http://www.addkenmerken.net/lto3/ Misschien het proberen waard?
Geerdina
Tja lastig! Als ik het lijstje bekijk zou het zomaar kunnen dat ik het ook heb….maar ik ondervind er nauwelijks hinder van…ik heb het idee dat de diagnose jou wel een soort houvast zal bieden. We leven maar zo kort, dan wil je je ook goed voelen toch? En als er iets bestaat wat je zou kunnen helpen Waarom niet proberen….Misschien kom je juist zo wel van je antidepressiva af…is ook troep!
Irene
Ik heb het ook, althans volgens de test! Ik heb mezelf alleen allemaal truckjes aangeleerd om toch gelukkig te zijn…. Wordt ik ooit helemaal “normaal”? Nope denk het niet!!! Denk alleen dat het voor mijn toekomstige partner lastig is! Ik weet wat ik heb, ik herken het en ook ik doe er niks mee, misschien zou ik me beter voelen maar haat pillen, die overigens geen wondermiddel zijn.
Diana
Ik zit sinds een tijdje midden in een burn out. Met mijn psycholoog heb ik het over add gehad. Een aantal vragenlijsten ingevuld en mijn ouders ook. Ik heb geen officieel label gekregen, daarvoor zou ik een aantal sessies met een psychiater, en mijn ouders ook, moeten ondergaan. Maar het is wel duidelijk. Hoe nu verder? Daar ben ik nog niet over uit. Ik wil (nu) geen ritalin. Lto3 misschien?
Marjolein
Een paar jaar geleden ben ik ook getest op Add. De diagnose gaf mij veel rust en het gevoel niet gek te zijn. Als ik anders reageer op situaties dan anderen, kan ik het nu beter relativeren en accepteren. Weten hoe mijn brein werkt in vergelijking met anderen heeft me ook geholpen andere mensen beter te snappen. Medicatie geprobeerd, maar dat was niet voor mij. Wel of geen test, suscces
Tim
Bij mij is ook 2 jaar geleden ADHD gediagnostiseerd.
Heb daarna een training gehad en ze wilde dat ik ritalin ging gebruiken, ik dacht, oké, misschien kan ik dan stoppen met AD en over op de ritalin.
Ik ben met succes afgebouwd maar een maand later kreeg ik last van een angststoornis, die had ik schijnbaar al langer.
Ik ben ritalin niet gaan slikken en toch weer aan AD gegaan.
Yvet
Ik ben zelf naar de huisarts gegaan hiervoor. Die het mij onofficieel bevestigde. Ze wilde me doorverwijzen als ik dat wilde, maar heb dit niet gedaan. Het besef dat ik add heb (ookal niet officieel gelabeld) heeft me al veel veel gebracht. Zeker als ik zie hoeveel ‘maniertjes’ ik onbewust heb aangeleerd om er mee om te gaan. Dit inzicht maakt dat ik dit nu ook bewust kan.
Lysanne
Er zijn meerdere soorten medicatie, niet alleen ritalin. Mn broertje en vader gebruiken bijvoorbeeld concerta. Bij mijn vader is overigens pas ‘ontdekt’ toen mijn broertje gediagnosticeerd werd. Hij heeft altijd goed kunnen werken enzo, maar hij functioneert nu toch beter. Veel minder moe, minder geïrriteerd etc. Ikzelf ben nooit getest omdat ze wel een vermoeden hadden dat ik het had/heb, maar
Lysanne
Dat ik er geen last van had, maar zelfs ‘gebruk’ van maakte. Als in; ik zie en hoor (bijna) alles om me heen, goed inlevingsvermogen/empatisch, veel tegelijk kunnen doen.
Echter als ik dit lijstje nu zie, heb ik ook veel punten! Wellicht dat ik misschien toch meer baat bij medicatie zou kunnen hebben dan ik dacht. Oftewel; misschien heb ik ook wel gewoon maniertjes bedacht om ermee om te gaan!
Merel
Mijn dochter heeft add en mijn zoon adhd. Ze slikken beide concerta en het is zeker wel een verschil. Als ze het niet slikken zitten ze zichzelf enorm in de weg. Dit zien wij Maar geven ze ook zelf aan. Mijn dochter is meer geordend en chaotisch. Minder snel afgeleid etc. Wel zit ze bij jeugdzorg. Om spelenderwijs te leren met emoties om te gaan en ze te uiten. Om wat sterker te worden ook.
Melissa
Een halfjaar geleden kreeg ik ook de diagnose ADD, terwijl ik 12 jaar geleden al de diagnose angststoornis kreeg en therapie altijd daarop gericht was. Misschien heeft alles met eIkaar te maken. Ik slik nu Ritalin. Het verbetert mijn stemming en mijn productiviteit. Ik vind het zelf fijn om te weten waar bepaalde dingen, zoals uitstelgedrag en druk zijn in mijn hoofd, vandaan komen.
Kim
Dit stuk zou ik geschreven kunnen hebben!
Ook ik vermoed al jaren dat ik ADD heb. Velen zelftests gedaan en kenmerkenlijstjes vergelijken. Ze komen altijd 90-99% overeen met hoe ik ben.
Bovendien heeft mijn broertje ADHD, dus het gen heb ik ook.
Zeker weten doe je ‘t inderdaad pas na officiele tests.
Maar ik heb voor mezelf besloten dat ik daar niets mee opschiet en het dus niet ga doen.
Succes!
Anouk
Ik struggle op het moment met precies hetzelfde. Ik herkende me erg in een vriendin met ADD en heb daarom veel research hiernaar gedaan. Maarja, wat dan inderdaad? Laat je het onderzoeken? Laat je het zoals het is? Ik heb er al mee leren leven. Ik weet ondertussen wat mn valkuilen zijn. Maar hoe fijn zou het zijn, wat meer rust en motivatie. Heel dubbel!
Cher
Bij mij is ontdekt op mijn 16e (nu 20) dat ik ADD heb, toen ik ben blijven zitten in 4havo. Ik ben na de diagnose dexamfetamine gaan slikken en ik kon me gewoon focussen, hoe gek was dat? Als je er echt hinder aan ondervindt, zou ik zeker contact op nemen met de psychiater, want de diagnose heeft mijn leven vergemakkelijkt!
mara
hoi! Bij mij is vorig jaar ADD geconstateerd. Om eerlijk te zijn vind ik labels ook altijd vreselijk en hierom wilde ik geen medicatie. Maar mijn vader zei toen: het gaat er niet om wat je het hebt, het gaat er om dat je gelukkig bent. En als jij die medicatie nodig hebt om gelukkig te zijn en rust te hebben, dan moet je het doen. de labels zijn alleen nodig, zodat je er recht op hebt.. Succes!x
Lies
Hoi! ADD getest hier! Voor mij was het heel verhelderend om te weten waardoor ik tot 2x toe ben vastgelopen. Het hebben van een label is voor mij dus positief. Medicatie hebben we over gesproken, maar ik zie veel effecten tijdens het werk waar ik niet blij van word. Ik heb mezelf trucjes aangeleerd om me beter te concentreren en daarmee lukt het aardig. Zou wel eens rust in m’n hoofd willen…
Eline
Heel bizar voor mij om jouw blog nu zo te lezen. Ik zit op hetzelfde punt als jij. Jaren lang allerlei diagnoses naar m’n hoofd geslingerd gekregen maar hoe meer ik erover lees hoe meer ik me herken in de kenmerken van ADD. Ook ik twijfel of ik ermee naar de huisarts moet of niet, maar ergens lijkt het me wel een geruststellende gedachte dat het helemaal niet aan mij ligt, maar aan m’n hersenen.
S
Ik heb mezelf 4 jaar geleden laten onderzoeken op ADD en kan vertellen dat het mij alleen maar positieve dingen gebracht heeft nu ik weet dat ik niet raar of gek ben,maar er ‘gewoon’ iets niet klopt in mijn hoofd. Ik ben na de diagnose begonnen met methylfenidaat,dat ging wel oké maar gaf niet 100% resultaat. Daarna ben ik overgestapt naar dexamfetamine en dat is tot nu nog steeds zo’n verademing!
S
En.. Ik zei trouwens 3 maanden geleden al tegen mijn man “kijk, die bruine heeft ook ADD!” Je zei een tijd terug iets over je medicatie en het effect als je het niet neemt, dat en alle symptomen die ik als add’er herken in jullie filmpjes maakte voor mij de conclusie dat je daarvoor medicatie slikte haha. Het was nogal bijzonder om dit dan ineens te lezen
Marsha
WOW!Weet je dat ik dit me af en toe al heb afgevraagd toen ik jullie vlogs keek. Toen jullie je vlogcamera in de auto waren vergeten, bijvoorbeeld 😉
Ik had zelf al een paar jaar het vermoeden dat ik het heb.Het ging niet goed op school en eigenlijk liep ik tegen ongeveer alles aan. Behalve het creatieve natuurlijk, dat gaat soms zelfs te goed. Ik heb een aantal weken terug de diagnose gekregen.
Nynke
Misschien is het al in de hierbovenstaande reacties gezegd maar ik heb (misschien door mijn add:P) niet de focus en concentratie om al die berichten door te lezen.
Naast ritalin heb je ook concerta. Ik heb er veel baat bij. Het is ook niet echt verslavend voor mij dus als ik niet echt iets te doen heb waar ik focus voor nodig heb dan slik ik het gewoon niet en ben ik gewoon weer mn chaotische zelf
Diana
Ik ben eigenlijk wel benieuwd of je er verder nog iets mee gedaan hebt.
Ik ben de dag na je blog met lto3 begonnen. Maar merk er weinig van. Twijfel nu of ik toch om andere medicatie ga vragen..
Sjoerd
Hallo ik weet dat ik laat ben met een reactie maar ik heb een probleem
Ik weet bijna wel zeker dat ik add heb ik heb bijvoorbeeld last van:
Snel moe op school van veel info
Niet kunnen focussen
Ik ben al van school gewisseld
Nou is het zo dat als ik tegen mijn moeder zeg hoe het zit dan zegt dat ik lieg en dat ik alleen maar op mijn broer wil lijken(ook add)
maar ik wil hulp!!
Eric
Lezend door de commentaren onder dit inmiddels 4 jaar oude artikel vraag ik mij af of Sjoerd de hulp heeft gekregen die hij in 2018 zocht. De GGZ-wachtlijsten zijn tegenwoordig helaas nogal lang. De kans bestaat dat Sjoerd lang gezocht heeft, op een wachtlijst is beland en vanwege de Corona-crisis nog altijd op die wachtlijst staat. De reactie van zijn moeder helpt hem ook niet vooruit! (deel 1)
Eric
Er was een onderwijshervorming ‘Samen naar school’, zodat kinderen ‘met een rugzakje’ niet onnodig snel zouden worden afgeschoven naar het speciaal onderwijs, waar ze weinig leren en vaak eindigen met een Wajong-uitkering. Dat ‘rugzakje’, daar zat extra subsidiegeld in. Helaas mochten scholen zelf kiezen hoe ze dat extra geld zouden besteden, ook als ze er computers of stoelen van kochten.(deel 2)
Eric
Samen naar school is zo’n goed bedoeld project wat helaas mislukt is. De klassen zijn veel te groot om kinderen met een beperking de extra aandacht te geven die ze nodig hebben. Het komt helaas te vaak voor dat een diagnose tegen het kind wordt gebruikt, om een kind van school te kunnen sturen. Er zitten al 1000en kinderen thuis die geen onderwijs krijgen, in strijd met hun basale rechten (deel 3)
Eric
Werkgevers gedragen zich al net zo als scholen: Ze huren dure consultants in en bezoeken ivm. hun imago een congres over ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’, ze noemen jou dapper als je eerlijk zegt dat je ADD hebt en om aangepast werk vraagt, maar bij de volgende ronde salarisonderhandelingen of contractsverlengingen pas je plotseling niet meer in het team en willen ze je ontslaan. (deel 4)
Eric
We doen alsof we mensen met een psychische beperking accepteren, maar scholen dumpen hun leerlingen met een rugzakje en werkgevers zijn bang voor hun verzekeringspremie (Werkgever is bij ziekte klos en moet loon 2 jaar door blijven betalen) en zien de ADD-er als bedrijfsrisico. De theorie dat je met een diagnose beter geholpen wordt klopt in de praktijk dus niet. Veel wijsheid gewenst! (5 – einde)