Zelfinseminatie: hoe doe je dat? Je wilt als lesbisch koppel graag zwanger worden en hebt daarvoor een man gevonden die zijn zwemmers wil doneren. Hoe moet je dan verder? waar moet je aan denken en wat moet je vooral niet doen? Om te beginnen is het belangrijk om te weten of de donor volledig gezond is middels een bloedtest en spermatest. Het is immers bittersweet om 10 pogingen te doen en er hierna pas achter te komen dat de kwaliteit van het sperma heel slecht is. Vraag de donor ook altijd naar erfelijke ziektes binnen zijn familie. Niet enkel fysieke ziektes, maar ook psychische ziektes. Hier vind je een lijst met vragen die belangrijk zijn om te stellen aan een zaaddonor. En dan?
De afspraken vastleggen op papier in een donorcontract bij een notaris! Is dit allemaal rond, dan kan je echt aan de slag. Het is handig om te onderzoeken hoe lang je cyclus is en rond welke dagen jouw (of die van je partner) ovulatie plaatsvindt. Je kan dit natuurlijk al bij gaan houden in de voorgaande maanden, zodat je sneller aan de slag kan wanneer alle onderzoeken goed zijn en het donorcontract is getekend. Ook voor de donor is het goed om te weten wanneer dit ongeveer is, zodat hij hier ook rekening mee kan houden wat betreft zijn agenda, gezond eten, niet drinken én andere nodige onthoudingen…. 😉
Het meest makkelijk is om een setje kwalitatieve ovulatietesten te kopen bij de drogist. Wij dachten eerst handig te doen door een goedkoop pakje van het Kruidvat te kopen (7 stuks voor 13,95 euro), maar daarmee was Joyce zowat iedere dag van de maand vruchtbaar. Streepjes die je met elkaar moet gaan vergelijken qua kleur, kunnen waardeloos zijn. ‘Is hij nou iets lichter of gelijk?’ Zonde om hierop te bezuinigen. We kochten toen we gingen starten voor het echie daarom die van Clearblue (20 stuks voor 32,99 euro). Een duidelijke, goed werkende test waarbij er op de twee meest vruchtbare dagen van de maand een smiley in het scherm komt na testen.
Je hebt ervoor gekozen om het niet via het ziekenhuis of een kliniek te doen, maar gewoon thuis middels zelfinseminatie. Waar moet je dan allemaal aan denken? Hieronder een aantal handige tips voor je op een rijtje!
♥ Testen van de kwaliteit
Voordat je start met de zelfinseminatie is het belangrijk om te weten wat de kwaliteit van het sperma van de donor is. Is dit hoog geconcentreerd en snel, dan is dat positief en moet het in principe kunnen lukken middels zelfinseminatie. Gaat het om een zeer lage concentratie en/of een trage snelheid, dan worden je kansen op bevruchten verkleind. De vraag is bij zeer traag zaad of het wel mogelijk is middels zelfinseminatie. Het kan best dat het dan beter gedaan kan worden met behulp van IUI, omdat het zaad dan direct in de baarmoedermond wordt gespoten en niet zo’n lange weg meer hoeft af te leggen. De donor even goed laten onderzoeken dus!
♥ Inseminatiekit of simpel spuitje
Online zijn er een speciale verschillende inseminatiekitjes te bestellen. Je ontvangt dan, afhankelijk van wat je wilt gebruiken, een spuitje, canule, potje, ovulatietestjes en een zwangerschapstest. De kitjes zijn te bestellen vanaf 17,50 euro. Het is in de meeste gevallen echter niet noodzakelijk om dit online te bestellen voor zelfinseminatie. Je kunt ook prima bij de apotheek (of dierenarts) een paar spuitjes van 2 ml, 5 ml of 10 ml (deze is iets langer) en een paar urinepotjes kopen. Dat scheelt je behoorlijk wat euro’s en werkt prima.
♥ Tijdstip van insemineren?
Tijdens je cyclus heb je maar een aantal dagen de kans op een succesvolle samensmelting. Bij een regelmatige cyclus vindt de eisprong meestal 14 dagen voor het begin van de volgende menstruatie plaats. Die dag wil je niet missen, want na de eisprong is de eicel nog maar 12 uur vruchtbaar. Het is daarom goed om een aantal dagen voor de te verwachte eisprong te starten met testen. Mijn eisprong zit meestal op dag 16, dus start ik met de ovulatietesten rond de 12de dag vanaf het begin van mijn menstruatie. Je kan eventueel ook een temperatuur curve bijhouden. Je lichaamstemperatuur zakt iets tijdens de eisprong en stijgt met zo’n 0,2 tot 0,5 graden na je eisprong.
♥ Aantal keer insemineren
Hoe vaak je per maand het beste kunt insemineren is natuurlijk afhankelijk van jullie eigen wensen en die van de donor. Je kunt sowieso het beste om de dag insemineren. Dit in verband met de kwaliteit van het zaad en de spermavoorraad van de donor. De houdbaarheid van het zaad wanneer het eenmaal geïnsemineerd is, is 2 tot 3 dagen.
Wij kozen ervoor om te beginnen met twee maal per maand, maar om het helemaal te optimaliseren en de kansen zo groot mogelijk te maken, zou je eigenlijk 3 keer om de dag moeten insemineren. Drie dagen voor de eisprong, één dag voor de eisprong en een dag na de eisprong. In mijn situatie zou ik dus op dag 13 en 15 en 17 moeten insemineren.
♥ Temperatuur + houdbaarheid
Sperma kan je volgens zeggen, eenmaal buiten het lichaam, ongeveer een uur goed houden wanneer je het bij de warmte van je lichaam bewaart. De adviezen hierin zijn een beetje tegenstrijdig. Volgens de een moet je het ongeveer een kwartier laten staan voordat je gaat insemineren, terwijl andere experts zeggen dat je het zo snel mogelijk moet inbrengen. Het even laten staan van het sperma zou ervoor zorgen dat het iets vloeibaarder wordt.
Wij hebben ervoor gekozen om het gewoon zo snel mogelijk te doen. Het zou tenslotte zonde zijn wanneer een deel al afsterft omdat de buitentemperatuur toch niet helemaal goed genoeg blijkt te zijn. Wanneer je het te intiem vindt om de donor bij jou thuis zijn goedje te laten verzamelen, zou je er in theorie dus voor kunnen kiezen om het af te laten leveren. De voorwaarde is dan wel dat hij dicht in de buurt woont en het onderweg op de juiste temperatuur bewaart.
♥ Hoe diep en hoe hard
Uit betrouwbare bronnen begrepen wij dat sperma normaal gesproken met een snelheid van 45 km/h naar buiten komt. Betekent dit dat je dit met dezelfde snelheid moet insemineren? No worries. Dat is niet nodig. Je kunt het gewoon rustig met het spuitje erin spuiten. Die zwemmers doen zelf het werk verder. In principe heb je enkel een spuitje nodig, wanneer je deze er volledig in doet. Dat kan prima met een spuitje van 10 ml (als je tenminste geen last hebt van vaginisme). De diepte van je de vagina staat ongeveer gelijk aan de lengte van je wijsvinger. Vind je het niet fijn om het spuitje er helemaal in te doen, dan kan je ook een kleine canule (dun slangetje) op het spuitje plaatsen.
♥ Blijven liggen en beentjes in de lucht
Is het nodig om na het insemineren een tijdje te blijven liggen met je beetjes in de lucht? Nee. Op zich is het wetenschappelijk nooit aangetoond als iets dat nodig of helpend is. Voor je eigen gevoel is het misschien wel prettig om toch even rustig te blijven liggen. Benen in de lucht is echt niet nodig. Gewoon een kussentje onder je bekken en ontspannen. Een minuutje of tien is meer dan voldoende.
♥ Loopt het er weer uit?
Ja, het loopt het weer uit. Niet omdat je het zelf hebt geïnsemineerd, maar omdat het gewoon de natuur is. Ook bij een heteropaar dat seks heeft gehad, loopt een deel van het sperma er weer uit. Dit heeft niks te maken met het wel of niet met de benen in de lucht blijven liggen. Het is ook helemaal niet erg, want er blijven meer dan genoeg zwemmers binnen om in de borstcrawl richting die eicel te zwemmen.
♥ Klaarkomen
Een beetje persoonlijk, maar om ervoor te zorgen dat de spermannen beter kunnen zwemmen is het aan te raden om tijdens of na het insemineren even klaar te komen. Het klaarkomen zorgt ervoor dat de baarmoeder samentrekt, waardoor de spermannen zich makkelijker richting de baarmoedermond kunnen bewegen. Een soort golfslagbad….
♥ Steriel
Eigenlijk heel logisch, maar wel belangrijk om even te vermelden: zorg dat het materiaal dat je gebruikt schoon is. Dit betekent dat het nog dicht zit of verpakt is, voordat je het gebruikt. Bij elke zelfinseminatie een nieuw spuitje en potje gebruiken is wel zo fris, maar je zou het eventueel ook gewoon goed kunnen omspoelen met lauw water. Gebruik geen zeep, want mochten er zeepresten achterblijven dan is dit nadelig voor de zaadkwaliteit.
En dan maar afwachten…..
Waarschijnlijk voelde je de afgelopen twee weken al allerlei borreltjes in je buik, was je misselijk en had je pijnlijke borsten, maar nu kan je echt gaan testen. Zo’n twee weken na het insemineren, de dag waarop je eigenlijk ongesteld moet worden, kan je gaan testen of je daadwerkelijk zwanger bent of je hoofd je dat liet geloven 😉 Ik was de dag na de eerste inseminatie al misselijk……
5 Comments
Ruth
Het lijkt me een erg fijn gevoel om op dit punt beland te zijn. Het punt waarop je daadwerkelijk kunt beginnen met het proberen zwanger te worden. Toch wel een mijlpaal. Succes en op naar de volgende mijlpaal 🙂
Jan
Joyce en Scarlet, dit is wel echt spannend hoor, veel succes en sterkte ermee, met het zwanger worden !
Ann
Lieve Scarlet en Joyce,
Eindelijk is het zover! Ik heb er een goed gevoel over. Wat zullen jullie leuk en lieve ouders zijn voor het kindje. Toch zeker als ik zie dat Sjors ook zoveel liefde van jullie krijgt.
Ik blijf alles volgen, vind het net als jullie reuze spannend allemaal en wens jullie heel veel geluk!
Liefs van Ann uit Houten
hobs
Grappig dat bij het stukje over klaarkomen staat “een beetje persoonlijk”.
Alsof niet het hele stukje persoonlijk is 😉
Sarah
Hey ervaringsdeskundigen ;),
De tips op jullie website zijn super handig. Bedankt! We hadden op het web ook gelezen dat je best 1ml lucht opzuigt in het spuitje alvorens het sperma op te zuigen. Het zou meer vaart zetten achter de spermacellen. We lezen hier echter verschillende mening over. Wat was jullie “tacktiek”? 🙂 Groetjes!