‘Hoe laat moet je Thijs ook al weer naar Martijn brengen, liefje?’ Claudia ligt dicht tegen me aan in bed. We kennen elkaar bijna een jaar en zijn heerlijk gelukkig met ons samengestelde gezin. Claudia heeft een zoontje van zes, Thijs, gekregen met een homostel. Mijn zoontje is twee. Hij heeft geen vader, nee, Simon is geboren met behulp van een Deense donor.

‘Tien uur. Hoezo? Wil je mee?’ Claudia kijkt me aan met een warme blik. ‘Het zou wel leuk zijn als Siem de vaders van Thijs ontmoet. Al vind ik dat ook wel spannend.’ Claudia kijkt me verbaasd aan. ‘Spannend? Waarom dan?’ God, wat wist ik toch zeker dat de keuze die ik drie jaar geleden maakte de juiste was. De donor voelde perfect. Werkelijk alles klopte aan deze man. Maar nu, in de huidige situatie, voelt het soms toch pijnlijk. ‘Omdat ik bang ben. Bang voor Simon. Hij heeft geen vader en Thijs wel. Nu kan Simon ook gaan voelen wat hij niet heeft.’

Een homostel en een Deense Donor | GastblogIn mijn vorige relatie was ik hier heel bewust mee bezig geweest. Mijn ex had een kindje van een anonieme donor. Ik voelde me schuldig als ik een kindje zou krijgen van een donor die vanaf zestien bekend zou zijn en haar dochter het nooit te weten zou komen. En nu, vier jaar later, zit ik aan de andere kant.

‘Misschien wil Martijn wel een vaderrol voor hem vervullen, Suus. We zouden het hem eens kunnen vragen?’ Thijs en Simon hebben een enorme klik. Zelfs qua uiterlijk zouden ze broertjes kunnen zijn. Beiden hebben ze lichtblond haar, diepbruine ogen en een open gezicht.

De eerste ontmoeting was het al meteen raak tussen die twee. Claudia kwam mijn zonnebril langs brengen. Die was ik vergeten op onze derde date. Het was eigenlijk nog helemaal niet de bedoeling om elkaars kinderen te zien. Nee, we wilden eerst samen kijken of het echt zou werken voordat we onze kinderen zouden mengen. Mijn deurbel ging en ik stond net met Simon in mijn armen. Onhandig deed ik de deur open en daar stond ze, met haar prachtige lach. Thijs stond tegen de auto aangeleund. Snel gaf ik haar een vluchtige kus in de hoop dat Thijs het niet zou zien.

‘Wie ben jij? En heb je kauwgom?’ Thijs keek me met grote ogen aan. ‘Ik ben Suzanne en dit jongetje hier op mijn arm, is Simon. En wie ben jij?’ ‘Geef eens even een handje, Thijs.’ Claudia duwde Thijs zachtjes naar voren. ‘Ik ben Thijs en ik heb net mijn kauwgom doorgeslikt.’ ‘Dan heb je nu buikgom’, zei ik met een grijns. ‘En over twee uur zit het nog een stukje lager in je buik en krijgt het een heel ander kleurtje.’

Thijs keek me lachend aan. ‘Jaaa, dan heb ik poepgom.’ Ik schoot in de lach en Simon lachte mee. Met zijn wijsvingertje wees hij naar Thijs. Thijs kwam dichterbij en aaide Simon over zijn hoofdje. Simon lachte en wilde duidelijk uit mijn armen naar hem toe. ‘Die’, hoorde ik hem zeggen, ‘Die, mama, die.’ Ik draai me om in bed en geef Claudia een kus.

‘Ik wil wel mee, lief. Ik vind het ook leuk om Martijn weer eens te zien. En om Simon aan hem voor te stellen. Laten we eerst maar eens kijken hoe Simon op hem reageert.’ Twee uur later stappen we binnen in een grote, moderne loft in het centrum van Amsterdam. Thijs vliegt de woonkamer binnen en duikt in zijn vaders armen. Vanuit de deuropening kijkt Simon bedenkelijk naar het schouwspel.

Aan de keukentafel zie ik twee vrouwen zitten. De linker is de ex-vrouw van Claudia. ‘Shit, dit wist ik niet, schatje, dat zij er ook zouden zijn’ hoor ik Claudia naast me fluisteren. ‘Meestal zijn ze alweer weg op dit tijdstip’. Haar ex heeft ook een kindje gekregen met Martijn. Thijs en Loïs zien elkaar elke twee weken bij de vaders.

Wat onhandig schud ik haar ex de hand. Ooit was ik een match met haar op Relatieplanet en hebben we wat heen en weer gemaild. Ik heb geen idee of zij zich ook herinnert dat we ooit contact met elkaar hebben gehad. ‘Leuk jullie te ontmoeten’, zeg ik met warme stem.

Een homostel en een Deense Donor | GastblogIneens hoor ik Martijn grinniken. ‘Nou, het is wel een leuke combi zo met zijn allen aan de keukentafel. Als we ooit moeten uitleggen hoe onze gezinssituatie in elkaar zit, dan zijn we wel even bezig. Ga eens even dicht bij elkaar zitten met zijn allen, dan maak ik een foto.’

Op dat moment trekt Simon aan Martijns’ been en kijkt hem lang en doordringend aan. ‘Jij mijn papa?’ vraagt hij met een klein stemmetje. Het valt stil. Claudia, Martijn, haar ex en aanhang kijken me aan. Ik voel een brok in mijn keel opkomen en de tranen vloeien rijkelijk over mijn wangen. Ja, het zit diep. Ook al vind ik niet dat ik Simon iets aan doe en gaat het heel goed met hem, toch had ik hem in deze context ook graag een vader gegund.

‘Jij mijn papa?’ vraagt Simon nog eens. Martijn geeft hem een liefdevolle aai over zijn bol. ‘Nee kleintje, ik ben niet jouw papa. Maar als je iets groter bent mag jij ook komen spelen, als je moeder dat tenminste ook wil.’ ‘Dat wil ik’, stamel ik met onvaste stem. ‘Lief, dank je wel.’ Simon geeft Martijn een dikke knuffel. Het is duidelijk. Ook hij wil graag onderdeel zijn van dit gezinssysteem.


Suzanne is auteur van het boek Ik ga even zaad halen. Naast schrijven volgt ze een opleiding tot scriptwriter en camerajournalist. Haar boek is te bestellen via Bol.com.

Ook een gastblog schrijven voor Ik Vrouw van Jou? Mail naar ikvrouwvanjou@gmail.com