‘Nee die bank is te krap voor jullie twee, hier is een extra matras!’ ‘Klopt het dat jullie een tweepersoonsbed hebben geboekt?’ Reizen als een lesbisch stel is in vele opzichten anders dan reizen als een hetero stel. Wij vinden het over het algemeen geen probleem om als ‘gewone’ vriendinnen te worden gezien, maar soms is het lastig. Zo ontdekken wij tijdens onze wereldreis “Het Bed Probleem”.

Over het algemeen maakt het ons niet uit waar we slapen. Met couchsurfen maken we alles mee: banken, bedden, dunne matjes op de grond, met de host op de kamer of een heel eigen appartement. We weten dat we het niet altijd voor het kiezen hebben, maar soms is het lastig aan te geven dat je het prima vindt om op een een persoonsmatrasje te slapen. We slapen nu eenmaal graag gezellig tegen elkaar aan! We hebben de mazzel dat we op veel plekken een eigen kamer krijgen, waar we kunnen doen en laten wat we willen – totdat een host ongevraagd binnenkomt.

bed probleemOp andere plekken is het soms lastiger. In Japan wilden wij best gezellig samen op de bank slapen, maar onze host Shun stond erop dat Roxanne op een apart matras ging liggen – hij vond bovendien dat we te lang waren voor de bank. Tijdens een hotelovernachting in Japan krijgen we een aarzelende vraag ‘klopt het dat jullie een tweepersoonsbed hebben opgegeven?’ en in China en Mongolië krijgen we zonder te vragen een kamer met twee eenpersoonsbedden.

We komen erachter tijdens onze reis dat de momentjes samen belangrijk voor ons zijn. En omdat we allebei makkelijk zijn met slapen, maken we er geen groot probleem van als we twee aparte bedden krijgen. Dan kruipen we gewoon gezellig – logeerpartijtje! – in een eenpersoonsbed. Ook in de hostelkamers waar we met meer mensen liggen, we hebben of maken gordijntjes en beelden onszelf in dat het er best uit kan zien alsof we tijdens het gezellig kletsen in slaap zijn gevallen.

bed probleemEerlijk toegegeven, het helpt dat we vrouwen zijn. Er zouden meer wenkbrauwen worden opgetrokken als er ineens twee mannen in een eenpersoonsbed liggen. Toch zijn we wel eens bang dat we ‘per ongeluk’ lepeltje lepeltje gaan slapen als we aan het couchsurfen zijn en bij de host (die we niks hebben verteld over onze relatie) op de kamer slapen.

Maar het kan vervelend zijn als je én behoefte hebt aan een slaapplekje voor samen én echt ontspannen – dus niet met een half bil op het bed – wil slapen. Het beste is om het gewoon aan te geven bij je hotel/Airbnb. Vaak kan je van tevoren al aangeven van voor bed in wat voor kamer je wil. Bij het inchecken kan je het altijd een keer dubbel checken als ze er niet naar vragen. Wij zijn nog steeds aan het ontdekken wat voor ons het beste werkt en proberen ook steeds meer open te zijn over onze relatie. Tot nu toe horen we geen enkele negatieve reactie en onze couchsurfing host hier in Kuala Lumpur noemt ons zelfs schattig! Tot zover ons bed probleem….


Door: Maartje & Roxanne – Graag vertellen we jullie meer over onze mooie en minder mooie ervaringen als stel op wereldreis. Reizen is voor iedereen en daarom delen we in de blogreeks ‘bloggen met bergschoenen’ al onze lesbische reistips!

www.onceuponajourney.nl