Hoe ingewikkeld is het om in de huidige maatschappij uit de kast te komen? Fotografe Marjolein Annegarn legde jongeren tussen de 14 en 19 vast en stelde ze tegelijkertijd deze persoonlijke vraag. Het resultaat is de expositie Jong en Gay. Vandaag, donderdag 13 juli, is de opening van deze tentoonstelling in de Openbare Bibliotheek Amsterdam, locatie Javaplein.

Al heel jong moeten ze dealen met angst voor afwijzing, daadwerkelijke uitsluiting, problemen met familie, verlies van vrienden en vooral de worsteling om zichzelf te accepteren. Fotografe Marjolein Annegarn vroeg zich af hoe de nieuwe generatie hiermee omgaat. Ze fotografeerde de jongeren en stelde ze vragen. De foto’s en quotes zijn te zien en lezen op de expositie.

jong en gay marjolein annegarnDe antwoorden van de jongeren zijn vaak heel persoonlijk. In een van de quotes valt te lezen:

“Als ik mocht kiezen zou ik liever straight zijn. Ik voel mij vaak opgelaten als ik met een jongen ben. Ik wil niet kussen in het openbaar of zijn hand vasthouden. Ik voel mij bekeken, probeer onopvallend te lopen. Ik ben bang veroordeeld te worden.”

expositie jong en gay

Ook de achttienjarige Berksun, die uit de kast kwam toen ze vijftien was, komt in de tentoonstelling aan het woord:

“Ik liep tijdens Pride Walk met een Turkse vlag en werd keihard uitgescholden door Turken. Ze riepen dat ik een schande was. In het begin dacht ik wel: gebeurt dit echt? Ik was daar gewoon blij aan het dansen met mijn vlag.”

Toch heeft de worsteling met hun geaardheid alle deelnemers veel opgeleverd en zijn ze er persoonlijk door gegroeid.

quotes op film from zaansehans on Vimeo.

De expositie zal worden geopend op donderdag 13 juli om 17.00 uur in OBA Javaplein, Javaplein 2 in Amsterdam. Na een korte toespraak door Martin Berendse (directeur OBA) zal Marjolein Annegarn haar project toelichten. Vervolgens geeft acteur Raymi Sambo een openingswoord en is er een borrel. De opening en de expositie zijn gratis. Op haar website kun je meer projecten van Marjolein vinden.

Foto’s: Marjolein Annegarn