Vriendinnen met je ex? De lesbische gemeenschap is misschien toch wel een tikkeltje bijzonder als je kijkt naar de relaties. Uit eigen ervaring weet ik dat het niet geheel vreemd is om er een goede vriendschap op na te houden met je ex en je zomaar ineens zou kunnen daten met de ex van je ex. Een klein wereldje? Op de een of andere manier is er wel heel erg vaak een link te leggen met je huidige vriendin en je voorgaande lovers. Naar mijn idee gaat het er in de lesbische community toch net iets anders aan toe dan in de gemiddelde hetero datingwereld.

In mijn vroegere vriendenclubje waarin iedereen lesbisch of biseksueel was, kende iedereen elkaar letterlijk van top tot teen. Toen ik Scarlet leerde kennen had ik nog regelmatig contact met met mijn ex en spraken we ook weleens met zijn drieën af. Best bijzonder als je erover nadenkt… Scarlet heeft zelfs een aantal van mijn exen als vrienden op Facebook. Inmiddels spreek ik ze niet zo veel meer, gewoon heel af en toe online. Waarom ik en met mij veel andere lesbiennes toch vaak contact houden met hun ex, lees je in deze blog. Ik heb 8 redenen opgeschreven waarom jij waarschijnlijk nog vriendinnen met je ex bent.

lesbisch ex vriendin relatie vriendinnen De lesbische gemeenschap is vrij klein
Tsja, de gemeenschap is nou eenmaal kleiner. Althans, geen idee of het werkelijk zo klein is, maar  sowieso een stuk kleiner dan de hetero gemeenschap. Bovendien is het niet altijd even makkelijk om in je dagelijks leven uit te vinden wie er nog meer op hetzelfde geslacht valt. Het is dus best prettig om diegene van wie je het wel zeker weet, een beetje bij je in de buurt te houden.

♥ We hebben alle gay vrienden nodig die we kunnen krijgen
Überhaupt is het fijn om vrienden te hebben, maar zeker ook vrienden waar we ons een beetje mee kunnen vergelijken. Waarmee we kunnen praten over struggles die iedere lesbienne kent en die je met een paar woorden kunt uitleggen. Vooroordelen, angsten, kinderwens struggles, coming out issues en ga zo maar door.

Ooit zal je een gezamenlijke vriendin daten
Aangezien de lesbische gemeenschap nou niet mega groot is, zeker niet als je lange tijd in dezelfde plaats of stad blijft wonen, is de kans vrij groot dat je elkaar als je relatie over is, nog wel eens gaat tegenkomen. Zij het in persoon, zij het via een nieuwe vriendin. Het zal daarom niet geheel vreemd zijn om iemand te daten die connecties heeft met jouw ex(en). Het is dan wel zo fijn als je ‘on good terms’ bent met je ex, anders wordt het allemaal weer zo ongewikkeld…

♥ Het voelt gewoon veilig
Vrienden blijven met je ex voelt ook gewoon veilig. Ook al ben je niet meer samen, je weet wel wat je aan elkaar hebt. Naast liefde, waren jullie ooit namelijk ook allerbeste vriendinnen. Ze wist alles van je en je kon volledig jezelf zijn bij haar. Zo’n vriendin vind je niet van de ene op de andere dag weer. Dat vraagt veel tijd, kwetsbaarheid en energie. Vrienden blijven met je ex, waarbij je je al op je gemak voelt, is dan wel zo makkelijk en veilig. Het moet alleen natuurlijk niet tussen nieuwe vriendinnen en nieuwe relaties in de weg gaan staan…

♥ …anders verlies je andere vrienden
Dit geldt uiteraard ook voor hetero stellen, maar wanneer je uit elkaar gaat, bestaat er een grote kans dat je gezamenlijke vrienden verliest. Door vrienden te blijven, hoeven die andere vrienden niet te kiezen tussen jullie. Je kunt gewoon één grote vriendengroep zijn en exen met elkaar delen…

lesbisch ex vriendin relatie vriendinnen♥ De relatie is beter als je geen partners bent
Ondanks alle fijne en leuke momenten, kan het het best zijn dat de relatie tussen jullie als partners gewoon niet werkt. Dat je een goed team bent, best friends, soalmates, maar niet als je constant (letterlijk…) op elkaars lip zit. Het is dan mooi als je de liefde voor elkaar kunt omzetten is een bijzondere en hechte vriendschap.

♥ Ze weet te veel…
Je hebt eigenlijk al zo veel gedeeld over je leven en gedachten, dat je diegene niet zomaar uit het oog wilt verliezen en er zeker geen ruzie mee wilt krijgen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat al die informatie, jouw gestoorde trekjes en die naakt fotoshoot straks op straat ligt…

lesbisch ex vriendin relatie vriendinnen♥ Vriendin of vrienden? De lijn/grens is dun
De lijn tussen gewone vriendschap en nét iets meer dan alleen dat, is soms best dun. In het begin van de relatie is het één en al passie, seks en verliefdheid, maar naarmate de relatie vordert, hoe meer deze ook verandert, naar een meer stabiele, rustigere relatie met nét wat minder verliefdheid als in het begin. Dat is normaal (check: de 5 fases van een relatie), maar kan soms ook té veel op een gewone beste vriendinnen relatie gaan lijken. Heel langzaam kan het daarom goed zijn dat jullie liefdesrelatie verandert in een beste vriendinnen relatie… waarna jullie samen op zoek gaan naar een nieuwe liefde.

Ben jij nog vrienden met je ex?

Fotografie: Anna Pruzhevskaya