Geschaafde knieën, bloed neuzen en kapot gedanste tenen, het zijn geen lieflijke beelden die voorkomen in de nieuwe video van Libresse met de titel Blood. De video vormt de aftrap van de Libresse campagne Red.fit. Een spraakmakende campagne waarmee Libresse het laatste taboe in de sportwereld bespreekbaar maakt: de invloed van menstruatie tijdens het sporten. Wij vonden de reclame erg indrukwekkend en delen deze daarom graag met je. Vooraf willen we nog wel even meegeven: Sporten is gezond, maar let ten allen tijden wel op de (gezonde!) grenzen van je lichaam. 

Doel van de campagne is naast mooie reclame, om vrouwen aan te moedigen zich niet door bloed (menstruatie) te laten weerhouden om te sporten. Aan het platform werken verschillende experts mee, zoals sportwetenschappers, voedingsdeskundigen en psychologen. “Bankhangen is niet het beste wat je kunt doen tegen de pijn in je buik, onderrug en borsten in de week voordat je ongesteld wordt. Juist een lichte workout (zoals yoga) kan bevorderend zijn en de pijn wegnemen door de endorfine die je lichaam dan aanmaakt.” aldus Moniek de Boer, gynaecoloog van Women’s Healthcare Center in Amsterdam.

In Groot-Brittannië deed de Red.fit campagne al behoorlijk wat stof opwaaien. De video ging viral en duidelijk werd dat er veel vragen leven onder de doelgroep.

[videos file=”https://www.youtube.com/watch?v=L2QPoujbvPM” width=”100%” height=”350″][/videos]

“De Red.fit aanpak is rauw en direct maar dat is misschien ook juist nodig om dit onderwerp bespreekbaar te maken. Veel vrouwen zitten met vragen. Ga ik wel of niet sporten? Hoe ga ik om met klachten? Wat is het effect op mijn sportprestaties?” aldus Marian Bron, marketing manager van Libresse.

Je menstruatiecyclus bestaat maandelijks uit 4 hormonale fases.

1. Bleed-fase (dag 1-5): Je oestrogeenhormoon daalt tot hetzelfde niveau als dat van een man! Je bloeddruk stijgt en je witte bloedcellen nemen af, het is raadzaam om in deze periode meer anti oxidanten te eten (zoals bramen of  een stukje pure chocola).

2. Peak-fase (dag 5-14): Je oestrogeenspiegel stijgt en je lichaam maakt zich klaar voor de eisprong. Waarschijnlijk heb je minder eetlust tijdens deze periode, het advies is om meer koolhydraten te eten. Tijdens deze periode ben je het sterkst, dus doe vooral wat zwaardere oefeningen!

3. Burn-fase (dag 14-22): Door de wisselende hormoonbalans is je stofwisseling in deze periode op z’n best en je lichaamstemperatuur wat hoger. Ook je afweersysteem draait in deze dagen op volle toeren. Je eetlust neemt toe, dus eet meer eiwitten en goede vetten, zoals avocado’s.

4. Fight-fase (dag 23-28): Je hormoonspiegel daalt snel, zo ook je ‘gelukshormoon’. Daarom voel je je in deze periode waarschijnlijk een beetje down en gestresst. Daarom is het aan te raden juist in deze periode te sporten, zodat het geluksstofje endorfine wordt aangemaakt. Je zult je snel beter voelen! Let wel op: in deze periode is de kans op eetbuien groot, dus maak gezonde keuzes zoals een salade.

Sport jij tijdens je menstruatie?