Geld uitgeven kan heel leuk zijn. Het voelt soms heerlijk om lekker de stad in te gaan en nieuwe kleding voor mezelf te kopen. Ook kan ik het erg fijn vinden om mooie spulletjes voor in mijn huis te kopen. Helaas zijn er ook de nodige zaken die geld kosten, waar je eigenlijk geen geld aan uit wilt geven. Het zijn van die zaken waar je niet echt omheen kunt omdat je ze wel moet hebben, maar die niet leuk zijn om te kopen of aanvoelen als zonde van je geld. Natuurlijk is het heel persoonlijk welke spullen je niet leuk vindt om te kopen, maar over het algemeen zijn er wel een aantal veelvoorkomende spullen waar je geen geld aan uit wilt geven.

Samen met Joyce ben ik na gaan denken over die spullen. We kwamen hierop omdat we iets moesten printen, maar nog steeds geen nieuwe inktpatronen hadden gekocht… en dus niet konden printen. Oh en omdat we belasting moesten betalen en hierdoor ons geld waar we zo hard voor gewerkt hadden zagen wegvliegen.

Waar je geen geld aan uit wilt gevenSamen bedachten we een top 10 van dingen waar we geen geld aan willen uitgeven. Waarschijnlijk herken je er wel een paar van. Laat het ook zeker even weten als we iets zijn vergeten.

1. Inktpatroon printer
Zoals ik in de inleiding al beschreef vinden we het kopen van een inktpatroon geen leuke uitgave. Het is duur, je ziet er niet dagelijks iets van terug, het ding droogt uit en is binnen no-time weer aan vervanging toe. Bovendien gaat printen op je werk vaak een stuk sneller of makkelijker, bovendien is daar printpapier in overvloed en moet je thuis nog hard zoeken naar dat ene overgebleven half gekreukelde A4tje.

Waar je geen geld aan uit wilt geven2. Nieuwe lampen
Om de haverklap knalt er hier een lampje kapot. Niet omdat we er zo gaar mee omgaan, maar omdat we gewoon idioot veel lampen hebben en we niet altijd de meest dure lampen kopen. Als er voor de zoveelste keer een spotje of peertje doorbrandt wéten we wel dat we nieuwe lampen moeten gaan kopen, maar zin hebben we er niet in. Lampen, zeker spaarlampen, zijn zo duur en het is zo’n saaie aankoop. Suf eigenlijk, want je hebt er lange tijd veel plezier aan, maar toch… het is gewoon niet leuk om je geld aan uit te geven.

3. Batterijen
Nog zoiets frustrerends: batterijen die op zijn. Ik heb weleens een klok bijna een jaar lang stil laten staan omdat ik gewoon constant vergat batterijen te kopen of gewoonweg geen zin had om mijn geld daaraan uit te geven. Dat geldt ook voor batterijen in horloges of in een afstandsbediening. Die aankoopt stel ik altijd zo lang mogelijk uit. Niet dat die dingen mega duur zijn, maar wel duur genoeg om er geen geld aan uit te willen geven.

4. Maandverband en WC papier
Iedere maand is het weer raak: wij vrouwen worden ongesteld. Iets waar we aan de ene kant heel dankbaar voor mogen zijn want het bewijst dat we vruchtbaar zijn en kinderen kunnen krijgen, maar aan de andere kant enorm van kunnen balen want het is zo’n vieze kliederboel. Bovendien moeten we iedere maand weer dat stomme maandverband en die stomme tampons kopen. Eerder kochten we de duurdere merken als Libresse en Always, maar inmiddels kopen we gewoon het huismerk van de Appie, ….maar nog steeds hebben we geen zin om ons geld hier aan uit te geven.

Dat geldt trouwens ook voor WC papier. Ik bedoel, wat is dat nou voor stomme aankoop. Papier dat je vervolgens vies maakt en het riool in stuurt. Alsof je je billen afveegt met geld. Indirect doe je dat ook eigenlijk… WC papier is ook gewoon altijd te duur.

Waar je geen geld aan uit wilt geven5. Benzine & OV chip
Of je nou met de auto of de trein reist, het is allemaal zo duur. Het is gewoon niet leuk om je geld aan uit te geven. Ik reken liever niet uit hoeveel geld ik maandelijks kwijt ben aan mijn OV chip kaart en benzine, want het is altijd meer dan ik zou willen. Het is gewoon niet tof om, als je tankt, je cash zo te zien wegtikken. Dat geld geef ik liever uit aan een leuk reisje of een blijvend iets. Aan de andere kant moet ik ook weer niet klagen, want ik vind het heerlijk om overal naar toe te kunnen, het geeft me vrijheid.

6. Tasjes
Ik probeer er steeds vaker aan te denken, maar toch vergeet ik het nog regelmatig mee te nemen als ik boodschappen ga doen: het tasje. Sinds een aantal maandjes moet je voor ieder tasje verplicht iets betalen. Dat is hartstikke begrijpelijk en voor het milieu enorm goed, maar voor mijn portemonnee net wat minder. Ik vergeet een rugtas mee te nemen en kan niet al mijn boodschappen in mijn handen dragen. Bij de gemiddelde kledingwinkel denk ik er helemaal niet aan en om nou mijn nieuwe broek gewoon zonder tas over straat te slepen is ook zo wat. Het is logisch dat je ervoor moet betalen, maar leuk om je geld aan uit te geven… is anders.

geen geld aan uitgeven

7. boodschappen
Eten is lekker, gezellig en belangrijk, maar het kost wekelijks zoveel geld! Soms is het gewoon niet leuk om je geld uit te geven aan een saai pak melk, een vloot boter of een zak spruiten. Dan geef je dat geld veel liever aan andere spullen uit. Maar ja…..

8. Huur/hypotheek & verzekeringen
Als je op jezelf woont weet je hoeveel geld je maandelijks uitgeeft aan huur of hypotheek. AU! Toen ik voor het eerst een kamertje huurde in Nijmegen voelde dat echt als aanslag op mijn portemonnee. Ik kon ineens veel minder sparen. Het leven voelde plotseling veel meer volwassen aan. Ieder maand gaat er automatisch weer een paar honderd euro van je rekening af en dat voelt soms zo zonde.

Naast huur gaat er maandelijks een shit load aan geld weg richting verzekeringen. Zo heb ik een verzekering voor mijn inboedel, huis, auto, rechtsbijstand, ziektekosten…. Wauw, dat is samen echt zo veel geld. Natuurlijk heel verstandig en nodig, want je weet nooit…. maar het is gewoon niet leuk om je geld aan uit te geven. Fijn aan geld hieraan uitgeven is dat het wel zorgt voor een gevoel van veiligheid en dat is heel wat waard.

9. Sokken
Je hebt ze nou eenmaal nodig en ze gaan om de zoveel tijd kapot. Er komt een gat in of ze raken zoek: sokken. Ik vind het knap saai om sokken te kopen en ik vind die dingen ook altijd te duur. Meestal grijp ik tegen mijn zin in een pakje mee bij de kassa van de H&M als ik iets anders koop, maar leuk vind ik het niet. Het is ook echt iets wat ik ieder jaar weer voor Kerst vraag omdat ik het liever krijg, dan zelf koop.

geen geld aan uitgeven

10. Wasmiddel en douche producten
Heel fijn hoor als alles schoon wordt, maar om nou geld uit te geven aan wasmiddel, vaatwas tabletten, douche schuim en shampoo, dat is weer wat anders. Joyce en ik vinden het beiden niet leuk om hier ons geld aan uit te geven, ook al zijn we altijd wel blij met het heerlijk geurende eindresultaat. Wasmiddel is duur, een beetje fijn douche product is duur, vaatwas tabletten zijn prijzig en fijne shampoo vraagt helemaal om Euroknallers.

Waar geef jij niet graag je geld aan uit?