Na twee succesvolle televisie series ging De Hokjesman (Michael Schaap) vanaf 1 april opnieuw op veldonderzoek binnen de leefwereld van aansprekende Nederlandse subculturen en bezoekt hij in acht afleveringen ‘De Drenten’, ‘De Geesteszieken’, ‘De Professoren’, ‘De Hindostanen’, ‘De Reizigers’, ‘De Lesbiennes’, ‘De Duurzamen’ en ‘De Rotterdammers’. Vrijdag 6 mei kan je kijken naar een uitzending waar De Hokjesman zich in de gemeenschap van lesbiennes begeeft.

Anders dan mannelijke homoseksuelen lijken lesbiennes zich nauwelijks te profileren, maar schijn bedriegt. De Hokjesman gaat op zoek naar de plekken en gelegenheden waar lesbiennes elkaar treffen. Hoe verhouden de lesbiennes zich tot hetero’s, homomannen en transgenders? Hebben zij het makkelijker dan homomannen? Wat zijn de vooroordelen waartegen ze vechten en hoe bepalend is hun seksuele voorkeur voor de manier waarop ze in het leven staan?

de hokjesman lesbiennesHierbij kijkt hij nadrukkelijk naar geschreven en ongeschreven wetten, regels, codes en taboes. Als een klassieke volkenkundige, gestoken in driedelig pak met strik, wil De Hokjesman niet alleen de geheimen van de betreffende gemeenschap bloot leggen. Ook wil hij lering trekken uit haar mogelijke kwaliteiten; hun omgangsvormen, handigheidjes en overlevingsstrategieën.

[videos file=”https://www.youtube.com/watch?v=0XKb4dBYjeA” width=”100%” height=”350″][/videos]

Uitzending aflevering 5 – De Lesbiennes: vrijdag 6 mei om 21.10 uur op NPO 2. Bekijk hier oude afleveringen terug van De Hokjesman.