Als ik vroeger 50 gulden voor mijn verjaardag kreeg, zette ik dat direct op mijn spaarrekening. Ik was enorm zuinig en wilde nauwelijks geld aan mijzelf uitgeven. Cadeautjes kopen voor anderen deed ik wel en echt gierig was ik niet, maar ik was wel vreselijk zuinig. Ieder jaar gingen we naar Zwitserland op vakantie en ieder jaar keek ik weer met grote ogen naar de etalage van een horlogewinkel naar een zwart armband horloge met een klepje met een bloemetje voor de wijzerplaat. Ik wilde dat horloge zo graag hebben, maar het kostte ruim 100 Zwitserse Frank! Vijf jaar later had ik het horloge nog niet gekocht, ik heb het nooit gekocht. Tegenwoordig geef ik mijn geld makkelijker uit, maar nog steeds kan ik best zuinig zijn.

Ik kijk het liefst in een winkel eerst bij de uitverkoop rekken en check altijd even als ik ergens online shop of ik nog een kortingscode kan vinden. Gierig ben ik niet, want ik geef graag dingen weg en koop heel graag cadeautjes voor de mensen van wie ik houd. Zuinig ben ik wel, wat kan leiden tot verschillende herkenbare zuinige acties. In deze blog deel ik 10 zuinige acties die ik, Joyce of wij samen weleens hebben uitgevoerd… Ik ben benieuwd welke je herkent en welke je durft op te biechten 😉

1. Voor 1 persoon bestellen
Een tijdje geleden waren we bij de Sky Lounge van het Hilton in Amsterdam. Hier kostte een kop cappuccino maar liefst 7,50 euro. Dat vonden we zo idioot duur dat we gewoon maar 1 kop hebben besteld en hier samen uit hebben gedronken. Ook bestellen we bij een restaurant weleens 1 lunchgerecht als we niet zoveel trek hebben en het er ook een beetje te duur vinden. “Nee, alleen zij wil lunchen” zegt Joyce dan vriendelijk tegen de serveerster om vervolgens de helft van ‘mijn’ broodje weg te grissen…

zuinige acties

2. Foutje in kleding zoeken
Je hebt net iets leuks in een winkel gepast en wilt het heel graag hebben, maar het is zooooo duur. Wat wij weleens hebben gedaan is op zoek gaan naar een foutje in het betreffende kledingstuk. “Ja hoor, hier zit een klein gaatje en ja ik zie hier een vlekje! Heel toevallig is het ook het laatste item in deze maat…” Kortom: naar de kassa ermee en eens kijken of we wat korting kunnen regelen. Zo leuk als er dan 20% van de prijs af gaat, dat voelt toch best als winst!

3. Ontbijt als lunch stelen
Zoveel mensen doen het of hebben het weleens gedaan: ontbijt in een hotel meenemen als lunch. Ja hoor, ook wij hebben weleens sneaky wat broodjes en koeken in onze tas laten vallen om dit als gratis lunch te kunnen gebruiken. Lekker cheap en ach, het hotel was al flink duur, dus dit mag best wel!

4. Mensen zoeken voor je meereis kaartje en inchecken
Sommige treinreizen zijn zo duur, helemaal als je geen kortingskaart hebt. Soms waag je dan gewoon een gokje en koop je toch een kaartje met korting om vervolgens in de trein op zoek te gaan naar die persoon mét kortingskaart waar je mee mee kan reizen. Inchecken voor 16:00 of na 18:30 uur? Soms is het zo zonde om de volle mep te betalen als je ook 40% korting kunt krijgen. Je bent daarom nogal eens bereid om gewoon een half uurtje of uurtje te wachten voordat je incheckt bij de trein.

5. Cadeautjes doorgeven
Oh jee, hier heb ik me al een paar keer schuldig aan gemaakt. Je krijgt namelijk soms cadeautjes waar je zelf gewoon niets mee kan en niets mee hebt. Toch zeg je dit niet als je het krijgt… maar je bewaart het, in een kast, voor iemand anders. Superhandig en goedkoop om een gratis cadeautje te hebben voor iemand anders die wel wat heeft met dit product.

zuinige acties

6. Groente & fruit wegen
Jammerdebammer, het kan vandaag de dag niet meer, maar tot een paar jaartjes geleden moest je zelf je groente en fruit nog wegen en prijzen. Dan sloeg je uit zuinigheid weleens de goedkopere appels aan of voegde je later nog een appeltje toe. Ook haalde je het groen van de wortels en bloemkool om daar niet voor te hoeven betalen. Een appeltje toevoegen heb ik niet gedaan, wel heb ik weleens de verkeerde soort (goedkopere) appel aangeslagen. Oepsie.

7. Tot de rand en bijvullen
Je kent het vast wel, je gaat ergens wat drinken en eten, zoals bij La Place of de Bijenkorf en kan hier zelf je glas en bord salade vullen. Wat doe je dan? Je vult alles nokjevol, tot bovenaan de rand, totdat alles er bijna overheen knalt. Gewoon, omdat je wel waar voor je geld wilt! Zonde om minder te nemen als je er meer in kan doen.

8. Kortingscodes
Als ik online iets bestel ga ik meestal voordat ik betaal nog even op zoek naar een fijne kortingscode. Kortingscodes van H&M zijn er bijvoorbeeld altijd wel en het scheelt me dan zo de verzendkosten. Zonde om zo’n code aan me voorbij te laten gaan als het enkel even wat eenvoudig Google werk kost.

9. Pennen, printpapier en blocnotes van je werk
Natuurlijk deed ik dit enkel in een ver verleden, maar toen nam ik nog weleens een blocnote of paar pennen mee van mijn werk, want ach, daar hadden ze er toch genoeg en het scheelde mij weer een aankoop. Eigenlijk is dit natuurlijk gewoon goedkoop jatten, maar toen vond ik het maar onschuldig en handig. Inmiddels koop ik gewoon leuke pennen bij de Hema.

zuinige acties

10. Bioscoop snacks
Joyce vindt het veel gezelliger om in de zaal wat te bestellen, maar waarom zou je meer betalen voor bioscoop M&M’s, als je ze ook gewoon in de supermarkt kan kopen en mee kan sneaken in je handtas? De bioscoopkaartjes zijn tegenwoordig al duur genoeg.

11/Bonus. Wassen met shampoo
Als ik mijn haar was heb ik al zo’n shitload aan schuim overal zitten dat ik het onzin vind om me dan nog eens apart te gaan wassen met doucheschuim. Ik kan prima het schuim uit mijn haar gebruiken om mijn lichaam te wassen.

Welke zuinige acties herken jij?