Zoals je in onze eerdere weekend vlog al hebt kunnen horen denken wij beiden regelmatig nogal eens dat het glas half leeg is in plaats van half vol. Ik zie dit zelf vaak als realisme, terwijl andere mensen het zien als pessimisme. Ja, ik geef toe dat ik soms de neiging heb om de zaken somber, met gevoelens van angst, in te zien. Ik ben dan bang dat iets niet goed is en zie de dingen daarom liever alvast somber in om mezelf van flinke teleurstellingen te beschermen.

Gelukkig ben ik niet altijd pessimistisch en kan ik zeker tijdens momenten waarop het leven zwaar is, de positieve kanten zien en zelfs soms lachen. Ik gebruik regelmatig humor om het leven een positieve draai te geven of iemand ander die het moeilijk heeft een lach op haar gezicht te toveren. Ben jij een optimist of pessimist?

Recent las ik een artikel met daarin verschillende belangrijke momenten in je leven waar je op een positieve en negatieve manier naar kunt kijken. Aan de hand van deze punten zou je voor jezelf een beetje kunnen bepalen of jij een optimist of pessimist bent. Ik zou graag een optimist zijn, maar als ik kijk naar deze zaken moet ik eerlijk bekennen dat ik me toch meer begeef in het gebied van de pessimisten. Tegelijkertijd denk ik dat ik deels ook bij de realisten thuishoor.mooi groen groene kleding Cluse horloges

Toch denk ik dat ik hier de afgelopen jaren in gegroeid ben. Ik was vroeger veel pessimistischer. Wie weet stap ik ooit wel over van de pessimisten naar de optimisten, dat is absoluut een mooi doel voor mezelf. Zolang ik maar wel realistisch blijf en een naïeve levenshouding aanneem. Dit laatste ervaar ik soms bij extreme optimisten. Die vind ik dan gewoon naïef in plaats van optimistisch, maar misschien is dat wel weer te pessimistisch gezien 😉

♥ Nieuwe mensen leren kennen
Als je nieuwe mensen leert kennen kan je hier met angstgevoelens ingaan en uitgaan van het negatieve. Je denkt bij het leren kennen van nieuwe mensen dan bijvoorbeeld dat je die persoon wel erg aardig en leuk vindt, maar dat er uiteindelijk vast wel een addertje onder het gras blijkt te zitten. Jij denkt niet “Hier komt vast een leuke vriendschap uit voort”, maar je denkt “Dit loopt binnenkort vast mis omdat ze mij toch niet leuk of interessant genoeg vindt”. Hoe ga jij nieuwe vriendschappen in? Als ik nieuwe mensen ontmoet vind ik dit leuk, maar houd ik altijd wel een beetje afstand omdat ik ergens toch bang ben dat het toch misloopt of omdat iemand anders toch de verkeerde bedoelingen heeft.

♥ School of studieresultaten
Als je een tentamen hebt of hebt gehad heb je als pessimist bijna altijd het idee dat je het niet gaat halen. Je maakt je vreselijk druk en ben doodsbang dat je een onvoldoende gaat halen. Eenmaal de toets gemaakt ben je nog steeds bang dat je deze slecht hebt gemaakt een een onvoldoende zal krijgen. Tot grote irritatie van de mensen om je heen, als je na dagen stressen weer een ruime voldoende terug krijgt. Een optimist gaat zo’n toets heel anders tegemoet. Die heeft er vertrouwen in en denkt dat het wel goedkomt. Die maakt zich niet zo druk.

♥ Vakantie
Je gaat op vakantie en maakt je van te voren vreselijk druk over wat er allemaal kan gebeuren. Je bent bang dat je dingen vergeet, dat het vliegtuig neerstort, dat de accommodatie niet goed genoeg is en dat de huisdieren die thuisblijven je vreselijk gaan missen. In plaats van naar je vakantie uit te kijken, zoals de gemiddelde optimist, zie je als pessimist bijna tegen je vakantie op.

♥ Liefde
In de liefde zie je de zaken als optimist positief tegemoet. Je staat open voor nieuwe mensen, vindt het leuk als iemand je extra aandacht geeft en hebt vertrouwen in het ontmoeten van leuke, nieuwe mensen. Als pessimist is dit heel anders. Je denkt dat niemand jou leuk genoeg vindt, dat jij waarschijnlijk als enige sukkel over zal blijven en dat wanneer potentiële partners aardig tegen je doen, ze dit niet echt menen of enkel uit zijn op seks… Het zal toch wel weer niks worden.

love drunky hip en eerlijk we fashion omoda

♥ Spiegel
Je kijkt in de spiegel je focust je op alles wat niet goed is. Je ziet niet je hele hoofd, maar je ziet vooral die ene pukkel en die te grote neus. Je haar is niet lang genoeg en je kleding staat niet mooi genoeg. Als pessimist focus je je op alle tekortkomingen die je kunt vinden in de spiegel, als optimist kijk je veel meer naar het totaalplaatje en focus je je op jouw positieve punten.

♥ Prestaties
Een ware pessimist vindt altijd dat hij het beter had kunnen doen. Dat past natuurlijk ook heel erg bij een perfectionist. Je krijgt een 7 terug en ziet die 7 niet als goed, maar als bewijs dat je harder had moeten leren. Je ziet jouw goede resultaat niet als bewijs dat je de studie aan kan, maar als bewijs dat de studie eigenlijk best simpel is en niet zoveel voorstelt. Je ziet dat cijfer niet als positieve belofte voor meer goede cijfers, maar als uitzondering op wat nog komen gaat.

♥ Toekomst
Je denkt liever niet te veel aan je toekomst als pessimist. Je leeft meer met de dag en ziet wel wat er komen gaat. Je verwacht niet dat er veel geweldigs te gebeuren staat, want dat zal allemaal toch wel mislukken of anders lopen dan je hoopt. Als optimist denk je graag aan je toekomst en hou je ervan om zo nu en dan te dagdromen en fantaseren over hoe je leven er over 10 jaar uit zal zien.

jongenstrui blote schouders romweDoor de jaren heen ben ik wel wat optimistischer geworden. Niet omdat hier altijd reden toe was, maar omdat ik heb gemerkt dat dit het leven leuker en aangenamer maakt. Het heeft niet altijd zoveel nut om de alles met een angstige of donkere bril te bekijken. Je verandert er niets mee aan de situatie. Soms kan je dan maar beter het beste van iets maken, ook al is het niet perfect. Het leven is nu eenmaal niet perfect.

Ben jij een optimist of pessimist?