Vandaag een blog vol met bekentenissen van lesbiennes! Als mensen horen dat je lesbisch bent hebben ze al snel een bepaald beeld van je. Ze hebben verwachtingen van wat je omdat je lesbisch bent leuk en niet leuk vindt. Zo gaan veel mensen ervan uit dat je als lesbienne niet kan wachten tot de Gay Pride weer wordt gehouden in Amsterdam. Het voelt bijna not done om te zeggen dat je hier niet zoveel mee hebt. Je hebt het idee dat je niet voldoet aan de eisen die bij een lesbienne of biseksuele vrouw horen als je bepaalde zaken niet leuk vindt. Ik zou dit graag een beetje doorbreken, want het is natuurlijk onzin dat lesbiennes zogenaamd allemaal dezelfde dingen leuk moeten vinden. Hierdoor ontstaat onterechte stereotypering en zo ontstaan vooroordelen en verkeerde verwachtingen.

Ik ben gaan nadenken over bekentenissen die ikzelf heb en op zoek gegaan naar bekentenissen van andere lesbische vrouwen. Het zijn dus niet enkel bekentenissen van mij. Zo kwam ik tot een lijst van 10 bekentenissen van lesbiennes. Deze bekentenissen zijn deels natuurlijk berust op vooroordelen van de omgeving en kunnen hierdoor wat stereotyperend overkomen.bekentenissen van lesbiennes

1. Ik ben niet dol op de Gay Pride
De afgelopen jaren heb ik in mijn omgeving wel gemerkt dat mensen een beetje van mij verwachten dat ik het geweldig vind om naar de Gay Pride in Amsterdam te gaan. De allereerste keer vond ik dat ook best leuk. Het was een bijzondere ervaring en ik had nog nooit zoveel lesbiennes en homo’s bij elkaar gezien. Tegelijkertijd vond ik het ook prima om het bij die ene keer te laten. Ik had vrij weinig met al dat extreme naakt op die boten en die enorme drukte. Het is niet dat ik niet tegen drukte kan, maar ik ga dan liever naar een gezellige drukke vintage markt, dan naar de Gay pride. Ik vind het prima dat het bestaat, maar ik hoef er zelf niet per se heen. Tenslotte vind ik het wel jammer dat het allemaal zo extreem moet. Hierdoor krijg je mijns inziens toch een beetje vertekend beeld van de de lesbische en homo gemeenschap.

2. The L Word heb ik nooit gekeken
OMG ken jij The L Word niet?! Uhmmm nee, sorry…? Als je lesbisch bent, dan heb je naar de televisie serie The L Word gekeken. Nou niet dus. Ik keek vroeger eigenlijk gewoon naar Dr. Quinn, The Flying Doctors, The Gillmore Girls en One Tree Hill. Ik kende helemaal geen lesbische series. Ben ik nu raar? Natuurlijk niet. Je hoeft helemaal niet per se geïnteresseerd te zijn in lesbische televisie series als je lesbisch bent.

l word3. Ik ga nooit naar lesbische kroegen
Ben je lesbisch, dan wordt er van je verwacht dat je de nodige lesbische kroegen kent. Toen Joyce en ik voor het programma Lauren! werden gevraagd hadden we afgesproken bij de lesbische kroeg Vive La Vie in Amsterdam. De productie dacht dat we deze kroeg wel kenden, maar we waren er nog nooit geweest! Sowieso was ik in mijn leven denk ik één keer eerder in een lesbische kroeg in Amersfoort geweest, maar verder nog nooit. Ik vond het heel apart, maar zou er niet per se vaker heen hoeven. Doe mij maar gewoon een kroeg met een grote diversiteit aan mensen en niet alleen maar vrouwen. Dat lijkt me sowieso garantie voor roddel en achterklap. Ik wil gewoon gezellig met Joyce naar een kroeg gaan en niet het idee hebben dat iedere vrouw je mogelijk uit loopt te checken als potentiële liefdespartner.

4. Ik heb niets met regenbogen of eenhoorns
Ik heb werkelijk geen idee waarom eenhoorns iets te maken zouden kunnen hebben met mijn geaardheid. Het idee van de regenboog in verband met alle kleuren snap ik nog wel, maar ook hier heb ik verder niet zoveel mee. Ja, ik vind het belangrijk dat iedereen zichzelf kan zijn, maar ik hoef hier niet per se een symbool voor te hebben. Bovendien houd ik niet van felle, schreeuwende kleuren en dat maakt dat ik vrij weinig heb met een regenboogvlag of een eenhoorn in alle kleuren van de regenboog.

unicornbron foto

5. Wie is Ani Difranco?
Toen ik Joyce leerde kennen was ze tot over haar oren verliefd op Ani Difranco. Ze was echt mega fan en had alle cd’s van haar en ging naar ieder optreden dat ze gaf in Nederland. “Ani wie?” Ik had nog nooit van Ani Difranco gehoord. Wie was dat? Waarom was die zo bijzonder? Het leek wel of de hele lesbische gemeenschap haar kende, behalve ik. Ik vond in die tijd de muziek van Pink, Anouk, Meredith Brooks en nog wat andere vrouwen leuk. Ik kende al die muziek die blijkbaar bij veel lesbiennes wel bekend was, niet.

[videos file=”https://www.youtube.com/watch?v=vVg7mtgEqGY” width=”100%” height=”350″][/videos]

6. Ik ben niet VRIJ ruimdenkend
Ja, natuurlijk ben ik best ruimdenkend en vrij, ik woon immers samen met een vrouw en sta open voor veel. Dit betekent echter niet dat ik zo vrij ben dat ik topless op televisie wil zoals je bijvoorbeeld zag in het programma Lauren! en de liefde die een lesbische festival bezocht. Soms lijkt het alsof je als je lesbisch bent ook direct heel vrij moet omgaan met seks, relaties en naakt. Laatst werd ik uitgenodigd voor een lesbisch feest met punies en peniskoker dat werd gehouden in ‘De grote kutzaal’. Sorry, maar ik heb vrij weinig met dit soort feesten. Ben ik dan niet lesbisch, ruimdenken of vrij genoeg? Net zoals open relaties, trio’s of polyamore liefde, het is niet aan mij besteed en ik begrijp ook niet wat al deze bovenstaande termen te maken hebben met geaardheid.

bekentenissen van lesbiennes7. In pak in plaats van een trouwjurk? no way!
Mensen vragen ons weleens of we ooit willen trouwen. Ja hoor, dat willen we waarschijnlijk wel. De tweede vraag die dan komt is: Wie gaat er dan in pak? Huh? In pak? Hoezo zou er iemand in pak gaan? Dat vraag je toch ook niet aan een hetero vrouw? Aan de andere kan begrijp ik de vraag ook wel weer, want ook ik heb best vaak fotoshoots gezien van lesbische bruiloften waarvan 1 van de bruiden een pak draagt. Ik heb hier niet zoveel mee en Joyce al helemaal niet. Dat wil niet zeggen dat ik een pak bij een vrouw niet mooi kan vinden hoor! We willen gewoon een jurk aan, is dat raar? Zijn we dan geen ‘echte lesbiennes’? Natuurlijk wel!

8. Idealiseren van Lesbiennes is irritant
Kort geleden was er flink veel aandacht voor een fotoshoot van Geraldine Kemper en Kim Veenstra. Het hele gebeuren tussen hen werd enorm opgeblazen en het leek wel een soort van prestatie dat de dames met elkaar gezoend en mogelijk meer hadden gedaan. Hoezo wordt lesbisch of biseksueel zijn zo geïdealiseerd? We willen dat het iets normaal is, maar vervolgens gaan we er op hele extreme manier aandacht aan besteden. Ben ik er dan niet trots op dat ik lesbisch ben? Nee hoezo? Iemand die hetero is, is daar toch ook niet trots op? Het lijkt bijna hip te worden om lesbische of biseksueel te zijn. Een coming out op youTube is ook zoiets recent recent massaal gedaan werd en een shitload aan respect reacties opleverde. Als we hetzelfde behandeld willen worden als hetero vrouwen, laten we dan ook niet doen alsof het iets heel bijzonders is.

bla

9. Jeej, ik ben gay!
Mensen hoeven niet direct te zien dat ik op vrouwen val. Ik schaam me er absoluut niet voor, maar het hoeft voor mij niet zo nodig op mijn t-shirt te staan. Ik vind het niet nodig om het constant uit te dragen door middel van teksten op kleding of het van de daken af te schreeuwen. Mensen die mij beter leren kennen komen er vanzelf achter dat ik op vrouwen val.

10. Ik hoef niet per se een lesbische vriendengroep
Is het raar dat ik niet per se een lesbische vriendengroep wil? De vraag of ik dan ook veel lesbische vriendinnen heb, is me al regelmatig gesteld. Nee, die heb ik niet. Ik heb een aantal vriendinnen, maar die heb ik nooit gekozen op hun geaardheid en het merendeel is ook hetero. Vaak hoor je bij lesbische vriendinnengroepen ook dat er nogal eens gedoe onderling is, dat er vreemdgegaan wordt met elkaar en ga zo maar door. Bespaar me die onzin. Ik heb graag een diverse vriendengroep en zoek mensen tenslotte nooit uit op geaardheid.

bekentenissen van lesbiennes

Heb jij nog een bekentenis? 
Klets eventueel gezellig verder op ons forum