Als je in je leven regelmatig bent bedrogen en voorgelogen dan verlies je soms je vertrouwen in de mensheid een beetje. Dat doe je niet met opzet, want je zou het liefst alles zo oprecht en ‘naïef’ geloven zoals je dat nog deed als kind. Je hebt leren wantrouwen door wat je hebt meegemaakt. Helaas is hier ook bij mij sprake van. Ik ben ooit zelfs een jaar lang vriendinnen met iemand geweest, waarbij ik er pas na een jaar achter kwam dat de helft van haar leven gelogen was. Over de meest bizarre zaken hebben mensen tegen mij gelogen, van enge ziektes tot aan hele persoonlijke zaken. 

Ik vind het naar dat ik de wereld niet meer met een positieve en onbevangen blik kan bekijken. Ik vind het naar dat ik soms automatisch twijfel aan mensen, mensen die meer verdienen. Ik doe vaak mijn best om weer meer met een open en niet wantrouwende blik de wereld in te kijken. Dat levert me veel positiviteit op, totdat je opnieuw wordt gekwetst, dan vind ik mezelf weer een beetje een naïeve sukkel.

In deze blog deel ik 10 vreemde zaken waarbij je gevoelens van wantrouwen kunt ervaren. Dit kan je hebben met vriendinnen, je partner, je oma of gewoon een vage kennis. Ik zeg niet dat ik me in al deze 10 zaken herken, maar zeker in een aantal. Ik ben benieuwd bij welke zaken jij weleens gevoelens van wantrouwen ervaart.

wantrouwen

♥ Online op WhatsApp
Je ziet dat de persoon tegen wie je iets hebt gezegd of wilde zeggen online is op WhatsApp. Direct vraag je jezelf af waarom die persoon online is, maar niets tegen jou zegt. Wat is ze eigenlijk aan het doen? Waarom praat ze niet tegen jou? Tegen wie praat ze wel? Wat ga ze zo doen?

♥ Verkopers die je iets aanraden
Je staat in een winkel en een verkoper raad je een bepaald product aan of zegt dat een bepaald kleding items je geweldig leuk staat. Yeah right, denk jij… dat zeg je alleen maar om te verkopen, om een extra winstpercentage te krijgen. Je vindt dat product helemaal niet geweldig en dit kledingitem staat me verre van prachtig…

♥ Wat zit er in mijn drinken?
Je bent bij iemand op bezoek waar je niet zo vaak komt of waar je de koelkast niet helemaal vertrouwt. Je krijgt wat te drinken aangeboden en zou het liefst weigeren, maar uit fatsoen vraag je toch maar om een glaasje fris. Eenmaal op tafel kijk je onderzoekend naar het glas. Is dat goedje wat erin zit nog wel goed? Zit er niets geks in? Was het glas wel schoon toen ze het erin goot? Hoe lang zou het pak met drinken al open hebben gestaan en zou ze er niet uit gedronken hebben?

wantrouwen

♥ Lachen en praten
Je loopt langs een groepje mensen en terwijl je erlangs wandelt hoor je dat er flink gepraat en gelachen wordt. Je zou kunnen denken: Wauw, hun hebben het gezellig… Maar als je een beetje wantrouwend bent, dan vrees je al snel voor roddel en achterklap. Zouden ze over jou praten? Lachen ze je nou uit? Zie je er raar uit?

♥ Inbreken
Soms ben je zo nieuwsgierig en achterdochtig dat je het gewoonweg niet kan laten om even in te breken op haar of zijn social media. Wie stuurt haar allemaal privé berichten en met wie WhatsAppt ze allemaal? Zou ze achter jouw rug om weleens iets over jou zeggen en kon ze de laatste keer toen ze jullie afspraak afzei echt niet of….?

wantrouwen

♥ Wel gelezen, niet gereageerd
Je stuurt iemand een berichtje en na een half uur komen er twee blauwe vinkjes achter het berichtje te staan. Ja, ze heeft je bericht gelezen. Hoezo reageert ze nou niet even dan? Ze kan toch wel even met JA of NEE reageren? Dat kost nog geen seconde om dat te typen en versturen? Heb ik iets verkeerd gedaan? Is het raar wat ik zei en voorstelde? Zou ze geen Nee durven zeggen? OMG wat is er nou aan de hand?!

♥ Afspraak afgezegd
Je hebt een afspraak met een kennis of vriendin en kort voordat deze plaatsvindt, wordt hij afgezegd. Als je een beetje wantrouwend bent ingesteld zoek je hier al snel iets achter. Hoezo heeft ze nu ineens afgezegd, zou ze geen zin meer in mij hebben? Zou je liever iets anders doen? Is ze wel echt ziek? Is ze mij zat?

♥ Zelfgebakken taarten
Erg leuk hoor als iemand een taart zelf bakt, maar het is toch altijd een beetje dubbel voor jou. Je complimenteert de bakster met de geweldige creatie maar hoopt eigenlijk geen stuk ervan te hoeven eten. Hoe heeft hij/zij die taart gebakken? Waren haar handen wel schoon? Heeft de kat niet tussendoor aan het deeg gelikt? Was de kom waar de ingrediënten in moesten wel schoon en waren alle ingrediënten nog wel goed? Heel suf natuurlijk, want je weet ook niet hoe een taart in een fabriek of bakkerij gemaakt wordt, maar toch voelt dit dan soms toch iets veiliger…

wantrouwen

♥ Mensen die té aardig zijn
Soms kom je mensen tegen die extreem aardig tegen je zijn, gewoon vanuit het niets. Nu kan je dit heel positief zien en zonder nadenken gezellig meedoen, maar het kan ook een gevoel van wantrouwen triggeren. Waarom doet die persoon zo overdreven aardig tegen me? Heeft ze iets van me nodig? Wat is er aan de hand? Waarom doet ze zo nep? Dat overdreven aardige gedoe houdt ze nooit lang vol… etc.

♥ Niet terugbetalen
Iemand vraagt of je even voor kan schieten omdat zijn of haar pinpas het niet doet. Ja ja, denk jij, dat geld zie ik vast nooit meer terug dan… Tegen je zin in schiet je dat geld voor, maar je weet nu al dat je je de komende dagen blijft afvragen wanneer je dat geld ooit terug zal zien.

Hoe wantrouwend ben jij?