Vorige week startte seizoen 2 van het programma Hij is een Zij. Mocht je het eerste seizoen gemist hebben: Hij is een Zij laat zien hoe het is om transgender te zijn en wat de jongeren moeten doormaken om binnen en buitenkant bij elkaar te laten aansluiten. Arie Boomsma volgt in het programma zeven jonge transgenders die zich vrouw voelen terwijl ze man zijn, of andersom. Hij volgt deze jongeren ruim een jaar tijdens hun transitie.
Arie volgt Bo, Martin, Rens, Eveline, Stijn, Ryan en Loena op hun lange weg naar de transitie. Een moeilijke weg waarop ze vaak te maken krijgen met vooroordelen, teleurstellingen en onbegrip. Leg maar eens uit dat genderdysforie geen keuze is, geen beslissing, maar iets dat van binnen zit. Stijn is nog maar zes en weet al zeker dat ze een meisje is in plaats van een jongen. Martin en Bo zijn bekend uit het eerste seizoen en bereiden zich voor op de geslachtsveranderende operatie, Eveline begint net met hormonen.
Arie Boomsma: “Ik ben zo ontzettend trots op deze serie. Dappere strijders zijn het. Ruim een jaar mocht ik ze volgen bij hun transitie. Door de toevoeging van transkinderen, Stijn (6) en Rens (11) gaat de kijker nog beter begrijpen wat de impact is van genderdysforie op het leven van transgenders en hun omgeving.”
Hij is een Zij volgt de oprechte zoektocht van zeven jongeren naar het ware geslacht bij hun identiteit. Elke dinsdag om 21:20 zal het programma te zien zijn op NPO 3. Heb je de eerste aflevering vorige week gemist, maar wil je hem nog wel graag zien? Dan kan je hem hier bekijken.
In de eerste aflevering die vorige week te zien was, volgt hij Stijn, Martin en Eveline. Stijn (6) was jarig en kreeg cadeautjes die je niet snel zou verwachten bij een jongetje. Martin (27) wil op een bijzondere manier vieren dat hij inmiddels een jaar hormonen slikt en al enorm is veranderd. Eveline (33) staat nog maar aan het begin van haar transitie. Ze leeft sinds een aantal maanden als vrouw, maar heeft nog moeite met haar oude naam. Arie gaat mee naar het gemeentehuis om daar iets aan te doen.
Deze week in aflevering 2 worden Rens, Martin en Eveline gevolgd. Voor Rens (11) zijn de laatste maanden in zijn vertrouwde groep 8 aangebroken. Straks verruilt hij de plek waar hij helemaal zichzelf kan zijn in voor een nieuwe klas. Arie Boomsma zoekt hem op tijdens het oefenen van de eindmusical.
Voor Martin (27) is de lang verwachte dag aangebroken. Hij wordt opgenomen in het ziekenhuis om zijn baarmoeder, eierstokken en borsten te laten verwijden. Eveline (33) leeft nu ruim een half jaar als vrouw. Dat betekend op zoek gaan naar een passende kledingstijl, maar ook jezelf leren opmaken. Na jaren als man te hebben geleefd, is dat niet eenvoudig.
Het lijkt me een bijzondere serie, die wij zeer waarschijnlijk wel blijven volgen. Ik ben erg benieuwd hoe bijvoorbeeld Stijn, die nog maar 6 jaar oud is, omgaat met alles wat komt kijken bij genderdysforie. Hoe reageren de kinderen om hem heen en hoe is het om zo jong al te weten dat je je eigenlijk meer een meisje voelt.
En jij? Ga jij kijken?
9 Comments
Denise
Ik vond het vorig seizoen al een bijzonder programma en ben blij dat het weer op de buis is. Ik kan me niet voorstellen hoe het moet zijn om in het verkeerde lichaam te zijn geboren maar het lijkt me ontzettend zwaar en ik ben blij dat er een podium voor is. Op mijn stageschool is er ook iemand die na een vakantie ‘opeens’ een jongetje was. Super knap dat hij dat zo heeft gedurfd. Want niet iedereen zou het accepteren ( in de toekomst), wat ik wel heel erg vind. Aangezien iedereen op die school wat heeft werd het al wel heel snel normaal gevonden en geaccepteerd gelukkig 🙂
Laura
Ik vind het een heel mooi en indrukwekkend programma. Mooi dat er meer aandacht besteed wordt aan transgenders.
Jessica
Het eerste seizoen was al heel mooi! Ben heel benieuwd hoe dit seizoen gaat zijn en inderdaad wat jullie ook hebben, ben ik heel nieuwsgierig hoe het gaat met Stijn de jongste van de seizoenen.
Loene
Ik vind Hij is een Zij zo’n bijzonder programma! Zó mooi! Ik vind het daarnaast ook heel erg goed dat er meer aandacht aan besteed word, aan genderdysforie.
Dominique
Ik ben harstikke blij dat deze mogelijkheid er is voor deze mensen
Maar bij kinderen maak ik me toch zorgen.. Misschien onterecht maar soms lijkt t alsof t meer vanuit de buitenwereld komt dan t kind zelf. Ondertussen slikt t wel hormonen en wat als dat kind straks 20 is en t niet meer wilt. Ook vond ik bijv gister in de aflevering heel duidelijk dat het kind van 11 niet als een kind praat. Vanuit mijn studie en werk moet ik bij mensen zien wat spiegelen en wat echt waar is. En dit kwam enorm als spiegelen. Stel dat hij dat echt vind dan nog zijn dat niet woorden van een 11 jarige daarbij zeggen ouders dat ze bij de geboorte t al een jongen leek … is dit dan niet alsnog hun droom waarmaken ten koste van t kind ? …
christa
Ik kan me voorstellen dat u zich zorgen maakt bij kinderen. Maar weet dat deze kinderen voor dat ze ook maar welk traject ingaan gedegen onderzocht worden door diverse psychiaters en psychologen. Er is zelf een second opinion vereist voor ze aan de remmers mogen.
Die overigens niks definitief veranderen maar het kind de tijd geven om er achter te komen of hij of zij dit echt wil.
Als zij op de leeftijd van de hormonen komen (gemiddeld 15 of 16) is het kind al die tijd gemonitoord door de gender poli. Niks gebeurt zonder goed overleg en onderzoek.
Ook met het krijgen van de hormonen veranderd er nog niks wat niet weer terug gedraaid kan worden. Pas op de leeftijd van 18 word begonnen aan het definitieve werk. De operaties. U ziet.. uw zorg is wat dit betreft waarschijnlijk onterecht want alles word goed in de gaten gehouden.
Dan even over rens.
U schrijft dat een kind van 11 niet zo praat of spiegelt.
Nou ik kan u verzekeren dat een kind met in dit geval een hoog iq die zich duidelijk niet lekker voelt in zijn of haar lijf wel degelijk zo praat.
Je kan als ouders nog zoveel te wensen hebben maar een kind laat zich echt niet in zo’n traject duwen als hij of zij dat niet zelf wil . (En anders prikken de psycholoog en psychiater daar wel heel snel doorheen. )
Ik wil u graag uitnodigen om eens kennis te komen maken met rens zodat u met eigen ogen kunt constateren dat er niks opgelegd of in een richting geduwd is en dat rens nu juist eindelijk gelukkig is en dat het echt allemaal zijn eigen woorden zijn.
Vriendelijke groeten Christa moeder van rens
Marjoleine
Ja ik kijk! Heb het vorige seizoen ook gevolgd en vind het een heel mooi en inspirerend programma. Ik heb vorig jaar een project over genderdysforie gedaan en ben toen ook in het VU geweest, was heel indrukwekkend.
christa
Dit hoeft niet gepubliceerd!
Beste redactie.
Ik vind het erg jammer dat Dominique waarschijnlijk mijn reactie niet gezien heeft.
Terwijl het voor iemand die vanuit studie en werk dus in de toekomst misschien wel beslissingen gaat maken over dit soort kinderen toch wel erg belangrijk is om open te staan hiervoor.
Zouden jullie haar kunnen mailen dat er een toch best wel belangrijke reactie op haar tekst is van mij (moeder van rens waar zij dus over oordeelt )
Dit hoeft niet gepubliceerd!
ellen
Wat bijzonder!