Alleen bij het schrijven van dit stuk krijg ik het al koud. Ik behoor warmbloedig te zijn, maar soms vraag ik het me serieus af. Ik behoor tot de groep mensen die het altijd koud hebben. Mijn lichaam kan me gewoon niet warm houden. Ik ben jaloers op mensen die zelfs buiten de zomer om gewoon in een t-shirtje kunnen lopen, zonder er als een kaalgeplukte kip uit te zien. Heb ik het eenmaal koud, dan is het ook nog vrij lastig die kou weer weg te krijgen. Denk je bij het lezen van deze inleiding: Huh, koud?! Ik heb het altijd warm en zweet binnen no-time. Dan hebben we daar ook een blog voor, deze vind je hier: Mensen die binnen not-time zweten.

Nu ben ik vast niet de enige die hele dagen loopt te klappertanden, daarom vandaag een blog met herkenning voor alle koukleumen onder ons. Pak er maar vast een deken en een mok warme chocolademelk bij!

Mensen die het altijd koud hebbenTerrasje?
Ja, is het nou 20+ graden met een strakblauwe heldere hemel waardoor de zon je lichaam lekker verwarmd, dan snap ik het nog. Maar mensen die voor de lol voorstellen om een terrasje te pakken bij weersomstandigheden met minder dan dat? Nope… gaat er bij mij niet in. Laten we gewoon lekker een plekje binnen uitzoeken zo dicht mogelijk bij de verwarming en warme chocolademelk met slagroom bestellen.

Naakt in bed? Noooo
Sommige mensen, waaronder Scarlet, vinden het heel erg prettig om gewoon lekker naakt in bed te slapen. Scarlet zweet al peentjes wanneer ze een zomer shirtje in bed draagt. Ik snap daar echt helemaal niks van. Ten eerste vind ik het vreselijk om niks aan te hebben wanneer ik mijn bed in duik en ten tweede bevries ik dan. Ik heb mijn, oh so sexy berenpak, zelfs nog aan in de zomer! Om maar niet te beginnen over het dragen van sokken in bed….

Kachel altijd iets hoger
Mijn moeder heeft me vaak genoeg vervloekt toen ik nog thuis woonde en de jaarrekening van het energiebedrijf weer eens op de mat viel. Volgens mij ging er geen jaar voorbij zonder flink bij te hoeven betalen. De thermostaat en ik zijn namelijk beste vriendjes. Een dikke trui aandoen is gewoon niet hetzelfde als die lekkere warme lucht van de kachel. Vroeger verbrandde ik ook regelmatig mijn kont aan de gaskachel van mijn opa en oma. Ik kon uren voor dat ding hangen.

Is het al zomer?
Bij de eerste tekenen van de herfst verlang ik alweer naar de zomer. Vreselijk vind ik die natte, grauwe en koude dagen. Nederland is nou niet het beste land om te wonen als koukleum. Hoe gezellig de herfst en winter ook kunnen zijn met de kaarsjes aan, voor mij kan het niet snel genoeg weer lekker warm worden. Die paar dagen die we echt als zomerdagen kunnen registreren zijn helaas alleen vaak op slechts twee handen te tellen…

Grootste drama: uit bed/douche
Hoe lekker voelt dat warme bed waar je in ligt of het warme water dat uit de douchekop over je lichaam stroomt? Te lekker en daardoor ook te lastig om het te beëindigen. In de zomer is het goed te doen, maar wordt het weer buiten wat grilliger, dan is uit bed komen of onder de douche vandaan komen een hele opgave. Alleen het idee al, dat je wordt overmand door kou, brrrrrrrr….. Ik heb altijd enorme moeite met het uit bed komen ‘s ochtends. Het is dan nog zo lekker warm in bed……. winterslaap?

Mensen die het altijd koud hebbenSauna & zwemmen
Ik ben dol op zwemmen en het bezoeken van de sauna, maar iets houdt me soms toch tegen om te gaan. Niet alleen vind ik het omkleden in die veel te krappe hokjes van het zwembad zo’n gedoe, het in het water gaan en er weer uitkomen is nog veel erger. Subtropisch zwembad staat er dan er op de website, maar het water voelt vaak allesbehalve subtropisch aan. Eenmaal gewend aan het water is het aardig te doen, maar dan moet je er ook weer uit en je weer omkleden… zo koud!! Same goes voor de sauna. Heerlijk die warme hokjes, maar de temperatuur daarbuiten valt dan weer vies tegen.

De Sjaal
Waar je ook bent, je draagt een sjaal met je mee. Liefst een zo groot mogelijke; eentje met heel veel stof, breed en lang. Je verstopt je hoofd hier half in en mensen kennen je inmiddels nauwelijks meer anders zonder sjaal. Je hebt hierdoor nogal eens de vraag gekregen of je verkouden bent. Nee hoor, ik heb het gewoon koud. Het is heerlijk om binnen met een lekker zachte, warme sjaal om te zitten. Bovendien staat het soms ook nog best leuk. Het enige wat ik niet moet vergeten is het wassen van de sjaal. Het is een sjaal, wanneer was je zo’n ding? Nou ja, als je hem gewoon enkel buiten draagt niet zo vaak, maar als je hem dagelijks draagt, niet alleen buiten, maar ook binnen, dan heeft zo’n lap stof wel wat meer wasbeurtjes nodig.

Laagjes, heel veel laagjes
BH, hemdje, shirtje, trui, vest… Er kunnen niet genoeg kleren je lichaam bedekken en beschermen tegen de kou. Soms zie ik mensen met enkel een bh en shirt eroverheen en dan krijg ik het spontaan koud. Hoe kan dat nou, zeker in de winter?! Lekker veel laagjes dragen is zo fijn. Bovendien geeft het me de mogelijkheid om nog een beetje te wisselen als ik eenmaal ergens binnen ben. Het zal niet de eerste keer zijn dat ik ergens ben en dénk dat het wel warm genoeg is om in een bepaalde outfit te zitten om er vervolgens na een half uur achter te komen dat ik bevries. Het musthave kleding item: het vest. Altijd handig om overal mee naar toe te zeulen, samen met DE sjaal ofcourse 😉

Mensen die het altijd koud hebbenLaatste redmiddel
Soms heb je het zo koud, dat je hele lichaam rilt, maar helemaal niks je meer lijkt op te kunnen warmen. Al staat de kachel op 22 graden of draag je 2 truien, die kou zit vast in je lichaam. Mijn laatste redmiddel is dan altijd de douche. Oké, het idee dat je ook weer onder die warme douche vandaan moet komen en het dan altijd koud hebt is minder, maar het haalt dat ‘mijn lichaam voelt als een koelkast’ gevoel wel weg.

Handen
Mijn handen krijgen het, zeker in de winter, nooit warm. Ik ben altijd op zoek naar warme handschoenen, maar op de één of andere manier worden mijn handen buiten, ook in handschoenen, toch koud. Ik draag soms van die extreem dikke handschoenen waar ik vervolgens nauwelijks meer iets mee kan doen omdat ze gewoonweg te dik zijn… en toch: Koud. Als ik een café binnenkom waar ze van die glaasjes hebben staan met waxinelichtjes erin dan is het eerste wat ik altijd doe: grijpen naar dit glaasjes en hier mijn handen aan warmen. Idem voor als ik thee of koffie bestel. Tenslotte zorgt de kou er altijd voor dat mijn handen dagelijks een shitload aan crème nodig hebben.

Ben jij ook een koukleum?