Beroepen voor lesbiennes en homo’s? Een recent onderzoek bewijst dat er toch enige waarheid zit in de bekende stereotypen: Mannelijke stewardessen hebben een grote kans homoseksueel te zijn  en vrouwelijke vrachtwagenchauffeurs hebben een grote kans lesbisch te zijn. Onderzoekers van de London School of Economics publiceerden een lijst van beroepen waar zich over het algemeen hoge concentraties lesbiennes en homo’s bevinden.

Voor het onderzoek werd gekeken naar de cijfers van twee grootschalige werknemers onderzoeken met meer dan 5 miljoen mensen over geheel Amerika. Uit het onderzoek bleek dat sommige stereotypen ook daadwerkelijk blijken te kloppen. Verder bleek uit het onderzoek dat bij beroepen die grotendeels door vrouwen worden uitgevoerd, de mannen gemiddeld vaker homoseksueel zijn.

beroepen voor lesbiennes

Dit geldt ook andersom: Bij beroepen die met name door mannen worden uitgevoerd zijn de vrouwen vaker dan gemiddeld lesbisch. In onderstaande lijstjes zie je om welke beroepen het gaat. Voor de volledige vertaling van beroepen, bekijk het originele artikel.

Vrouwen
1. Bus -en vrachtwagenchauffeurs
2. Lift reperateurs
3. CV en koelkast installateurs
4. Klusjesmannen
5. Beveiliging

Mannen
1. Stewards
2. Kappers
3. Verplegers
4. Openbaar vervoer medewerker
5. Reisleiders

beroepen voor lesbiennes

Ook zijn er bepaalde beroepen aan te wijzen waar vrouwen oververtegenwoordigd zijn en gemiddeld meer lesbische vrouwen in actief zijn. Dit geldt ook voor de mannen: beroepen waar mannen oververtegenwoordigd zijn en gemiddeld meer homo’s in actief zijn. Deze beroepen vind je in onderstaand lijstjes.

Mannen
1. Acteurs
2. Verslaggevers
3. Kunstenaars
4. Managers van artiesten
5. Producers

Vrouwen
1. Psycholoog
2. Reclasseringsambtenaar
3. Coaches
4. Socioloog
5. Maatschappelijk Manager

Volgens de onderzoekers is deze verdeling van beroepen ontstaan door sociale aanpassing en discriminatie. Zij verwachten dat deze verdeling langzaam zal verdwijnen naarmate er meer acceptatie is van lesbiennes en homo’s.

Fotografie: Adam B