Ik ben een echte piekeraar. Mijn hoofd is nooit stil. Er razen dag in dag uit gedachtes doorheen en er gaat bijna geen moment voorbij dat ik me niet ergens, al is het maar iets heel kleins, druk om maak. Ja, dat is vermoeiend, heel vermoeiend. Piekeren zorgt voor onrust, chaos en vermoeidheid en toch blijf ik het doen. Waarom? Het gaat automatisch en als ik het niet doen ben ik bang zaken over het hoofd te zien of té naïef te leven. Overmatig piekeren doe ik al bijna mijn hele leven. Ik kan me nog goed herinneren dat ik het als kind vervelend vond dat ik altijd iets had waar ik me zorgen om maakte.

Gelukkig sta ik niet alleen in mijn piekerpraktijken. Met mij leven er nog heel wat andere piekeraars op deze aardbol en speciaal voor hen heb ik een blog samengesteld met 10 herkenbare zaken voor mensen die piekeren.

Waar maak je je druk om als piekeraar, welke situaties zijn echt killing voor piekeraars en hoe gaan we als piekeraars om met bepaalde situaties? In deze blog lees je 10 x situaties die herkenbaar zijn voor mensen die piekeren.

1. Ik kan niet kiezen!
Als echte piekeraar is het maken van en keuze een echte crime. Ik blijf in mijn hoofd nadenken over de voor -en nadelen van beiden. Ik durf niet voor het ene te kiezen omdat mijn hoofd dan alweer als een razende tig argumenten voor de andere keuze heeft verzameld. En wat als het niet de juiste keuze is? Wat als ik de verkeerde keuze maak, wat dan? Ik blijf piekeren over de mogelijkheden en met een beetje pech heb ik na een dag piekeren over mijn keuzes in plaats van de in eerste instantie twee keuzes, ineens 10 keuzes. Wat moet ik nou? Wat vind jij? Kies jij maar! Iemand anders laten kiezen is soms dé oplossing voor de piekeraar, al pieker je dan weer of dat nou wel de beste oplossing is, want wat als die ander toch niet zo goed in kiezen blijkt te zijn? Het maken van een keuze duurt bij geboren piekeraars dus regelmatig heel lang en gaat met heel veel horten en storen.

piekeren

2. Ik ben iets vergeten, zeker weten
Als piekeraar heb ik voortdurend het gevoel dat ik iets ben vergeten. Geen idee waarom eigenlijk. Wellicht staat het ook een beetje in verband met het willen hebben van controle. Ik wil het huis verlaten en nét voordat ik de deur achter mij dicht trek, vliegen er alweer een shit load aan gedachtes door mijn hoofd: Is het raam wel dicht? Staat de kachel wel laag? Heb ik het fornuis wel op slot gezet? Nooooo! Zo vreselijk irritant. Ik moet dan regelmatig weer even naar binnen om het piekeren te kunnen stoppen. Check ik het niet, dan blijf ik namelijk het volgende uur piekeren over het wel of niet dichtdoen van het raam…

3. Altijd zorgen in je hoofd
Al van jongs af aan had ik altijd iets in mijn hoofd waar ik me druk om maakte. Ik piekerde altijd wel ergens over. Was het ene probleem opgelost, dan diende zich binnen enkele uren wel weer een ander probleem aan. Natuurlijk zaten die problemen vooral in mijn hoofd. Ik maakte kleine zaken in mijn hoofd groot door er tot in den treuren over te gaan piekeren. Hierdoor verlang ik vaak zo naar rust in mijn hoofd. Gewoon even stilte in mijn hoofd zonder al die malende gedachtes. Als piekeraar is er helaas altijd wel iets om over te piekeren. Holladijee.

4. Op reis gaan is dodelijk
Op reis gaan is zowat dodelijk. Voor piekeraars is het op reis gaan echt vreselijk omdat je maar blijft piekeren over a. of het wel goed is om op reis te gaan en b. of je niets bent vergeten. Ik vind het heel fijn om samen met Joyce op reis te gaan, maar het weggaan van huis is altijd een drama. De week ervoor pieker ik al uren over of het wel goed is om weg te gaan, of ik niet beter thuis kan blijven en of ik wel aan alles gedacht heb. Ik pieker over de vlucht door mijn vliegangst, ik pieker over de bestemming, over de accomodatie, over het achterlaten van onze huisdieren, over ons huis, over het op tijd komen op schiphol, over welke kleding mee te nemen, over,…over,…over EVERY F*CKING ALLES. Eenmaal onderweg naar Schiphol is de piekerzooi het grootst in mijn hoofd. OMG OMG ben ik niks vergeten? OMG OMG moeten we dit wel doen? etc etc. Al dit gepieker komt natuurlijk ook voort uit angst, maar omdat ik mijn leven niet wil laten leiden door angst, ga ik wel op reis en probeer ik in te gaan tegen al dat gepieker.

5. 100 keer herhalen in je hoofd
Voor of na een belangrijke afspraak of een belangrijk gesprek heb ik als piekeraar de neiging om de hele conversatie vooraf al 10 keer te voeren in mijn hoofd of naderhand 10 keer te herhalen. Ik bereid me op zo’n gesprek voor door in mijn hoofd het gesprek, wat ik ga zeggen, al tig keer te bespreken. Ik weet exact, tot in de komma’s wat ik ga zeggen en hoe. Na het gesprek gaan de besproken zinnen nog minstens 10 keer door mijn hoofd. Wat werd hiermee bedoeld? Heb ik dit wel juist verwoord? Hoe reageerde ze eigenlijk op wat ik toen zei? Eindigde het gesprek wel echt goed? Waarom zei ze dit eigenlijk? Had ik het beter kunnen verwoorden? …en  ga.  zo.   maar.    door.

piekeren

6. De verborgen boodschap
Als piekeraar pieker ik regelmatig over verborgen boodschappen in gesprekken. Oké dat klinkt wel heel paranoia, maar ik bedoel vooral dat als iemand wat zegt, ik hier soms langer over pieker dan een niet-piekeraar. Ik vraag me dan bijvoorbeeld af of die persoon niet ergens iets anders mee bedoelde, of dat hij het op een bepaalde manier zei omdat… Hier kan ik dan een flink tijdje over piekeren, wat niet altijd even goed is. In de meeste gevallen bedoelt iemand namelijk gewoon precies wat hij zegt en heeft deze geen 10 achterliggende en verborgen boodschappen. De intonatie, de manier van praten en het gebruik van bepaalde worden kan bij een ware piekeraar al een heel eigen verhaal oproepen. Ook op Facebook op via Whatsapp kan ik soms blijven piekeren over hoe iets wordt gezegd. Als piekeraar weet ik daarom dat het belangrijk is om mijn verzonnen verhalen en verborgen boodschappen even te checken bij degene die iets tegen me zei. “Bedoel je misschien eigenlijk dat…?” Dit zorgt nogal eens voor verbaasde blikken.

7. Ja, sorry…. Het spijt me
Omdat je als piekeraar nogal eens piekert over of je iets wel of niet fout hebt gedaan, is het soms veiliger en eenvoudiger om maar gewoon alvast je excuses aan te bieden. Dan weet je in ieder geval zeker dat mocht je het toch niet goed hebben gedaan, je hiervoor sorry hebt gezegd. Dat voorkomt nog meer piekerwerk en zorgt voor wat rust in je hoofd. Al pieker je dan nog wel over het het aanbieden van je excuses niet zwak, raar, overbodig of overdreven was….

8. Spontaan je mening geven, haha
Van huis uit ben ik eigenlijk best heel spontaan, maar door allerlei dingen die ik heb meegemaakt ben ik minder spontaan geworden en meer gaan piekeren. Even spontaan, bijvoorbeeld online, mijn mening geven gaat hierdoor een stuk minder makkelijk dan vroeger. Ik haal dan al snel hele scenario’s in mijn hoofd van wat het gevolg zal zijn van het geven van mijn mening. Ik pieker over of mijn mening wel correct is, of deze wel netjes is en niet te eenzijdig of veroordelend en ga zo maar door. Als ik mijn mening uiteindelijk toch geef, kan ik nog uren piekeren over of het wel echt correct is en of ik niets verkeerd heb gezegd.

piekeren

9. Tikkeltje pessimistisch
Je kunt er als piekeraar helaas niet omheen: Je bent een tikkeltje pessimistisch. Dat komt simpelweg omdat je alles wat positief is ook tig keer in je hoofd overdenkt. Is het wel echt goed, leuk, mooi, gezellig etc? Een geboren piekeraar zal helaas bij ieder positief iets ook wel iets negatief weten te verzinnen en dat is best jammer. Overal over piekeren maakt het leven een stuk minder eenvoudig en soms ook een stukje negatiever dan nodig.

10. Wat vind jij?
Piekeraars kunnen nogal eens blijven twijfelen over bepaalde situaties, keuzes en conversaties. Eén van de manieren om hiervan af te komen is door iemand anders te vragen naar zijn mening. Stiekem hoop je dan dat die persoon hét antwoord heeft en jou van al het piekeren verlost. Vragen als “Hoe denk jij er dan over? Wat vind jij ervan? Vind jij het nou niet raar dat ze dat zegt? Hoe denk jij dat ze dat bedoelt?” ..en ga zo maar door, zijn zinnen die ik dus ook al regelmatig HEEL ERG VAAK uit heb gesproken.

Ben jij een piekeraar?