Komt het raar over als ik dit doe? Zal ik zeggen wat ik denk of zullen ze me dan dom vinden? Wat zouden anderen wel niet denken? Hoe vermoeiend is het om alsmaar na te moeten denken voordat je iets doet of zegt, omdat je bang bent voor het oordeel van andere mensen. Hoe fijn en bevrijdend zou het zijn om dit niet meer te hoeven doen? Niet meer zo je best te hoeven doen om “normaal” te zijn en erbij te willen horen.

We zijn allemaal kuddedieren en willen maar als te graag ergens bij horen en leuk en aardig gevonden worden. Bevestiging krijgen dat we goed genoeg zijn. Dat is menselijk, maar vaak lopen we hierdoor jammer genoeg onszelf voorbij. We gedragen ons naar hoe wij denken dat anderen ons willen zien en naar wat er van ons verwacht wordt. Of dit je uiteindelijk gelukkig maakt is maar de vraag, want in hoeverre kan je dan nog gewoon jezelf zijn?

Zou het leven niet een stuk makkelijker en relaxter zijn wanneer je je niet meer druk maakt om wat andere mensen denken? Ik maak me ook vaak druk over hoe ik over kom, er wel leuk genoeg uitzie, of ik het wel goed doe, maar als ik erover nadenk, vind ik de mensen die gewoon lekker hunzelf zijn veel leuker. Mensen die niet per se bij een bepaalde groep willen horen, maar voor hun eigen mening uitkomen en kleding dragen die ze zelf leuk vinden. Dat soort mensen vind ik veel interessanter en veelal ook sexyer.

In deze blog zal ik 8 redenen beschrijven waarom je echt moet stoppen met je druk maken over wat andere mensen van je denken.

wat zullen anderen wel niet denken

♥ Eigen geluk
Natuurlijk wil je geen naar mens zijn en is de mening van anderen daarom soms goed om jezelf te kunnen ontwikkelen, maar je moet niet vergeten dat jij met jezelf verder moet en met niemand anders. Nuttige feedback kan je gebruiken, maar blijf wel bij jezelf. Als iets jou echt gelukkig maakt, kies hier dan voor. Jij moet met jezelf de toekomst in en niet met die persoon die een mening over jou heeft. Die persoon zal jou niet gelukkig maken, dat kan jij alleen zelf doen.

Jij moet met jezelf door één deur kunnen, dat is het belangrijkst. Jij bent de enige persoon met wie je de komende 80 jaar nog je leven moet doorbrengen. Ga dus ook voor je eigen geluk en doe wat jou werkelijk gelukkig maakt, niet wat een ander gelukkig maakt.

♥ Genieten van een gesprek
Het kan lastig zijn om te genieten van contact met andere mensen wanneer je alleen maar bezig bent met allerlei gedachten in je hoofd. Vindt hij/zij me wel cool genoeg? Zeg ik geen rare dingen? Wanneer je je hier niet meer druk over maakt en niet meer je uiterste best hoeft te doen om geweldig over te komen, zal je veel meer kunnen genieten van een gesprek. Je kan veel vrijer en relaxter praten wanneer het je niks kan schelen of die persoon je nou wel of niet leuk vindt.

♥ Vrijheid
Angst voor wat andere mensen wel niet van je zullen denken kan je enorm weerhouden om allerlei dingen te ondernemen die je eigenlijk wel heel graag zou willen ondernemen. Het houdt je tegen en het neemt jouw vrijheid als mens weg. Hoe vrijer je je voelt, hoe meer jij jezelf kan ontwikkelen. Laat je die vrijheid niet ontnemen door de angst voor de mening van anderen.

♥ Scheelt energie
Stoppen met het teveel nadenken over wat anderen wel niet van je zullen denken zal je aardig wat energie besparen. Energie die je steekt in het nadenken over wat je wel en niet kunt zeggen en wat je wel kunt doen of maar beter kan laten. Niet alleen bespaart het je energie, het zorgt er ook voor dat de mensen je echte “ik” beter leren kennen.

♥ Aantrekkelijker
Ik vind mensen die duidelijk hun eigen weg bewandelen en staan voor hun eigen visie, vaak aantrekkelijker dan een clubje mensen wat elkaar maar wat achterna hobbelt en nadoet. Altijd maar meegaan met de mening van anderen, maakt jou als persoon niet interessant of bijzonder. Juist door jouw eigen mening te onderzoeken en hiervoor te gaan word je een interessant mens om mee te praten, om mee om te gaan. Jij wordt een eigen en uniek individu. Hoe sterker je persoonlijkheid, hoe sterker je in het leven staat, hoe aantrekkelijker jij zal zijn.

♥ Positief effect
Ik kijk vaak op tegen mensen die, zoals ik hierboven beschreef, hun eigen pad bewandelen en gaan voor hun eigen dromen, in plaats van alleen te doen wat er door de buitenwereld van ze wordt verwacht. De houding die je aanneemt kan dus ook zeker een positieve invloed hebben op andere mensen. Je wordt hierdoor misschien wel een inspiratiebron voor andere mensen.

wat zullen anderen wel niet denken

♥ Zo subjectief
Onthoud ook dat je het nooit goed zal doen voor iedereen. Iedereen heeft nu eenmaal een andere mening en andere smaak. Je kunt niet iedereen plezieren en daarom kan je maar beter in ieder geval jezelf plezieren. Meningen en smaak zijn subjectief, ze zijn niet de waarheid. Behandel het dus ook niet als de waarheid, maar zie het als informatie die je soms wel en soms niet wil gebruiken. Wat de ene persoon niet leuk vindt aan jou, vindt de ander weer wel leuk aan jou. Zorg dus maar gewoon dat je jezelf leuk vindt.

♥ Op je gemak
Bij wie voel je je meer op je gemak? Bij iemand die relaxt wat kletst of iemand die nauwelijks iets zegt omdat hij of zij bang is om iets verkeerds te zeggen? Je druk maken over wat de ander denkt, zorgt er alleen maar voor dat er ongemakkelijk gesprekken en situaties komen. Je kan beter jezelf zijn en iets stoms zeggen, wat je uiteindelijk menselijk en uniek maakt, dan je best doen om zo goed mogelijk over te komen en geen echte band opbouwen met iemand.

Hoe belangrijk is de mening van anderen voor jou?

Joyce ♥