Als er iemand slecht met namen en gezichten is dan ben ik dat wel. Ik weet niet hoe het komt maar ik kan namen gewoonweg zo slecht onthouden en ben zelfs nog slechter in het herkennen van gezichten! Ik weet dat dit nu eenmaal een soort van tekortkoming van me is en dus heb ik allerlei mogelijk manieren gevonden om hiermee om te gaan. Ondanks deze manieren gaat het nog weleens mis. In deze blog beschrijf ik daarom 10 herkenbare dingen voor mensen die slecht zijn met namen en/of gezichten.

1. Opnieuw voorstellen
Dit gebeurt me helaas regelmatig en is altijd een beetje gênant. Ik kom dan mensen tegen waarvan ik denk ze nog niet eerder gezien te hebben. Dit gebeurt nogal eens op mijn werk of bij bepaalde afspraken of bijeenkomsten voor onze blog. Ik stel me dan enthousiast voor aan iemand, die vervolgens heel droog zegt dat we elkaar allang kennen. Oepsie… Ik verontschuldig me dan al grappend dat ik heel slecht ben met gezichten en me zo drie keer opnieuw aan iemand kan voorstellen. Toch niet altijd even fijn, als je je al ongemakkelijk voelde bij een bepaalde meeting…

 slecht met namen en gezichten

2. Eromheen draaien
‘Nou, sterkte met je vriend…’ zei ik laatst tegen iemand, omdat ik gewoonweg niet meer wist wat de naam van die vriend was. Heel dom, maar weinig aan te doen op zo’n moment. Ik ga dan ook niet vragen naar wat iemand zijn naam ook alweer is, want dat zou heel suf zijn bij iemand die ik al jaren ken. Wat doe ik dan? Eromheen draaien en in plaats van de naam andere woorden gebruiken.

3. Niet terug groeten
Soms kom ik mensen tegen die terwijl ze langs me lopen of fietsen ineens, voor mij volkomen onverwacht, naar me groeten. Ik herken die personen dan niet direct en mijn hersenen moeten er op dat moment alles aan doen om erachter te komen wie er net naar me groette. Dat denkwerk duurt vaak nét wat te lang waardoor de groetende persoon al voorbij is en ik nauwelijks heb gereageerd op zijn of haar groet. Tikkeltje ongemakkelijk.

 slecht met namen en gezichten

4. Bluffen
Soms dan weet ik écht niet wie iemand is, maar weet ik wel dat ik die persoon ergens van ken. Waarvan weet ik alleen niet meer. Hiernaar vragen vind ik soms wat lullig, want het is niet zo leuk voor die ander dat ik niet eens meer weet waar ik die persoon van ken. Daarom bluf ik me soms door dit soort gesprekken heen, in de hoop er tijdens het gesprek achter te komen waar ik de persoon van ken. Mijn moeder vertelde me laatst dat zij dit ook deed. Soms komt ze dan in vreemde situaties terecht. Zo praatte ze laatst met iemand op straat waarvan ze nou niet meer wist of ze die vrouw kende van het datingbureau of van de voetpedicure. Ja, wat zeg je dan als die persoon vraagt naar hoe alles met je gaat. Begin je dan over de liefde of over je voeten…..?

5. Namen alweer vergeten
Er hebben zich 5 minuten geleden een aantal mensen aan me voorgesteld… en nu ben ik de namen alweer vergeten. Nooooo, dat is zo onhandig en schaamtevol. Mensen kunnen zich net zo goed zonder naam aan mij voorstellen want in 9 van de 10 gevallen onthoud ik de naam toch niet. Ik heb trouwens inmiddels wel geleerd dat ik de naam een keer hardop moet herhalen als iemand zich voorstelt, op die manier kan je namen beter onthouden.

 slecht met namen en gezichten

6. Jullie lijken op elkaar!
Ik ben slecht in het herkennen van gezichten, maar hierdoor ben ik ervan overtuigd dat ik heel vaak overeenkomsten zie tussen mensen. Zo vind ik dat een van mijn beste vriendinnen sprekend lijkt op een collega van me. Vreemd genoeg is niemand het hier mee eens. Wellicht is er toch iets raars in mijn hersenen met de functie ‘gezichtsherkenning’…?

7. Wie is dat?
Snel hulp vragen aan anderen is ook een herkenbare. Ik vraag maar al te vaak aan Joyce wie dat ook alweer is of hoe zij ook alweer heet. Heel handig, want in de meeste gevallen weet Joyce het wel. Zo herkende ik laatst zelfs een oud collega niet van me, met wie ik weliswaar online, meer dan 4 jaar heb samengewerkt. Vreemd genoeg wist Joyce wel wie het was. Hallelujah.

 slecht met namen en gezichten

8. De groep in één keer groeten
De beste manier om te voorkomen dat je je aan sommige mensen opnieuw voorstelt, is gewoon door de groep mensen waarmee je samenkomt in één keer te groeten. Dat doe ik niet alleen op een verjaardag, maar ook weleens bij bijeenkomsten. Ik weet namelijk soms echt niet meer aan wie ik me nou heb voorgesteld en vind het echt gênant om hierin fouten te maken, zeker bij collega’s. ‘Hallo allemaal, leuk dat iedereen er is!’ is dan de beste oplossing.

9. Die naam past beter!
Soms heb je bij iemand gewoon een bepaalde naam in je hoofd en ben je er volledig van overtuigd dat die persoon zo heet. Ookal weet je soms dat die een andere naam heeft, die ben je gewoonweg vergeten. Je gebruikt daarom soms maar gewoon een andere naam voor iemand in de hoop dat degene met wie je hierover praat begrijpt over wie je het hebt.

 slecht met namen en gezichten

10. Die met al die piercings…
Soms kan je én niet iets zeggen in de trend van ‘Hoe is het met je partner’ én je kan uit fatsoen ook niet naar de naam vragen. Wat doe je dan… Ik herinner vaak de bijzondere dingen van iemand. Weet ik even iemand zijn of haar naam niet meer, dan zeg ik soms ‘Hoe is het met die ene met al die piercings?’ Of ‘Hoe lang gaat zij, je weet wel met die mooie krullen, nou nog op reis dan?’ Handig….

Hoe goed ben jij met namen en gezichten?