In de periode dat we nu bezig zijn met onze blog en YouTube kanaal, hebben we al een aantal fotoshoots mogen bijwonen. Heel erg tof en leuk natuurlijk, maar een hele ervaring op zich. Er komt namelijk behoorlijk wat bij kijken voordat je, hopelijk, een prachtige foto als eindresultaat hebt. In deze blog 10x wat er gebeurt tijdens een fotoshoot. 

Scarlet had al enige ervaring met het doen van fotoshoots, maar voor mij is dit allemaal geheel nieuw. Ik heb wel eens geposeerd voor foto’s, maar nog nooit zo professioneel voor bladen, waarbij er tig mensen aan je zitten en om je heen lopen. Bijzonder is het zeker! 

fotoshoot1. In het openbaar uitkleden
Bij veel fotoshoots zal er naast een haar en make-up stylist, ook een kledingstylist aanwezig zijn. Een stylist die een geweldige outfit voor je heeft uitgezocht die jij even mag passen. Wat er vaak alleen niet aanwezig is, is een pashokje zoals je dat gewend bent in een kledingwinkel. Je zal je dus gewoon even moeten omkleden in front of everybody. Niks geen preuts gedoe, gewoon uit die handel. Nu maar hopen dat je er vanochtend bij na hebt gedacht om een redelijk matchende slip en beha aan te trekken. Grappig genoeg heeft Scarlet dit veel vaker meegemaakt, maar heb ik er minder moeite mee.

2. Vreemde kleding + pijnlijke schoenen
Je wordt aangekleed, hoe leuk is dat? Een heel rek vol outfits die jij straks mag dragen. Niet? Nee. In de meeste gevallen is er vooraf gevraagd naar je maten en wordt er een outfit voor je uitgezocht. Vaak is dat dan niet het setje wat jij bij de H&M zou uitzoeken, maar iets waarbij je een beetje uit je comfortzone gaat. Ik moest laatst iets aantrekken wat ik in het dagelijkse leven never en nooit zou dragen, maar het eindresultaat op de foto’s was zeker tof. Dit geldt overigens ook voor schoenen. Ik dacht dat ik maat 37 had gezegd, maar mijn tenen zaten dubbelgevouwen en ik was minstens 10cm groter. Nog heel even poseren voordat je tenen afsterven…. Daarentegen mag je je poezelige voetjes wel in een paar prachtige Louboutins proppen.

3. Overal speldjes en klemmen
Je kledingmaten doorgeven voor een shoot snap ik eigenlijk nooit helemaal. Negen van tien keer eindig je namelijk met een outfit die alsnog veel te groot is, waardoor je er aan de achterkant uitziet als een grote klem. Op de daadwerkelijke foto’s lijkt het altijd alsof de outfits de modellen als gegoten zitten, maar wat je niet ziet is dat de broek, het truitje en het jasje met wel 10 klemmetjes strak worden getrokken.

fotoshoot4. 10 bussen haarlak
Eenmaal op de foto ziet je haar er mega perfect uit. Alsof het nooit anders heeft gezeten en van nature zo valt. Was het maar zo’n feest… Om je haar er zo uit te laten zien heeft de haar stylist er eerst de nodige haar producten ingespoten. Het haar is geföhnd zodat het een stuk voller zit, er zijn krullers in geweest of er is een stijltang aan te pas gekomen. Tenslotte zijn er zo’n tien bussen haarlak in je zogenaamde ‘natural look’ gegaan om ervoor te zorgen dat je perfecte kapsel na 10 foto’s schieten hetzelfde blijft zitten… Eenmaal thuis kan je je haar zowat doormidden breken.

5. make-up loos en pukkels
Als je een fotoshoot hebt word je nogal eens gevraagd om hier make-up loos naar toe te gaan.  Dit scheelt het nodige schoonmaakwerk en voorkomt – door het schoonmaken – roodheid van de huid. Als je naar de fotoshoot locatie echter eerst nog een flinke reis moet afleggen kan het best vervelend zijn om helemaal geen make-up te mogen dragen. Zeker als je die dag, doordat je ongesteld moet worden, extra veel pukkels hebt. Scarlet heeft een keertje meegemaakt bij een fotoshoot dat de visagiste haar echt heel onvriendelijk de les las over het niet mogen dragen van make-up “Er stond duidelijk dat je geen make-up op mocht doen, dat heb je wel gedaan!”  Terwijl ze daar gratis en voor niets zat voor een fotoshoot voor een magazine waar ze haar graag in wilden. 

6. Vijf mensen die aan je zitten
Daar sta je dan in de schijnwerpers. Helemaal gestyled, opgemaakt en ready to strike the pose. Ho, wacht! Nog voordat je kan beginnen staat er al iemand met een bus haarlak voor je neus om dat ene plukje de andere kant op te plakken. Zo, beter! Kom maar op met die kiekjes. Ho, wacht! Daar komt de vrouw van de outfits aan. Het shirtje zit wat gekreukt, waardoor het lijkt alsof je 2 buiken hebt. Voor je het weet staan er 5 verschillende mensen aan je te plukken en te trekken, nog voordat je ook maar 1 foto hebt gemaakt. Denk niet dat het daarna goed zit. Die mensen zullen je de hele fotoshoot blijven achtervolgen. Voor mensen die niet van aanraking houden kan dit knap lastig zijn…

fotoshoot7. Lachspieren
Het daadwerkelijke fotograferen duurt een stuk minder lang dan het hele proces eraan vooraf. Bij een fotoshoot worden er echter wel een shitload aan foto’s gemaakt, wat ervoor zorgt dat je best lang leuk moet lachen. In het begin gaat dat nog wel spontaan en leuk, maar na een kwartier foto’s maken voel je die lach nepper en nepper worden. Je lachspieren worden stijf en je mond gaat trekken. Je weet gewoon dat die lach die je opzet verre van natuurlijk en spontaan is en toch moet je blijven lachen… Het helpt dan soms om even een minuutje pauze te nemen, alles te ontspannen, een paar gekke bekke te trekken en weer verder te gaan.

8. Wachten, heel veel wachten
Je zou denken dat als de make-up er eenmaal op zit, het snel kan gaan. Nooooo, in de meeste gevallen is het dan nog een kwestie van heel veel wachten, zeker als jij niet de enige bent die op de foto moet. De fotograaf kan nog een tijd bezig zijn met alles voorbereiden, het kan zijn dat het nodige nog doorgepast moet worden wat betreft kleding en dat na het aantrekken van je kleding je haar weer bijgewerkt moet worden. Ook als je eenmaal gefotografeerd wordt kan je tussendoor weer even moeten wachten. De foto’s worden tussentijd beoordeeld, de stand van de lampen wordt veranderd of er wordt een andere achtergrond geplaatst. Tenslotte moet je make-up weer bijgewerkt worden, dat ene plukje haar naar achter worden gedaan en die plooi in je rok recht worden getrokken. Kortom: tijdens een fotoshoot moet je aardig wat geduld hebben.

fotoshoot9. Faking it
Ik ben niet zo dol op al die nepheid bij fotoshoots, maar als je gevraagd wordt om een bepaald topje te dragen dat gewoon veel te ruim zit bij je kleine tietjes, dan kom je er gewoon niet mee weg om niets neps te gebruiken. Bij de fotoshoot die we een tijdje geleden hadden van L’Oréal kreeg Scarlet daarom van die kipfilets in haar topje. Heel raar van die opplakdingen die je over je eigen borsten plakt. Ook kreeg ze nepwimpers op. Het is best leuk om al die dingen eens te proberen en te zien hoe je dat verandert, maar ergens vind ik het ook jammer dat dit nodig is bij een fotoshoot.

Scarlet: “Het zorgt ervoor dat mijn wimpers er veel ‘perfecter naar het huidige schoonheidsideaal’ uitzien, terwijl ze dat in werkelijkheid helemaal niet zijn. Zoveel mensen zie ik ook gebruik maken van nepwimpers in real life, wat ervoor zorgt dat Joyce, die van nature hele lange wimpers heeft, ineens helemaal geen lange wimpers meer heeft. Heel idioot. Je ziet mensen om je heen hun tanden bleken, haar extensions gebruiken, nepwimpers dragen. Kies je ervoor om dit niet te doen, dan voel je je qua uiterlijk toch al snel een beetje ‘in de schaduw van’ staan”.

fotoshoot10. Vreemde poses
Bij de shoot voor Cosmopolitan moesten Scarlet en ik samen op een hele kleine kruk zitten. Dat zat voor geen meter want óf ik óf Scarlet viel steeds bijna van die kruk af. We moesten elkaar dus half vasthouden, maar tegelijkertijd ook leuk poseren. Een tijdje ervoor had ik een fotoshoot waar ook Sjors aan mee mocht doen. Die moest ik dan half zittend op een koffer optillen. Twintig kilo liften, hangend op een niet stabiele koffer en dan toch nog leuk en sexy kijken is een hele uitdaging,…dat kan ik je wel vertellen…

Anyway, het is een hele leuke en bijzondere ervaring om mee te mogen doen aan een fotoshoot. Zeker een ervaring die we je zouden aanraden! ♥

Liefs, Joyce & Scarlet