Een grote bril, altijd het juiste antwoord bij de hand en een kamer vol met vliegtuigen of treinen. Ik ben geen nerd, maar toch herken ik de nodige dingen die passen bij de zogenaamde nerd. Ik keek vroeger graag naar Star Trek, ben verslaafd aan computers en wist vroeger vrij weinig van de Top 40. Mijn broer kan denk ik nog nét wat meer punten afvinken. Ik vind een beetje ‘nerdy’ mensen altijd wel leuk. Zo kan ik mijn broer alles vragen. Op één of andere vreemde manier heeft hij altijd overal een antwoord op. Hij moet me vroeger ook altijd helpen met wiskunde, scheikunde en natuurkunde. Daarnaast vind ik het tof dat mensen die een beetje ‘nerdy’ zijn helemaal op kunnen gaan in zaken als computers, treinen, vliegtuigen en allerlei boeken of films.

Iedereen is anders en ieder mens die een beetje ‘nerdy’ is, is dus ook anders. Toch zijn er soms de nodige overeenkomsten tussen de echte die hard nerd. Hieronder heb ik een tiental herkenbare zaken opgeschreven. Ik ben benieuwd welke jij herkend en of je een vriend/vriendin van jezelf hierin herkent.

1. Treinen en vliegtuigen
Treinen en vliegtuigen zijn van jongs af aan al favoriet bij jou. Vroeger wilde je piloot of treinmachinist worden en het liefst liet je je ouders tijdens een vlucht regelen dat je een kijkje in de cockpit kreeg. Je had thuis meerdere vliegtuigjes op een boekenplank tentoon gesteld en je speelde met treinen op een plastic treinrails. Toen je wat ouder was maakte je kennis met de tienertoer, waarmee je zelf met goedkoop met de trein kon reizen. Je reed richting Schiphol om hier vliegtuigen te spotten. Dat was jouw ultieme dagje weg en als je eerlijk bent is dat het stiekem nog steeds.

nerd2. Boeken
Je zat vroeger uren met je neus in de boeken. Dat waren niet enkel intelligente geschiedenisboeken, maar dat was ook gewoon zoiets als de Donald Duck. Je verkoos jouw boeken boven buiten spelen en al helemaal boven buiten als een voetbal aanrennen. Alles wat je las onthield je ook nog eens, of je dat nu wilde of niet. Broers of zusjes die voortdurend langskwamen om te vragen of je samen wilde spelen moest je keer op keer teleurstellen. Je wilde gewoon met rust gelaten worden zodat je lekker kon lezen.

3. Bril en beugel
Rond je tiende werd je plotseling opgezadeld met een bril en/of beugel. Je kon ineens de tekst op het schoolbord niet meer goed lezen en moest daarom langs bij de oogarts. Die stelde vast dat het echt tijd werd voor een bril. De montuurtjes in jouw tijd waren nog niet zo hip en dus moest je het doen met een te grote bril met een soort hangwangen. Het type bril dat nu hip is onder de vrouwelijke hipsters. Onbegrijpelijk vind je het dat je jaren met dat ding op je neus hebt rond gelopen. Dat ding schreeuwt bijna tegen andere leerlingen “hallo! pest mij!’. Had je niet het geluk van een bril, dan kreeg je waarschijnlijk een beugel. Liefst eentje die goed zichtbaar was. De zogenaamde buitenboordbeugel of de plaatjesbeugel met een shitload aan elastiekjes.

nerd4. Star trek, Star Wars en Lego
Jouw favoriete televisie serie is Star Trek of Star Wars. Je hebt waarschijnlijk een hele verzamelbox en kent alle termen en bekende uitspraken uit de serie uit je hoofd. Je bent een echte trekky. Daarnaast ben je dol op Lego. Je kan hier helemaal in opgaan, zelfs als volwassene vind je het nog leuk om hiermee de grootste dingen te bouwen.

5. Bijles geven
Je weet overal wat van en bent goed in de moeilijkste vakken. Hierdoor moet je anderen vaak allerlei dingen uitleggen en geef je waarschijnlijk ook de nodige bijles aan familieleden, vrienden, kennissen of zelfs betaald.

nerd6. Als eerste je hand omhoog in de klas
In de klas weet jij alles. Je wilt je kennis graag delen en steekt daarom meestal als een van de eersten je vinger om hoog als er iets gevraagd wordt in de klas. De docent kijkt hier stiekem regelmatig met opzet langsheen om anderen ook een kans te geven. Jij weet het immers toch wel.

7. Haat aan sporten
In tegenstelling tot jouw capaciteiten voor exacte vakken, ben je superslecht in gym en sporten. Je hebt er ook gewoon een hekel aan. Motorisch ben  je gewoonweg niet zo sterk. Als iemand jou een bal gooit moet je gewoon eerst even de snelheid van de bal in je hoofd bereken alvorens je hem kan opvangen. Dit maakt dat je bijna altijd te laat bent of mis grijpt.

8. Zelf een computer bouwen
Heb je een nieuwe computer gekocht? Oh nee, die heb ik zelf gebouwd. Sorry? Je bouwt je eigen computer. Je bestelt onderdelen die volgens jou goed genoeg zijn en combineert die met elkaar. Voor jou is dit simpele kost, terwijl een ander nét weet hoe die de computer aan moet zetten. Je hebt hierbij trouwens ook minstens twee computerschermen, maar liefst 3 of meer. Je muis beweegt zich in 1 streep over al die schermen.nerd9. Top 40
Top 40, wat is dat? Je hebt vrij weinig met muziek, bent niet muzikaal en hebt ook nagenoeg nooit naar de Top 40 geluisterd. Sterker nog, je bent waarschijnlijk meer fan van klassieke muziek, dan van popmuziek. Feestjes op de middelbare school waren hierdoor maar lastig. Prima om erheen te gaan om gezellig te kletsen, maar vraag jou niet om te gaan dansen op de beat.

10. Lopende encyclopedie
Veel mensen beschouwen jou als een soort lopende encyclopedie. Je weet gewoon alles en daar maken mensen graag gebruik van. Om de haverklap hangt er wel iemand van je familie aan de telefoon. “Weet jij misschien hoe dit werkt…? Weet jij misschien wat de beste route is naar? Weet jij hoe laat…?” en ga zo maar door. Gelukkig bestaat er sinds flink wat jaartjes zoiets als Google, waardoor je mensen regelmatig eenvoudig kan doorverwijzen naar ‘Let me Google that for you‘.

Hoe nerdy ben jij?