Ieder jaar zijn er verschillende verjaardagen waar we naar toe moeten. In sommige verjaardag heb je super veel zin, terwijl andere verjaardagen meer aanvoelen als een verplichting. Hoe dan ook, een paar keer per jaar bezoek je zo’n verjaardagsfeestje. Tijdens zo’n feestje zijn er verschillende dingen waar je tegenaan kunt lopen. Het zijn van die ongemakkelijke situaties waar we er allemaal wel eentje van kennen. Situaties waarbij we niet goed weten wat te doen of hoe iets aan te pakken.

In deze blog beschrijf ik 10 herkenbare situaties op verjaardagen. Zelf heb ik alle 10 deze situaties weleens meegemaakt. Hoe vaker je ze meemaakt, hoe slimmer de oplossing die je ervoor bedenkt. Wij zijn natuurlijk benieuwd in hoeverre jij onderstaande situaties herkent en hoe jij ze oplost.

1. Feliciteren
Je komt aan bij een verjaardag, stapt het huis binnen en in de woonkamer zie je een horde aan mensen staan en zitten. Wat doe je? Roep je in één keer ‘GEFELICITEERD ALLEMAAL!’ tegen de groep of ga je iedereen persoonlijk een handje geven? Stel je je aan de groep voor als geheel of moet je wel nog even persoonlijk kennismaken met de familie van de jarige? Zoen je die familie of kan je het af met een handje? En wat doe je met die man met die dikke baard, moet je die ook zoenen? Ikzelf kies er meestal voor om gewoon de kamer binnen te wandelen en iedereen in één keer te feliciteren. Als het gaat om de ouders van een vriendin, dan geef ik die wel even persoonlijk een handje. Toch voelt het dan altijd wat ongemakkelijk om die wel een hand te geven maar bijvoorbeeld de neefjes, opa’s en oma’s en aangetrouwde weetikveelwat niet.

verjaardag2. Waar ga je zitten?
Eenmaal iedereen gefeliciteerd moet je besluiten waar te gaan zitten. Ga je op die ene vrije stoel zitten of ga je op die driezitter bank zitten waar al twee andere mensen zitten die je nauwelijks kent, iemand van jou leeftijd en een vrouw van rond de 45. Naast die vrije stoel, waar je wat ruimer kunt zitten zonder dat je wordt aangeraakt, zit links echter de oma van de jarige. Ze lijkt het allemaal niet meer zo goed te begrijpen. Rechts ernaast zit een man van zo’n 50 jaar oud. Je hebt geen idee wie dat is. Waar moet je nou gaan zitten? Je kunt geen vijf minuten blijven twijfelen, dat staat raar. Uiteindelijk kies je voor de veiligste optie: op de stoel.

3. Het cadeau
Je komt er vervolgens achter dat je nog met het cadeau voor de jarige in je handen loopt. Wanneer moet je dit eigenlijk geven? Je kijkt om je heen en ziet dat er nog meer mensen met een cadeau naast zich zitten. Voor je zie je echter ook een grote tafel waarop taart staat en allerlei uitgepakte cadeautjes liggen. Ja, het is raar om nu ineens weer op te staan om het alsnog te geven. Zou er een moment komen waarop iedereen de cadeautjes tegelijk geeft? Maar wat als dat moment pas heel laat is en je voor die tijd alweer naar huis wilt? Had ik dat cadeau maar direct bij de deur gegeven!

4. Drinken vergeten
Net toen je ging zitten vroeg iemand, waarschijnlijk een zusje van, of je wat wilde drinken. Je had aangegeven wel wat fris of koffie te willen, maar op één of andere manier zit je nu al ruim een kwartier op dat drankje te wachten. Zijn ze je nou vergeten? Het meisje wat het aan je had gevraagd begeeft zich allang niet meer in de buurt van de keuken, maar is inmiddels druk in gesprek met iemand anders. Je hebt best zin in wat te drinken, bovendien zorgt dat glas drinken voor de nodige afleiding en houvast. Zou ze het zich zo direct nog herinneren? Moet je haar eraan herinneren of kan je het beter gewoon even zelf pakken?

verjaardag5. Stiltes
Niets is zo ongemakkelijk op een verjaardag als stiltes. Een groep mensen die weinig met elkaar heeft of gewoonweg niet weet waarover te praten en een gangmaker die ontbreekt. Iemand die de stilte ongemakkelijk probeert te doorbreken door opmerkingen à la ‘En, voel je je al 25?’ of ‘Nou, wat een mooi weer op je verjaardag hè!’ NOOooo. Stiltes op verjaardagen zijn zo vervelend.

6. Verplicht taart
….en dan komt de taartvraag. In de meeste gevallen heb je best zin in een stukje taart, maar heel soms gewoon niet. Simpelweg omdat je zelf net ontbeten hebt of omdat je bijvoorbeeld net hebt gegeten of omdat je de taart die je ziet staan niet lekker vindt. Met een beetje extra pech staat er een diepvries taart op je te wachten die nog net niet helemaal ontdooid is. Wil je een stukje taart? Je kunt dan gewoonweg niet weigeren op een verjaardag en zit vervolgens opgescheept met een mega stuk half bevroren slagroom kleffe cake taart. Hoe krijg je dit weg? Heb je wel het lef om te zeggen dat je echt nog even geen behoefte hebt aan taart, dan zal er al snel gereageerd worden ‘Nou, dat is ook niet gezellig, je kan het prima hebben hoor!’

7. Je gesprekspartner
Met of zonder drankje, je komt er al snel achter dat je naast iemand zit waar je helemaal niets mee hebt. Jullie interesses en karakter sluiten 0,0 aan bij elkaar, waardoor je geen idee hebt waar je met die persoon over moet praten. Dit zorgt voor een ongemakkelijk en verplicht gesprekje, waar je het liefst zo snel van af bent…. maar hoe dan? Na wat moeite te hebben gedaan lukt het je om in gesprek te komen met de persoon die aan de andere kant naast je zit. Deze overlaadt je binnen no-time met de meest uiteenlopende vragen: wat doe je, hoe oud ben je, studeer je nog, werk je, heb je een vriend, waar woon je. Het gaat maar door, het lijkt wel een ondervraging.

7. Stiltes Niets is zo ongemakkelijk op een verjaardag als stiltes. Een groep mensen die weinig met elkaar heeft of gewoonweg niet weet waarover te praten en een gangmaker die ontbreekt. Iemand die de stilte ongemakkelijk probeert te doorbreken door opmerkingen à la 'En, voel je je al 25?' of 'Nou, wat een mooi weer op je verjaardag hè!' NOOooo. Stiltes op verjaardagen zijn zo vervelend.8. Het toilet
Je bent een uurtje op de verjaardag en merkt ineens dat je eigenlijk wel heel nodig naar het toilet moet. Waar zou dat zijn? Zou je dat zelf kunnen vinden of is het raar om ineens zonder iets te zeggen de woonkamer te verlaten? Misschien weet de persoon naast je waar het toilet is. Probleem is dan nog wel: Ben je je plekje niet kwijt als je naar het toilet gaat. Het kan immers best dat er dan ineens iemand anders op je stoel gaat zitten. Wat te doen?

9. Wie pakt de nootjes?
Ver van het toilet worden er verschillende bakjes nootjes en chips op tafel gezet. Oeh, eindelijk! Daar heb je flink trek in. Waarom pakt nou niemand wat? Je zit verlekkerd naar die bakjes te kijken, maar niemand neemt als eerste wat uit die bakjes. Is het raar als jij als eerste iets pakt? Dat ziet er misschien heel gulzig uit? Je hebt er onwijs zin in. Schiet nou op; IEMAND, PAK WAT!

verjaardag10. Wanneer weer weg?
Na een paar uur bij het verjaardagsfeestje aanwezig te zijn geweest houd je het wel voor gezien. Het is genoeg geweest. Je verlangt ernaar om weer lekker naar je eigen vertrouwde huisje te gaan. Alleen, hoe ga je nu weer weg? Je vraagt je af of het raar is om nu alweer weg te gaan. Je wilt namelijk niet dat de jarige denkt dat je het niet leuk of gezellig vond. Tenslotte weet je niet zo goed hoe te vertrekken: Gewoon opstaan en in één keer tegen iedereen gedag zeggen? Een reden geven voor je vertrek? Iemand nog een handje geven om te bedanken? Weet je, je wacht wel gewoon tot er nog iemand weggaat en dan doe je hetzelfde. Hopelijk duurt dat niet meer al te lang….

 Wat herken jij?