Een poosje geleden kwamen we op het idee om een longboard te kopen. Met nog geen idee waar we op moesten letten, kochten we een longboard bij de Action. Helaas kwamen we tot de ontdekking dat goedkoop soms toch echt duurkoop is. We bestelden nieuwe, betere longboards van Long Island bij Skateboard-webshop.nl en we hebben daarbij een een toffe win-actie geregeld. In onderstaande video geven we je supersnel antwoord op de vragen: Hoe moet je longboarden en waar moet je bij de aanschaf van een longboard op letten. Wil je e.e.a. graag nog wat uitgebreider lezen, check dan onder deze video de blog over het kiezen van een longboard. Hier vind je ook alle info over de winactie!

We zijn natuurlijk nog maar beginnende longboarders, maar voor diegenen die net zoals ons, het ook leuk vinden om te starten met longboarden, hebben we dit “How to longboard” video gemaakt. Voordat we onze nieuwe boards bestelden hebben wat research gedaan en dat bleek helemaal geen slecht plan te zijn. We hadden er geen idee van dat er zoveel verschillende soorten boards bestaan en elk board ook weer een eigen stijl heeft. Voordat je je board dus gaat uitkiezen, moet je eerst bedenken wat je voornamelijk wilt gaan doen met je longboard. Wil gewoon lange afstanden afleggen? Of wil je liever van een berg sjeezen of misschien zelfs wel trucjes doen?

Het Deck
Om je een handje op weg te helpen heb ik hieronder een grove selectie gemaakt met de meest voorkomende boards en hun eigenschappen:

hoe moet je longboarden soortenPintail
Pintail longboards hebben een deck in de vorm van een drubbel. De wielen zijn veelaal aan de onderkant van het deck bevestigd. Het einde van het longboard loopt voorbij de achterwielen door en loopt in een punt. Deze boards worden gebruikt voor cruising, carving en slalom longboarding.

♥ Drop Through
Het dek van een drop through longboard ligt laag bij de grond omdat de trucks van de wielen door het board heen zijn bevestigd. Het bord is hierdoor heel stabiel en kan voor vele soorten van longboarden worden gebruikt. Het board, afhankelijk van de hardheid van de wielen, is verder extra geschikt om hoge snelheden mee te halen. Bij wat softere wielen is het board ook prima geschikt voor cruising, carving en lange afstanden.

♥ Kicktail
Een kicktail board lijkt een beetje op een pintail board, alleen is het uiteinde een stuk breder. Met de kicktail (het uiteinde van het board staat een beetje omhoog) kan je het board omhoog wippen. Hierdoor kan je met dit board ook tricks (freestyle)doen. De wilen zijn onder het deck bevestigd wat sturen heel eenvoudig maakt. Kickboard longboards kan je gebruiken voor cruising, carving en freestyle longboarding.

♥ Top Mount cut-out
Dit board lijkt een beetje op een drop through board, alleen loopt het board voor de wielen naar binnen toe waardoor deze extra te bewegen zijn. De wielen zijn in tegenstelling tot een drop through board onder het board bevestigd, waardoor hij makkelijker te besturen is. De boards worden gebruikt voor cruising, carving en slalom longboarding. Er bestaan ook extra lange boards welke gebruikt worden voor dancing.

Naast deze vier basis boards bestaan er nog vele andere boards. Hierover kan je via Google meer informatie vinden. Als je wilt beginnen met longboarden zijn bovenstaande boards prima om te gebruiken.

hoe moet je longboardenDe wielen
Met de keuze van je rijstijl en het soort deck dat je gaat kopen kopen ben je er helaas nog niet helemaal. Niet alleen zijn er heel veel verschillende soorten decks, ook de wieltjes hebben verschillende groottes en daarmee verschillende eigenschappen. Waar het op neerkomt is dat je op twee verschillende dingen moeten letten. De diameter van het wiel en de hardheid van het wiel. Grote wielen rollen langer door, maar kleine wielen komen daarentegen sneller op gang. Kijk je naar de hardheid van het wiel, dan rolt een harder wiel weer langer door dan een zacht wiel, maar rijdt daarentegen niet zo comfortabel. Harde wielen zorgen ervoor dat je alle hobbeltjes op de weg voelt en bieden ook minder grip. De hardheid wordt aangegeven in durometer, maar als dat je niks zegt kan je beter letten op het getalletje. Hoe hoger het getal, hoe harder het wiel. Een heel zacht wiel wordt bijvoorbeeld aangeduid met 75A en een extreem hard wiel met 95A. Wil je lekker allround zijn, dan kan je het beste gaan voor wielen met een hardheid van 78A tot 80A.

Trucks en lagers
Naast decks en wieltjes zijn er ook nog verschillende soorten trucks en lagers, maar als beginner zou ik er eerst voor zorgen dat je weet wat je wilt gaan doen en de basis onder de knie krijgt. Met het juiste deck en setje wieltjes kom je al een heel eind en de meeste kwalitatieve longboards zijn al afgemonteerd met goede trucks. Vind je het longboarden na een poosje nog steeds heel tof, dan kan je je altijd nog gaan verdiepen in alle verschillende soorten hardware. Voor alle hardware geldt namelijk dat het erg afhangt van het soort board dat je hebt en wat je ermee wilt gaan doen.

Winnen
Ben je nou net zoals ons, ook super enthousiast over longboarden en zou je heel graag willen beginnen of ben je toe aan een beter board? Dan moet je zeker meedoen aan deze winactie. Wij mogen namelijk het onderstaande pintail longboard van Long Island weggeven ter waarde van 159 euro!

longboard-long-island-coral-401-x-91Wil je dit board winnen? Dan moet je het volgende doen:

1. Doe op YouTube een duimpje omhoog bij de video over longboarden
2. Reageer onder de video waarom jij graag wilt winnen
3. Deel ons Facebook bericht over deze video openbaar op jouw Facebook pagina.

We maken de winnaar in de week van 31 augustus bekend via Facebook. De winnaar ontvangt tevens een privébericht hierover.

Succes & liefs,
Joyce & Scarlet